ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ

Ψάχνοντας να βρω ένα πρωτότυπο Αλφαβητάρι για την κόρη μου, ανακάλυψα αυτό το πραγματικά  ξεχωριστό, από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, που κυκλοφόρησε το 2005. Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο Αλφαβητάρι, που εκτός από μια πρώτη εισαγωγή στη γραφή, αποτελεί και μια πρώτη επαφή των παιδιών με την Τέχνη.  Αντί άλλου σχολίου, παραθέτω δύο μικρά αποσπάσματα από τα εισαγωγικά σημειώματα του βιβλίου.


"Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει το αλφάβητο με ένα διαφορετικό τρόπο, που βασίζεται στην ποικιλία των εκθεμάτων του Μουσείου Μπενάκη. Απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών. Για τα μικρότερα παιδιά αποτελεί μια πρώτη προσέγγιση του αλφάβητου και για τα μεγαλύτερα ένα χρήσιμο λεύκωμα  με μερικούς από τους θησαυρούς που φιλοξενεί το Μουσείο. Στην αριστερή σελίδα παρουσιάζεται το γράμμα και η λέξη που αρχίζει από το γράμμα αυτό. Στην ίδια σελίδα θα βρείτε και μια αναφορά όχι μόνο στη λέξη, αλλά και στο ίδιο το έκθεμα. Στη δεξιά σελίδα υπάρχει το έκθεμα του Μουσείου. Πάρτε αυτό το βιβλίο μαζί σας ως οδηγό στην επόμενη επίσκεψή σας στο Μουσείο Μπενάκη. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να ψάξουν, να αναζητήσουν και να ανακαλύψουν τα αγαπημένα τους αντικείμενα. Γρήγορα τα παιδιά θα γίνουν οι οδηγοί σας".
(Η συγγραφέας) Ελένη Γερουλάνου

"Το βιβλίο προορίζεται για να διαβαστεί από γονιό και παιδί μαζί. Εδώ, δηλαδή, δεν προσφέρεται μόνο ένα σύγχρονο μέσο για την ικανοποίηση μιας παλιάς και δοκιμασμένης μορφωτικής διαδικασίας....(αλλά παρέχει) και τη δυνατότητα η πνευματική αυτή επαφή να έχει ως αφετηρία έργα υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, επιλεγμένα προφανώς με κριτήριο και τις απαιτήσεις της αισθητικής αγωγής. Η αξία του βιβλίου προβάλλει καθαρά όταν σκεφτεί κανείς σε πόση απομόνωση οδηγούν το παιδί οι σημερινές συνθήκες ζωής και πόσα αντιαισθητικά ερεθίσματα δέχεται κάθε μέρα".
Αλέξης Δημαράς

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει συγκεντρωτικός πίνακας των εκθεμάτων που παρουσιάζονται  στο Αλφαβητάρι, με σύντομες πληροφορίες που τα αφορούν (χρόνο, τόπο, δημιουργό κλπ)

Σχόλια