Βιβλία αφιερωμένα στις μητέρες...

Μα τι κάνεις όλη μέρα; Όσα κάνουν οι μητέρες και φαίνονται ασήμαντα  
Συγγραφέας: Stadlen, Naomi
Εκδοτικός Οίκος: ΜΠΟΥΚΟΥΜΑΝΗΣ

Αν είστε μητέρα και αισθάνεστε καμιά φορά - ότι δεν καταλαβαίνει κανείς τι κάνετε όλη μέρα - ότι συντρίβεστε από τα αισθήματά σας για το μωρό σας - ότι είστε συνέχεια κουρασμένη - ότι τίποτε δεν σας είχε προετοιμάσει για τη μητρότητα - ότι δεν είστε σίγουρη τι θέλει το μωρό σας - ότι τα βάζετε με τον σύντροφό σας. Αυτό το ξεχωριστό βιβλίο θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο και θα σας κάνει να νιώσετε σιγουριά. Η Ναόμι Στάντλεν, μετά από δουλειά πολλών χρόνων με άλλες μητέρες διαφόρων ηλικιών και νοοτροπιών, περιγράφει με μοναδικό τρόπο τη μητρότητα. Εξερευνά τις εμπειρίες τους για να αποκαλύψει τι κάνουν όταν όλοι οι άλλοι νομίζουν ότι δεν κάνουν τίποτε σημαντικό



Υπάρχουν καλές μητέρες;
Συγγραφέας: Maschino, Maurice T.
Εκδοτικός Οίκος: ΜΠΟΥΚΟΥΜΑΝΗΣ

Σε μια γυναίκα που τον ρωτούσε πώς να αναθρέψει καλά το παιδί της, ο Φρόυντ απάντησε: "Κάντε ό,τι νομίζετε αλλά, ό,τι και να κάνετε, δε θα είναι σωστό". Ότι οι περισσότερες μητέρες αγαπούν τα παιδιά τους, είναι βέβαιο. Ότι τα 'γαπούν όμως με μια γενναιόδωρη και φωτισμένη αγάπη, είναι λιγότερο βέβαιο. Γιατί, αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα, η μητρική αγάπη δεν είναι πάντα ευεργετική. Η μητρική αγάπη, που την ύμνησαν ποιητές, μουσικοί και ζωγράφοι από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, δεν είναι, όπως όλοι μας γνωρίζουμε, μόνο ένα ειδυλλιακό τοπίο αλλά είναι επίσης γεμάτη συγκρούσεις, δυσκολίες και προβλήματα -και πολύ περισσότερο στον κόσμο μας που αλλάζει. Πώς μπορεί η σύγχρονη γυναίκα να γίνει καλή μητέρα; Πώς πρέπει μια μητέρα ν' αγαπάει το παιδί της ώστε να το κάνει ένα άτομο ισορροπημένο, ελεύθερο και υπεύθυνο; Στη διάρκεια της έρευνας που έκανε ο Μ.Τ. Μασκινό συνομιλώντας και με παιδίατρους, ψυχολόγους και ψυχαναλυτές, εναλλάσονται κομμάτια ζωής, μαρτυρίες, σκέψεις και αναλύσεις και σκιαγραφείται ένας πολύ εντυπωσιακός πίνακας για τις μητέρες και τη μητρότητα.


ΠΟΙΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΟΙΟΝ
Μια ψυχαναλυτική ανίχνευση των αλληλεπιδράσεων
Συγγραφέας: ΤΡΥΦΩΝ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ
Εκδόσεις: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Η αλληλεπίδραση παιδιού-μητέρας έχει μελετηθεί πολύ περισσότερο από την πλευρά της επίδρασης που ασκεί η μητέρα προς το παιδί και λιγότερο από εκείνη του παιδιού προς τη μητέρα και γενικότερα προς το περιβάλλον.
Το βιβλίο του Τρύφωνα Ζαχαριάδη εξετάζει μέσα από μια ψυχαναλυτική οπτική τις ποικίλες αλληλεπιδράσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των γονέων και των παιδιών.
Συγκεκριμένα, αποκαλύπτει σταδιακά με ποιους τρόπους η οικογενειακή αυτή αλληλόδραση επηρεάζει την κοινωνική, την εργασιακή αλλά και την ερωτική ζωή των μελλοντικών ενηλίκων. Με επιστημονικό λόγο και συχνά με βιωματική γραφή, ο συγγραφέας προσφέρει πλήθος παραστατικών κλινικών παραδειγμάτων που συμβάλλουν απλόχερα στην ολοκληρωμένη πληροφόρηση σχετικά με το "οικογενειακό δράμα", το οποίο όλοι έχουμε ξεδιπλώσει στην προσωπική μας διαδρομή.
Τα κεφάλαια του βιβλίου παρέχουν διεισδυτικές προσεγγίσεις και μια πρωτότυπη ματιά στη συναισθηματική εκπαίδευση που υφίσταται το βρέφος, καθώς και στη συμπεριφορά αναπαραγωγής της στην ενήλικη ζωή.
Ο συγγραφέας μελετά τους χίλιους τρόπους, καλούς και κακούς, φυσιολογικούς και νοσηρούς, με τους οποίους συνεχίζεται η αλληλεπίδραση μέχρι την ενηλικίωση -και ακόμη πιο πέρα-, και παρουσιάζει τα αποτελέσματά της στην ψυχική ζωή του παιδιού και του γονέα. Ποιος, λοιπόν, εκπαιδεύει συναισθηματικά ποιον;

ΜΙΑ ΜΑΝΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ
Συγγραφέας: ΡΑΟΥΝΤΑ ΖΑΜΙΣ
Εκδόσεις: ΑΓΚΥΡΑ

Δυο φίλες, δυο γυναίκες, δυο μητέρες... η Βιολέτα και η Κλόντια, μαθαίνουν ταυτόχρονα πως περιμένουν παιδί. Μέσα από σαράντα γράμματα, μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας, φανερώνεται λίγο λίγο η αποκάλυψη του να "γίνεσαι μητέρα". Μια αλληλογραφία για να μιλήσουν η μια στην άλλη για τα αισθήματά τους, για το γάμο τους, για τα παιδικά τους χρόνια, για τη ζωή τους ως γυναίκες. Γιατί, το να είσαι μητέρα είναι ταυτόχρονα μια στιγμή υπέροχη και μια επανάσταση, με τα συνακόλουθά της, τον φόβο, την αναστάτωση και την ευτυχία. Aυτά τα γράμματα θ' αποτελέσουν τον αντίλαλο των ελπίδων και των ανησυχιών όλων των γυναικών που μοιράζονται την πιο ωραία ανθρώπινη εμπειρία.

ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΚΟΡH
Συγγραφέας: ΖΑΡΟΚΩΣΤΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
Εκδόσεις: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ

Υπάρχουν αγάπες που πιάνουν όλο το χώρο και δεν αφήνουν ανάσα για τίποτε άλλο. Επτά ιστορίες μιλάνε γι' αυτή την πολύπαθη και πολυτραγουδισμένη σχέση. Μητέρα και κόρη: σχέσεις στοργής και εχθρότητας. Ως τη νίκη της μιας πάνω στην άλλη. Ως τη συμφιλίωση. Ως την τελευταία πνοή.

Σχόλια