« Μαγικές Διαδρομές στην Τέχνη» Η Κατερίνα Τζαβάρα μας μιλά για τα βιβλία της.

Παγκόσμια Ημέρα ποίησης αύριο και ξεκινάμε ένα μικρό αφιέρωμα στην ποίηση για παιδιά με τα βιβλία της συγγραφέως και εκπαιδευτικού Κατερίνας Τζαβάρα. Μια πολύ προσεγμένη δουλεία που εισάγει τα παιδιά με τον καλύτερο τρόπο στο μαγικό κόσμο της ποίησης.

Mια εικονογραφημένη βιογραφία από τα γεγονότα της ζωής των πιο σημαντικών Ελλήνων ποιητών είναι η αρχή του ταξιδιού που πραγματοποιεί το παιδί μέσα από τη σειρά βιβλίων « Μαγικές Διαδρομές στην Τέχνη» των εκδόσεων ΔΙΑΠΛΟΥΣ στον κόσμο της Τέχνης.
Παρατηρεί, ανακαλύπτει, παίζει, μαθαίνει και δημιουργεί μέσα από τους στίχους των μεγάλων μας ποιητών (Κ. Παλαμά, Γ.Δροσίνη, Γ.Ρίτσο, Γ.Σεφέρη, Οδ.Ελύτη) και παράλληλα εξοικειώνεται και αποκωδικοποιεί τα μυστικά της τέχνης τους , με οδηγό το παιχνίδι και τη φαντασία… Μέσα από την ιστορία ο ποιητής γίνεται οικείο πρόσωπο , ένας ήρωας του βιβλίου στα μάτια του παιδιού κι έτσι έρχεται με ενδιαφέρον πιο κοντά στην καλλιτεχνική διάσταση και αξία του έργου του.
Η σειρά απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού, εκπαιδευτικούς, γονείς και φοιτητές Παιδαγωγικών Τμημάτων ,με σκοπό να φέρει το παιδί σε επαφή με τα ελληνικά έργα πολιτισμού και τους δημιουργούς μέσα στο σχολείο αλλά και στην οικογένεια . Σε κάθε ενότητα ο εκπαιδευτικός /γονιός θα βρει πρακτικές ιδέες και ευχάριστες δράσεις μαζί με πλούσιο πληροφοριακό υλικό και πρωτότυπη μουσική επένδυση των έργων για να εμπλουτίσει τις καθημερινές ασχολίες των παιδιών !
Ειδικότερα, μέσα από τα βιβλία, προτείνονται απλοί και δημιουργικοί τρόποι αξιοποίησης των ποιητικών κειμένων ώστε οι μαθητές να προσεγγίζουν τη γνώση με παιγνιώδη και βιωματικό τρόπο, με στόχο να οικοδομηθεί σταδιακά μια εσωτερική στάση ζωής στο μικρό παιδί που θα συνδέει την Τέχνη και την αισθητική απόλαυση με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον και τον πολιτισμό με την καθημερινότητα.


Η Κατερίνα Τζαβάρα γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου «Ανατόλια» και αριστούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Α.Π.Θ. και του τμήματος μετεκπαίδευσης στη Γενική Αγωγή του Διδασκαλείου του Α.Π.Θ. Σπούδασε πιάνο και απέκτησε την επάρκεια για τη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας.
Εργάστηκε στην ιδιωτική εκπαίδευση ως εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού σε σχολεία και καλλιτεχνικά εργαστήρια, καθώς και σε κέντρα προσχολικής αγωγής διδάσκοντας πιάνο, θεατρική αγωγή και αγγλικά. Ως εκπαιδευτικός εφάρμοσε το σύστημα Montessori, για το οποίο απέκτησε και τιμητικό δίπλωμα. Εργάζεται ως νηπιαγωγός στη δημόσια εκπαίδευση από το 1998 και διετέλεσε διοικητικό προσωπικό στα γραφεία των Δ.Ι.Ι.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης, όπου εκπαιδεύθηκε στον τομέα του δημόσιου management για τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης. Το 2005 ανέλαβε το συντονισμό και την εποπτεία των Γραφείων Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας των αποφοίτων των Δ.Ι.Ι.Ε.Κ. του Νομού Θεσσαλονίκης. Από το 2007 ως το 2010 υπήρξε αποσπασμένη νηπιαγωγός στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. ως υπεύθυνη της Πρακτικής Άσκησης των φοιτητών.
Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τομέας Ανθρωπιστικών Σπουδών) του Α.Π.Θ. με ειδίκευση στα προγράμματα φυσικής δραστηριότητας και αγωγής υγείας για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη συγγραφή παιδικών και εκπαιδευτικών βιβλίων και την παρουσίαση σεμιναρίων σε θέματα Διδακτικής Μεθοδολογίας της Παιδαγωγικής.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα και οι συμμετοχές της σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες αφορούν θέματα διδασκαλίας της Τέχνης, της Κοινωνικής και της Φυσικής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Από τις εκδόσεις βιβλιοΔΙΑΠΛΟΥΣ έχουν εκδοθεί τα έργα της:
«Το δικό μας θέατρο. Μουσικοθεατρικές παραστάσεις για τις σχολικές γιορτές» (2007).
«Με τους μήνες συντροφιά, ζωντανεύω τα παλιά». Δημιουργικές δραστηριότητες με αφορμή τη λαϊκή μας παράδοση .(2008).
«Μαγικές Διαδρομές στην Τέχνη». Έλληνες Ζωγράφοι και Ποιητές στο σχολείο. 9 τόμοι: Ζωγραφική με τους Γ.Ιακωβίδη, Θεόφιλο Χατζημιχαήλ, Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα, Σπ.Βασιλείου και Ποίηση με τους Κ.Παλαμά, Γ.Δροσίνη, Γ.Ρίτσο, Γ.Σεφέρη, Οδ.Ελύτη. (2010).
« Έχω ένα μήνυμα για όλα τα παιδιά της γης.» Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.(2011).

Σχόλια