Η Ιωάννα Μπακιρτζή - Μπαμπέτα, προτείνει Αγαπημένα Παιδικά Βιβλία του 2012


Το υπόσχομαι
Αλεξάνδρα Μητσιάλη
Εικόνες Ραφαέλλα Τσάτσι
Εκδόσεις Πατάκη
Ο Νικόλας μπορεί να κάνει τα πάντα για την Άννυ. Εκείνη όμως τον περιφρονεί. Ίσως γιατί μένει σε ημιυπόγειο, ίσως γιατί η μαμά του καθαρίζει ξένα σπίτια και μαγαζιά. Ίσως όμως επειδή δεν ξέρει καλά τη γλώσσα της.
Γι' αυτό και αποφασίζει να γράψει ένα γράμμα όπου θα της μιλήσει για τα πάντα. Για την πατρίδα του και πιο συγκεκριμένα για το νησί του, την Κάρπαθο. Για το σπίτι του με τα κεραμίδια και τον κήπο. Για τις δυο μουριές, για τον πλάτανο. Και κάνει όνειρα. Πως η Άννυ πηγαίνει στο νησί του, στον δικό του παράδεισο.
Όμως για να γράψει αυτό το γράμμα πρέπει πρώτα να πετύχει έναν δύσκολο στόχο. Θα τα καταφέρει. Το υπόσχεται.
Ενα τρυφερό και συγκινητικό βιβλίο που σε κάνει να θέλεις να πάρεις στην αγκαλιά σου αυτό το αγόρι. Να το παρηγορήσεις.
Ένα βιβλίο σημερινό. Μια ιστορία για την οικονομική κρίση που αναγκάζει τους συμπατριώτες μας να μεταναστεύουν, να αφήνουν την εδώ ζωή για ένα νέο ξεκίνημα αλλού.


Η σκυλίτσα μας ο Πλούτο
Λότη Πέτροβιτς - Ανδρουτσοπούλου
Εικόνες Πωλίνα Παπανικολάου
Εκδόσεις Ψυχογιός
Το να παρακαλεί το παιδί τη μαμά του να πάρουν σκυλάκι, είναι κάτι που το ζουν οι περισσότερες οικογένειες.
Το "αποκλείεται" της μαμάς είναι η απάντηση που δίνουν οι περισσότερες μαμάδες. Οι δικαιολογίες πολλές και πάντα οι ίδιες: τα σκυλιά είναι ζωηρά, χρειάζονται κήπο και φροντίδα...
"Μα και τα παιδιά είναι ζωηρά και χρειάζονται κήπο. Κι όμως εσείς έχετε δύο." Έρχεται η αφοπλιστική απάντηση της μικρής.
Κι όταν η μαμά δεν ξέρει τι να απαντήσει, απλά δεν απαντά...
Κάποια στιγμή όμως είτε γιατί κάποια καλή νεράιδα κούνησε το ραβδάκι της, είτε γιατί ο μπαμπάς έβαλε το χεράκι του, ένα σκυλάκι εμφανίζεται από το πουθενά. Αρσενικό οπωσδήποτε. Η μαμά δεν θα άντεχε θηλυκό. Το όνομα του Πλούτος.
Η συνέχεια της ιστορίας ξεκαρδιστική! Και η εικονογράφηση επίσης.
Μια ιστορία αστεία και τρυφερή. Αφοπλιστική η μικρή ηρωίδα που μας θυμίζει τον εαυτό μας ως παιδί και μοιάζει απίστευτα με τα δικά μας παιδιά!


Η συγγραφέας μας:
Γεννήθηκε το 1975 στη Γλυφάδα. Σπούδασε Κοινωνική Πολιτική και Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ασχολήθηκε με την έρευνα για τη ζωή των ηλικιωμένων στην ελληνική περιφέρεια. Παρακολούθησε σεμινάρια αφήγησης παραμυθιού, σεμινάρια συγγραφής παιδικού βιβλίου, μυθιστορήματος, καθώς και σεμινάρια μετάφρασης παιδικού βιβλίου. Είναι υπεύθυνη του προγράμματος Φιλαναγνωσίας σε μεγάλο Ιδιωτικό Εκπαιδευτήριο. Οργανώνει και συντονίζει τις παρουσιάσεις συγγραφέων για το Νηπιαγωγείο και για όλες τις τάξεις του Δημοτικού.
Παρουσιάζει βιβλία από όλο τον κόσμο, στον Μαγικό Κόσμο, Kosvoice. Επίσης παρουσιάζει βιβλία Ελλήνων συγγραφέων στην εφημερίδα Ελληνική Γνώμη που κυκλοφορεί στον Καναδά.
Τα βιβλία της είναι: "Η Μελίνα ντετέκτιβ" Μεταίχμιο, "Ένα τριαντάφυλλο για τη δασκάλα μου" Λιβάνης (βραχεία λίστα κρατικών βραβείων 2012), "Ο Βασιλιάς Λύκος" Μεταίχμιο, "Πριγκιπικά γενέθλια" Μεταίχμιο και "Η νταντά μου" Ψυχογιός, υπό έκδοση.

Σχόλια