Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013

Η συγγραφέας Ιωάννα Μπουλντούμη, προτείνει Αγαπημένα Παιδικά Βιβλία του 2012


ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ 3: Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ
ΓΚΙΤΙ ΝΤΑΝΕΣΒΑΡΙ
Ηλικία: 9-11
Μεταφραστής: Ράνια Μπουμπουρή
Εκδόσεις Ψυχογιός
Με την Τελευταία Δοκιμασία χτύπησε το τρίτο (εκδοτικό) κουδούνι ενός σχολείου που δεν μοιάζει με κανένα άλλο και που με κέρδισε από το πρώτο βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2010. H πλοκή εν συντομία: Τέσσερα παιδιά με πολύ διαφορετικά υπόβαθρα περνούν απρόθυμα το καλοκαίρι τους στο σχολείο του φόβου, το οποίο βρίσκεται σε έναν απομονωμένο λόφο σε μια επαρχία της Μασαχουσέτης. Κάθε παιδί έχει μια φοβία σε τέτοιο βαθμό που οι παράλογες συμπεριφορές έχουν αρχίσει να παίρνουν τον έλεγχο της ζωής τους. Στο Σχολείο του Φόβου όμως θα τα ξεχάσουν αυτά, και μαζί θα αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και δύναμη.
Το διασκεδαστικό αυτό βιβλίο με το ιδιαίτερο χιούμορ μελετά το πώς οι φόβοι των ανθρώπων επηρεάζουν τον τρόπο ζωής τους. Δείχνει τις εμπειρίες που χάνουν από τη στιγμή που φοβούνται να συμμετέχουν σ’ αυτές.
Οι ήρωες είναι προσφιλείς στους αναγνώστες και οι περιπέτειές τους είναι από εκείνες που δύσκολα ένα παιδί θα τις ξεχάσει.
Να σταθώ και στην άρτια μετάφραση της Ράνιας Μπουμπουρή που φαίνεται να διασκέδασε ιδιαίτερα δουλεύοντας πάνω σ’ αυτό το βιβλίο.


ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΕΙΠΕ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ
Εικονογράφος: Ίρις Σαμαρτζή
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Το ομολογώ. Μου αρέσει κάθε βιβλίο της Μαρίας Αγγελίδου. Είναι από εκείνα που δε σκέφτεσαι να προτείνεις σ’ ένα παιδί, γιατί ξέρεις ότι σίγουρα θα το απολαύσει.
Στις Ιστορίες που της είπε ο Πόλεμος διαβάζεις για τη μάχη του Μαραθώνα, για τη μάχη στις Θερμοπύλες, για τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και για τη μάχη στα Γαυγάμηλα και δεν μπορείς να ξεχωρίσεις αν πρόκειται για πραγματικά γεγονότα ή για το προϊόν της φαντασίας της συγγραφέως, γιατί είναι γραμμένα τόσο αισθησιακά, τόσο γλαφυρά, τόσο παραμυθένια αλλά και άμεσα που τίποτα δε θυμίζει το μάθημα της Ιστορίας. Τα γεγονότα περιγράφονται ακριβώς καθώς και η ανθρώπινη διάσταση των ηρώων, και μάλιστα με αφηγητή τον έναν και μοναδικό, τελικά, πρωταγωνιστή. Το πόλεμο. Φοβερό εύρημα!
Έχω ξαναγράψει ότι αν ήμουν Υπουργός Παιδείας για μια μέρα, θα διόριζα την Αγγελίδου να γράψει από την αρχή τα βιβλία Ιστορίας όλων των τάξεων, ώστε τα παιδιά να την κατανοήσουν και να την αγαπήσουν. Τώρα που το σκέφτομαι θα έκανα το ίδιο και με τα μαθηματικά. Χα, πιστεύω ότι η Μαρία θα έβρισκε τον τρόπο και μ’ αυτά!


Η συγγραφέας:
Η ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΛΝΤΟΥΜΗ μεγάλωσε και ζει στον Πειραιά. Σπούδασε Επικοινωνία και Διοίκηση Επιχειρήσεων κι έχει εργαστεί σε πολυεθνικές εταιρείες και κοινωνικούς φορείς, αλλά και ως ελεύθερος επαγγελματίας. Αυτό που της αρέσει όμως πραγματικά είναι να διαβάζει και να γράφει∙ επίσης, να μιλάει με τα παιδιά ή απλώς να τα ακούει. Γι’ αυτό κι από το 1999 γράφει στην παιδική εφημερίδα Ερευνητές της Καθημερινής. Όνειρό της είναι κάποια μέρα να ασχολείται μόνο με το γράψιμο. Και τότε, όπως λέει, θα είναι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο! Το Δεκέμβριο του 2009 κέρδισε το Β΄ Βραβείο Παραμυθιού από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών. Ο ΟΝΕΙΡΟΣΥΛΛΛΕΚΤΗΣ τιμήθηκε με το 2011 με το Β΄ Βραβείο Παιδικού Μυθιστορήματος του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν, επίσης, τα βιβλία της Ο ΦΑΝΤΑΣΜΕΝΟΣ ΓΑΛΛΟΣ ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ, ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΣΕΛΟΚ ΤΟΥ ΣΕΛΙΝΟΥ – ΣΤΑ ΠΡΑΣΑ, ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΣΕΛΟΚ ΤΟΥ ΣΕΛΙΝΟΥ – ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ, και Ο ΟΝΕΙΡΟΣΥΛΛΕΚΤΗΣ, ενώ ετοιμάζεται το ΕΞΩ ΑΠ’ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ και το ΒΑΡΕΜΑΡΕΣΤΑΝ, το οποίο τον Δεκέμβριο του '12 κέρδισε Έπαινο από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά. Είναι μέλος του SCBWI και του ΙΒΒΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου