Η τελεία.

Η μικρή Λία δεν συμμετείχε καθόλου στο μάθημα της ζωγραφικής. Πίστευε ότι δεν μπορεί να καταφέρει να ζωγραφίσει κάτι όμορφο. Και ήταν γεμάτη λύπη για αυτό.
Ξέρετε, αυτή τη λύπη που με τον καιρό γίνεται θυμός και άρνηση.
«Αφού, σας λέω, ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΝΑ ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ!» έλεγε στη δασκάλα της.
Η δασκάλα της όμως με υπομονή και τρυφερότητα την παρότρυνε:
«Έλα, φτιάξε κάτι. Μια γραμμή, μια τελεία έστω…»
Και έτσι η Λία, έφτιαξε μια…τελεία.
Φανταστείτε την έκπληξη της λοιπόν, όταν στο επόμενο μάθημα είδε πάνω από την έδρα της δασκάλας της, μέσα σε μια όμορφη κορνίζα την δική της τελεία!
Από κείνη τη μέρα ξεκίνησε να ζωγραφίζει τις δικές της, μοναδικές τελείες. Τελείες μικρές, τελείες μεγάλες, τεράστιες τελείες. Τελείες κόκκινες, μωβ, κίτρινες και μπλέ.
Ένα σωρό τέλειες τελείες! Η Λία όχι μόνο αγάπησε τη ζωγραφική, αλλά έγινε πηγή έμπνευσης και για άλλα παιδιά, που πίστευαν ότι δεν είναι τόσο ταλαντούχα.

Το βιβλίο μας υπενθυμίζει την σημασία της ενθάρρυνσης στην παιδική ηλικία και δείχνει πως όλα τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν τα ταλέντα τους, αρκεί να βρουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, που θα τα κάνει να πιστέψουν στον εαυτό τους.
Μας βοηθάει να καταλάβουμε, ότι σημασία δεν έχει το αποτέλεσμα αλλά η προσπάθεια και ότι το κάθε παιδί  είναι ξεχωριστό και σημαντικό μέσα από αυτό που μπορεί να κάνει. Γιατί μέσα σε αυτό το «μπορεί» κρύβεται ο ίδιος του ο εαυτός, με τις αδυναμίες, τα προτερήματα, τις ανησυχίες και τα όνειρά του. Και αυτό δεν (πρέπει να) έχει καμία σχέση με οτιδήποτε θεωρείται κοινωνικά καλό, αποδεκτό ή όμορφο. Γιατί η ομορφιά είναι στην αλήθεια, με όποιο τρόπο και αν διαλέξει να την εκφράσει το παιδί. Ακόμα και με μια μικρή, ταπεινή, «ασήμαντη» τελίτσα.

Συγγραφέας - Εικονογράφος: Peter H. Reynolds
Εκδόσεις :ΑΙΣΩΠΟΣ
Μετάφραση: Άννα Παπασταύρου
Ηλικία: 4+


Σχόλια