Η συγγραφέας Ράνια Μπουμπουρή, προτείνει Αγαπημένα Παιδικά Βιβλία του 2012


Αγαπημένο χριστουγεννιάτικο βιβλίο του 2012:


Μην ταλαιπωρείς τον Αϊ-Βασίλη 
 Μάκης Τσίτας. - Εικονογράφηση: Ζωή Λούρα
1η έκδ. - Αθήνα: Ψυχογιός, 2012.

Ο Μάκης Τσίτας γράφει ένα βιβλίο χριστουγεννιάτικο, το οποίο προβάλλει αξίες «παντός καιρού». Ξεφεύγει από τα συνήθη βιβλία του είδους, με τα ωραία μηνύματα αγάπης και αλληλεγγύης, και δίνει συμβουλές και οδηγίες για τη σωστή συμπεριφορά του παιδιού στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον του. «Μην ταλαιπωρείς τον Αϊ-Βασίλη» είναι ο τίτλος, ο Αϊ-Βασίλης όμως θα μπορούσε να είναι ο καθένας: οι γονείς, οι συγγενείς, οι νονοί, οι φίλοι, οι συμμαθητές. Δείχνουμε κατανόηση και εκτιμούμε τον κόπο του άλλου, είμαστε ευγενικοί, φροντίζουμε το χώρο μας… Από άποψη ύφους, αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν είναι πολύ εύκολο να δώσει κανείς οδηγίες και συμβουλές στο β΄ πρόσωπο ενικού χωρίς ν’ ακουστεί αυστηρός, επικριτικός ή ακόμα και αυταρχικός. Ο Τσίτας όμως καταφέρνει να προσεγγίσει όμορφα τον μικρό αναγνώστη με το φιλικό του ύφος και το χιούμορ του. Και σ’ αυτό υποβοηθά η γλυκύτατη εικονογράφηση της Ζωής Λούρα, με τις αστείες εικόνες που αντανακλούν την πλούσια φαντασία της.


Αγαπημένο βιβλίο παιδικής-νεανικής λογοτεχνίας του 2012:

Το Σχολείο του Φόβου: Η τελική δοκιμασία 
Γκίτι Ντανεσβάρι • μετάφραση Ράνια Μπουμπουρή.
- 1η έκδ. - Αθήνα: Ψυχογιός, 2012.

Πρόκειται για το τελευταίο μέρος της τριλογίας «Το Σχολείο του Φόβου». Οι πέντε συμμαθητές και φίλοι –η αραχνοφοβική Μάντλιν, ο νεροφοβικός Γκάρισον, η κλειστοφοβική Λούλου, ο θανατοφοβικός Τέο και η μικρομέγαλη Υακίνθη– είναι αποφασισμένοι να σώσουν το παράξενο σχολείο τους και την εκκεντρική διευθύντριά του από την ολοκληρωτική καταστροφή. Η δαιμόνια δημοσιογράφος Σιλβί Μοντγκόμερι έχει βαλθεί να κερδίσει το Βραβείο Κουτσομπούλιτζερ αποκαλύπτοντας τα πιο κρυφά μυστικά του Σχολείου του Φόβου και όλων μέσα εκεί. Η κυρία Ουέλινγκτον και ο Σμίντι οδηγούν τους μαθητές στο φοβερό και τρομερό Ωδείο Αντιξοότητας, ο διευθυντής του οποίου περιμένουν ότι θα τους προσφέρει πολύτιμη βοήθεια. Και πού να ’ξεραν τι τους περιμένει, μεγάλους και μικρούς, εκεί…
Μία τριλογία που ξεκίνησε σπιρτόζικα, συνεχίστηκε απολαυστικά και κλείνει απολύτως παρανοϊκά, αφήνοντας ένα πλατύ χαμόγελο ικανοποίησης στα χείλη μας.


Η συγγραφέας:
Η Ράνια Μπουμπουρή είναι επιμελήτρια εκδόσεων και μεταφράστρια. Γεννήθηκε το 1974 στο Καρπενήσι, όπου πέρασε ξέγνοιαστα παιδικά χρόνια με πολλά γέλια και πολλούς καβγάδες με τις τέσσερις αδελφές της. Στις πανελλήνιες εξετάσεις πέρασε πρώτη στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Α.Π.Θ., όπου αρίστευσε στα μαθήματα λόγου και φιλοσοφίας με καθηγητές τους Δ.Ν. Μαρωνίτη και Γ. Βώκο αντίστοιχα. Λατρεύει την παιδική λογοτεχνία και είναι μέλος του ελληνικού τμήματος της IBBY (International Board on Books for Young People) και της SCBWI (Society of Children's Book Writers and Illustrators). Επισκεφθείτε το ιστολόγιό της: www.raniouska.blogspot.gr

Κυκλοφορούν τα βιβλία της: Ο ΦΑΛΤΣΟΣ ΝΑΝΟΣ (Μεταίχμιο), ΠΑΡΑΛΙΑ ΓΙΑ ΛΥΚΟΥΣ (Βιβλιόφωνο), ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΜΑΖΙ ΜΟΥ, ΜΑΜΑ (Ψυχογιός), ΣΤΟ ΓΙΟΓΙΟ ΜΕ ΤΗ ΓΙΑΓΙΑ (Ψυχογιός), ΠΟΥΘΕΝΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΚΟΥΚΛΑ ΜΟΥ (Ψυχογιός), ΤΟ ΣΚΙΟΥΡΑΚΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΦΑΕΙ (Ψυχογιός), ΤΟ ΑΕΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΝΤΡΕΠΟΤΑΝ ΝΑ ΦΟΡΕΣΕΙ ΓΥΑΛΙΑ (Βιβλιόφωνο), ΠΙΠΙΛΑ ΜΟΥ ΓΛΥΚΙΑ (Ψυχογιός) και Η ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΛΑΜΠΑΔΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (Ψυχογιός).
Πρόκειται να εκδοθούν τα βιβλία της: ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΔΕ ΣΕ ΑΓΑΠΩ (Ψυχογιός), Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑΣ (Ψυχογιός), ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ, ΤΡΕΛΗ ΑΛΦΑΒΗΤΑ (Έπαινος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς – Βιβλιόφωνο).


Σχόλια