Ψηλά τα χέρια! Η σωματική τιμωρία θίγει την προσωπικότητα του παιδιού.

Παγόσμια Ημέρα κατά της σωματικής τιμωρίας των παιδιών σήμερα. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός ερευνών για το θέμα της σωματικής τιμωρίας των παιδιών. Το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, το οποίο το 1997 είχε διεξάγει έρευνα για το θέμα στην περιοχή της Αττικής, ανάμεσα σε μαθητές δημοτικών σχολείων και γονείς τους, στην οποία αναδείχθηκε μεταξύ άλλων ότι 65,5% των γονέων χρησιμοποιούσαν την σωματική τιμωρία των παιδιών τους, σε πρόσφατη έρευνα του, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, σε διαφορετικό αλλά αντιπροσωπευτικό δείγμα γονέων μαθητών Α γυμνασίου σε νησιά του Βόρειου Αιγαίου (παρακάτω επισυνάπτεται περίληψη της έρευνας), βρήκε ότι η σωματική τιμωρία στην οικογένεια, παρά την πρόσφατη απαγόρευσή της από το νόμο 3500/06, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως (53%), παρόλο που οι γονείς γνωρίζουν ότι δεν είναι δόκιμο και σκόπιμο να χτυπούν τα παιδιά τους.  

O δεκάλογος κατά της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά
1. Τα παιδιά, όπως και οι μεγάλοι, έχουν δικαίωμα στην προστασία από κάθε μορφή βίας.
Η σωματική τιμωρία είναι μια μορφή βίας.
2. Το ξύλο, το χαστούκι, το τράβηγμα αυτιού και γενικά η επιβολή σωματικού πόνου στο παιδί είναι μορφές σωματικής τιμωρίας και πλέον δεν επιτρέπονται από το νόμο (Ν.3500/06, άρθρο 4).
3. Κανένα πρόσωπο που έχει στην ευθύνη του ένα παιδί δεν έχει δικαίωμα να του επιβάλλει σωματική τιμωρία.
4. Οι γονείς έχουν την ευθύνη της διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους και οφείλουν να τα μεγαλώνουν χωρίς να χρησιμοποιούν βία σε βάρος τους και να προσβάλλουν την αξιοπρέπειά τους.
5. Η σωματική τιμωρία θίγει την προσωπικότητα του παιδιού.
6. Η σωματική τιμωρία δεν είναι αποτελεσματικό μέσο διαπαιδαγώγησης.
7. Ένα παιδί που μεγαλώνει με ξύλο, μαθαίνει να λύνει τα προβλήματά του με βίαιο τρόπο και είναι πιθανό να ασκήσει βία σε άλλους αργότερα.
8. Η σωματική τιμωρία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές μορφές κακοποίησης.
9. O διάλογος και η μη βίαιη διαπαιδαγώγηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να μαθαίνει ένα παιδί τους κανόνες και τα όρια που χρειάζεται στη ζωή του.
10. Είναι στο χέρι μας να βγάλουμε το ξύλο και τη βία από τη ζωή των παιδιών!
http://somatikitimoria.gr/

Οι στατιστικές από τις Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν παρουσιαστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης στο πλαίσιο της εκστρατείας του, δείχνουν μεταξύ άλλων ότι:
- Στην Σουηδία που ήταν η πρώτη χώρα που απαγόρευσε με νόμο την σωματική τιμωρία των παιδιών (1979), σε επαναλαμβανόμενες συγκριτικές έρευνες του γενικού πληθυσμού φαίνεται ότι το ποσοστό αποδοχής της σωματικής τιμωρίας ως μέσου σωφρονισμού από τους γονείς έπεσε από 35% (το 1971) σε λιγότερο από 10% σήμερα. Στο μεταξύ οι έρευνες δεν συνδέουν την ηπιότερη χρήση της σωματικής τιμωρίας με αύξηση προβληματικών συμπεριφορών των παιδιών.
- Στην Βρετανία, όπου δεν έχει υπάρξει απόλυτη νομοθετική απαγόρευση  ακόμη, ενώ υπάρχει κίνημα από τις οργανώσεις για τα δικαιώματα του παιδιού που την ζητούν, έρευνες έχουν δείξει ότι η σωματική τιμωρία χρησιμοποιείται ευρέως σε όλες τις ηλικίες. Μεγάλη έρευνα της δεκαετίας του 90 είχε δείξει ότι 38% των μωρών κάτω του ενός έτους δέχονταν ξύλο περισσότερο από μια φορά την βδομάδα και ότι 35% των γονέων παιδιών διαφόρων ηλικιών χρησιμοποιούσαν «σοβαρές» μορφές σωματικής τιμωρίας που προκαλούσαν πόνο ή τραύματα στα παιδιά.
- Στην Γαλλία, όπου επίσης δεν υπάρχει απαγορευτικός νόμος ακόμα, έρευνα έδειξε ότι 96% των παιδιών είχαν εμπειρία κάποιας μορφής σωματικής τιμωρίας από τους γονείς τους, ενώ 30% ανέφεραν ότι είχαν χτυπηθεί με κάποιο μικρό αντικείμενο. 53% των γονέων στο μεταξύ ανέφεραν ότι είναι αντίθετοι με την απαγόρευση της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά.
- Στο Βέλγιο, έρευνα του 2004 έδειξε ότι μόνο 19% των γονέων πίστευαν ότι δεν είναι αποδεκτή η σωματική τιμωρία των παιδιών και ότι 17% αυτών θεωρούσαν ότι μπορούν να χτυπούν τα παιδιά τους όποτε αυτοί το έκριναν, χωρίς να υπάρχει ειδική αιτιολογία.
 Αναλυτικότερα στοιχεία για τις διαθέσιμες έρευνες σε όλες τις χώρες του κόσμου μπορούν να αναζητηθούν στο site της παγκόσμιας πρωτοβουλίας κατά της σωματικής τιμωρίας των παιδιών:
 http://www.endcorporalpunishment.org/pages/frame.html
Οι χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης που μέχρι σήμερα έχουν απαγορεύσει με νόμο την σωματική τιμωρία των παιδιών είναι οι ακόλουθες:
Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Ισλανδία, Νορβηγία, Κύπρος, Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Γερμανία,  Ολλανδία,  Λετονία, Ουγγαρία, Κροατία, Αυστρία, Βουλγαρία,  Μολδαβία,  Ρουμανία, Ουκρανία.
πηγή: http://www.esos.gr/






Σχόλια