Aλήθεια, τι κρύβεται πίσω από ένα παιδικό βιβλίο...

photo from:book-illustration.com
Πάντοτε όταν σκέφτομαι τα παιδικά βιβλία, μου έρχεται  αυθόρμητα στο νου το σλόγκαν από μια παλιά διαφήμιση γνωστού γάλακτος που έλεγε: “Μεγαλώνει, μεγαλώνει γερά παιδιά”. Νομίζω ότι αυτό θα έπρεπε να αναγράφεται υποχρεωτικά στο εξώφυλλο κάθε παιδικού βιβλίου.
Ίσως τότε οι γονείς να δίναμε περισσότερη σημασία στο τι, πότε και πόσο διαβάζουμε στα παιδιά μας.


Και μπορεί να αστειεύομαι , όμως το πόσο καλό κάνει το διάβασμα στα παιδιά, το έχουν μελετήσει και το έχουν αποδείξει  παιδαγωγοί και ψυχολόγοι, χρόνια τώρα. Και βέβαια το πόσο καλό κάνει στα δικά μας παιδιά, μπορούμε μόνοι μας οι γονείς να το αντιληφθούμε.
Το διάβασμα ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού, του δίνει ευκαιρίες αλληλόδρασης, που λίγες δραστηριότητες σε αυτή την ηλικία μπορούν να του προσφέρουν.  Από τη στιγμή που το μωρό μπορεί να κρατήσει στα χεράκια του ένα μικρό, πάνινο βιβλιαράκι, ξετυλίγεται μπροστά του η μαγεία των χρωμάτων, της αφής, της ακοής.
Το βιβλίο, όπως και κάθε τι άλλο σε αυτή την ηλικία, γίνεται αντικείμενο προς εξερεύνηση: να το πιάσει, να το παρατηρήσει, να το δαγκώσει. Και από αυτά τα κυριολεκτικά δαγκώματα, σιγά-σιγά και με το χρόνο να προκύψει, ένας μικρός βιβλιοφάγος!

Το βιβλίο, αν από νωρίς το εντάξουμε στη ζωή του παιδιού, γίνεται μια σταθερά που το βοηθά να γνωρίσει τον εαυτό του, τον κόσμο και τη θέση του μέσα σε αυτόν. Νομίζω ότι όλοι οι γονείς έχουμε παρατηρήσει την εμμονή των πολύ μικρών παιδιών με τα ίδια βιβλία, τις ίδιες ιστορίες, που απαιτούν μάλιστα να λέγονται με ακριβώς τα ίδια λόγια κάθε φορά. Και αυτό, γιατί το βιβλίο γίνεται το σταθερό καταφύγιό τους μέσα σε ένα κόσμο που κάθε μέρα ξεπροβάλλει και λίγο διαφορετικός.

Κοιτώντας τα πρώτα βιβλιαράκια των παιδιών μου, λαβωμένα από κάθε λογής χρήση, δαγκωμένα, λερωμένα, σχισμένα, είναι σαν να κοιτώ ένα παλιό αγαπημένο όχημα. ‘Ένα όχημα που φέρει επάνω του τα σημάδια του ταξιδιού, τις αναμνήσεις από τις στιγμές που μοιραστήκαμε. Γιατί πέρα και ίσως πάνω από όλα, το παιδικό βιβλίο είναι η πιο σπουδαία ευκαιρία τα παιδιά και οι γονείς να έρθουν κοντά, να γνωριστούν, να γελάσουν, να ονειρευτούν, να συγκινηθούν, να ανακαλύψουν νέους δρόμους επικοινωνίας μαζί!

 Πίσω από κάθε παιδικό βιβλίο, κρύβεται ένας γονιός. Ένας γονιός που είναι παρών στη ζωή του παιδιού του. Γιατί, τι στα αλήθεια σημαίνει «βιβλίο» για ένα παιδί που δεν έχει ακόμα κατακτήσει την ικανότητα της λεκτικής επικοινωνίας; Κατά τη γνώμη μου σημαίνει αγκαλιά, ζεστασιά και τρυφερότητα.
Το παιδικό βιβλίο δεν μεγαλώνει μόνο γερά παιδιά. Μεγαλώνει γερές οικογένειες. Βάζει τις βάσεις για μια ανοιχτή, ελεύθερη και ουσιαστική επικοινωνία ανάμεσα στα παιδιά και τους γονείς.
Μοιραστείτε ένα βιβλίο με το παιδί σας αυτό το βράδυ και κάθε βράδυ. Θα είναι μια από τις πιο γλυκές αναμνήσεις που μπορείτε να τους χαρίσετε. Μια ανάμνηση που πάντα θα σας φέρνει κοντά, όσο μακριά κι αν κάποτε βρεθείτε.

Σχόλια