Ανθολογία Παιδικής Ποίησης.

Ένα από τα βιβλία παιδικής ποίησης που αγάπησα, είναι η Ανθολογία Παιδικής ποίησης, της Θ.Χορτιάτη.
Δεν ξέρω τι έχετε στο νου σας όταν σκέφτεστε τον όρο ποίηση για παιδιά. Σίγουρα όμως τα ποιήματα της Θ. Χορτιάτη, απέχουν πολύ από τα παιδικά ποιηματάκια που μαθαίναμε στο νηπιαγωγείο. Τα ποιήματά της φρέσκα και παιχνιδιάρικα παρασύρουν τα παιδιά σε μια περιπέτεια λεκτικής φαντασίας και δημιουργικού παιχνιδιού. Απαιτώντας βέβαια σχετικά αναπτυγμένες ικανότητες κατανόησης της γλώσσας και των παρεκκλίσεων του λόγου, τα ποιήματα της Θ. Χορτιάτη είναι ιδανικά για παιδιά των τελευταίων τάξεων του δημοτικού, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν θαυμάσια σαν γλωσσικό ερέθισμα και για μικρότερα παιδιά.
Μέσα από τον έμμετρο λόγο της Θ. Χορτιάτη, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γυνμάσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες, να αναπτύξουν το λόγο και το νου, γιατί όπως λέει η ίδια η ποιήτρια "όσο η γλώσσα πλαταίνει, τόσο ξανοίγει ο νους" 
Η ποίηση για παιδιά είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να ανακαλύψουν τα παιδιά την ομορφιά "όχι με την ωραιοποίηση, αλλά με την ανακάλυψη του ωραίου, που συχνά έχει και την έννοια του καλού".
Προσπάθησα να επιλέξω ένα ποίημα από τη συλλογή για να το παρουσιάσω σαν δείγμα γραφής, αλλά στάθηκε αδύνατο: είναι το ένα καλύτερο από το άλλο!

Το βιβλίο κυκολφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη

H Θέτη Χορτιάτη, γεννήθηκε το 1929 στη Θεσσαλονίκη όπου κατοικεί μόνιμα. Έχει εκδόσει 18 βιβλία, 3 ποιητικά για μεγάλους, ένα μυθιστόρημα για μεγάλους και 14 βιβλία για παιδιά, απ' αυτά τα 6 έχουν βραβευτεί, 3 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και 3 από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, και τελευταία (1997) τιμήθηκε από τον Κ.Ε.Π.Β. με το "Βραβείο της Πηνελόπη Δέλτα" για την προσφορά του έργου της. Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, της Εθνικής Εταιρίας των Ελλήνων Λογοτεχνών, του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού "Διαδρομές". Ποιήματά της έχουν περιληφθεί σε αναγνωστικά του Δημοτικού. Αρκετές δεκάδες άρθρα της έχουν δημοσιευτεί στον ημερίσιο και περιοδικό τύπο. Έργα της έχουν περιληφθεί σε ανθολογίες, έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και έχουν παιχτεί από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Θεατρικά της έργα έχουν ανεβαστεί πολλές φορές από σχολεία και πολιτιστικούς συλλόγους. Έχει μιλήσει σε Παιδαγωγικά Τμήματα Πανεπιστημίων, σε Σεμινάρια Εκπαιδευτικών, ΣΕΛΔΕ, ΠΕΚ, και σε πολλά πολιτιστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα.
περισσότερες πληροφορίες για το έργο της http://www.biblionet.gr/main.asp?page=showauthor&personsid=13451


 

Σχόλια