H συγγραφέας Ιωάννα Μπουλντούμη, προτείνει Αγαπημένα Παιδικά Βιβλία!

Η ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΛΝΤΟΥΜΗ μεγάλωσε και ζει στον Πειραιά. Σπούδασε Επικοινωνία και Διοίκηση Επιχειρήσεων κι έχει εργαστεί σε πολυεθνικές εταιρείες και κοινωνικούς φορείς, αλλά κι ως ελεύθερος επαγγελματίας. Αυτό που της αρέσει όμως πραγματικά είναι να διαβάζει και να γράφει· επίσης, να μιλάει με τα παιδιά ή απλά να τα ακούει. Γι’ αυτό κι από το 1999 γράφει στην παιδική εφημερίδα Ερευνητές της Καθημερινής και στο περιοδικό Παράθυρο στην Εκπαίδευση του Παιδιού. Και τώρα πια γράφει και βιβλία. Κι είναι πολύ ευτυχισμένη γι’ αυτό… Το Δεκέμβριο του 2009 κέρδισε το Β’ Βραβείο Παραμυθιού από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, ενώ το Μάρτιο του 2011 κέρδισε το Β’ βραβείο παιδικού μυθιστορήματος από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού κι Εφηβικού Βιβλίου και το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου. Κυκλοφορούν δύο βιβλία της από τις εκδόσεις Ψυχογιός – Ο Φαντασμένος Γάλλος Παπαγάλος και Οι Περιπέτειες του Επιθεωρητή Σέλοκ του σέλινου, Στα πράσα!


Αυτά είναι 5 (από τα πολλά) ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ της Ιωάννας

To μυστικό ημερολόγιο του ΚοντορεβιθούληΦιλίπ Λεσερμέιερ
Εικονογράφος: Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ
μετάφραση: Κλαιρ Νεβέ, Εύη Σιούγγαρη
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Για παιδιά 8-10 ετών
Η ιστορία του Κοντορεβιθούλη είναι παγκόσμια και διαχρονική και μας μαθαίνει – σε μικρούς και μεγάλους- να είμαστε επινοητικοί, θαρραλέοι και ηγέτες. Το εσωτερικό «ύψος» παίζει ρόλο, κι όχι το συμβατικό.
Ο συγγραφέας έχει κάνει πολλές προσθήκες στην πρωτότυπη ιστορία, μ’ ένα λεξιλόγιο άμεσο και τολμηρό, αλλά και με μπόλικη τρέλα και χιούμορ. Αιθέρια η εικονογράφηση, ισορροπεί τη σκληρή μοίρα του ήρωα, που στο τέλος όμως βρίσκει το δρόμο του στο σπίτι αλλά και στη ζωή.

Το σχολείο του φόβου 1: Η πρώτη δοκιμασία Γκίτι Ντανεσβάρι
Εικονογράφος: Κάρι Γκίφορντ
μετάφραση: Ράνια Μπουμπουρή
Εκδόσεις Ψυχογιός
Για παιδιά 10+ ετών
Ένα γοητευτικό παιδικό μυθιστόρημα που αγγίζει ένα θέμα που λίγο-πολύ όλοι έχουμε μέσα μας: τους φόβους και τις φοβίες. Στο σχολείο του φόβου φοιτούν παιδιά που βασανίζονται από τις παράλογες φοβίες τους: η Λούλου που υποφέρει από κλειστοφοβία, ο Γκάρι που παραλύει στη θέα του νερού, η Μάντλι που φοβάται τα έντομα και ο Τέο με τη διαρκή ανησυχία του θανάτου. Μακριά από τους γονείς τους και την ασφάλεια του σπιτιού τους, μαθαίνουν να ξεπερνούν τις φοβίες τους, αντιμετωπίζοντάς τες κατά πρόσωπο! Όταν το «κουδούνι» σημάνει … διάλλειμα και οι περιπέτειές τους έχουν λάβει τέλος, τα παιδιά έχουν διαβεί το κατώφλι της εφηβείας με αυτοπεποίθηση και ωριμότητα.
Εμβληματική φιγούρα η δασκάλα κυρία Ουέλιγκτον. Σκηνικό μυστηρίου, δόσεις χιούμορ και αινιγματική πλοκή συνθέτουν αυτό το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο.

Από το στάρι στο ψωμί
Ελένη Σβορώνου
Εκδόσεις Ερευνητές
Για παιδιά 6-11 ετών
Μου αρέσουν πολύ τα βιβλία και γενικώς τα κείμενα που μας μιλούν για την καταγωγή των πραγμάτων που είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής μας ζωής, λίγα όμως ξέρουμε γι’ αυτά. Τι πιο βασικό λοιπόν για τη διατροφή μας από το ψωμί; Πόσοι από εμάς ξέρουμε για την ιστορία του; Για τις τόσο ενδιαφέρουσες πληροφορίες λαογραφικής, θρησκευτικής αλλά και πρακτικής υφής, για την καταγωγή του, για το ρόλο που έπαιξε στην Ιστορία και στην επιβίωση του ανθρώπου; Η έκδοση αυτή μόνο … χορταστική μπορεί να χαρακτηριστεί, με την πληθωρική γραφή της υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του WWF και πολυγραφότατης συγγραφέως, Ελένης Σβορώνου.

Η Μελίνα Ντετέκτιβ
Ιωάννα Μπαμπέτα
Εικονογράφος: Ναταλία Καπατσούλια
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Για παιδιά 6-8 ετών
Πώς μπορείς να μιλήσεις σε ένα παιδί για τους άστεγους, τους φτωχούς, τους περιθωριοποιημένους – και μάλιστα να το κάνεις και να γελάσει;  Η Ιωάννα Μπαμπέτα βρήκε τον τρόπο να θίξει τρυφερά και αστεία, ειλικρινά και χωρίς ωραιοποιήσεις και μανιέρες όπως «τέλος καλό, όλα καλά» ένα υπαρκτό πρόβλημα των μεγαλουπόλεων. Η Μελίνα άλλο έχει στο μυαλό της (να γίνει ντετέκτιβ, άρα να έχει και εξασφαλισμένη δουλειά όπως η ίδια λέει αφού όλοι οι συμμαθητές της θέλουν να ακολουθήσουν την πεπατημένη του γιατρού, του δικηγόρου κτλ) και αλλού καταλήγει (να έρθει σε επαφή με τον παράξενο, μάλλον επικίνδυνο άστεγο ενός έρημου σπιτιού). Η αθωότητα και ο αυθορμητισμός της μικρής ηρωίδας «τρυπούν» τα στεγανά που συνήθως οι μεγάλοι υψώνουν και η Μελίνα μαθαίνει μέσα από την απρόσμενη αυτή επικοινωνία να αγαπάει το διπλανό της, όποια κι αν είναι η μοίρα του.

Το βιβλίο που δεν ήθελε να διαβαστεί
Βασιλική Κάργα
Εικονογράφηση: Νίκος Κουμαριάς
Εκδόσεις Επόμενος Σταθμός
Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένα βιβλίο που δεν ήθελε να διαβαστεί. Ολόκληρο αγώνα έδινε κάθε φορά για να μην το ανακαλύψει κανένας επισκέπτης της βιβλιοθήκης και το έπαιρνε μαζί του. Φοβόταν τα μικρόβια, σιχαινόταν τα λαδωμένα χέρια, απεχθανόταν τις τσαλακωμένες σελίδες. Τι σε ψηλά ράφια σκαρφάλωνε, τι πίσω από φυτά κρυβότανε – ό,τι μπορούσε έκανε για να αποφύγει τη δυσοίωνη μοίρα του. Ήταν μάλιστα τόσο απορροφημένο από την αποστολή του, που δεν ήξερε καλά-καλά τι σόι βιβλίο ήτανε. Αγνοούσε τόσο την εξωτερική του εμφάνιση, όσο και το περιεχόμενό του. Να όμως που ένα αγόρι με πράσινα γυαλιά το αναζητά επίμονα και το εντοπίζει! Κάτι που δε θα βγει τελικά σε κακό για το βιβλίο, αφού ανακαλύπτει την ταυτότητά του και το λόγο ύπαρξής του.
Ένα παραμύθι που συμβολίζει την αποστροφή μας απέναντι στην αναπόφευκτη φθορά του χρόνου, που όμως μέσα από αυτή ανακαλύπτουμε ποιοι πραγματικά είμαστε -γιατί ο χρόνος κουβαλάει εμπειρίες. 

Σχόλια