Η Βασιλική Νευροκοπλή, προτείνει Αγαπημένα Παιδικά Βιβλία του 2012

Ζήκος ο Λύκος
Υγγραφέας - Εικονογράφος: Μιχάλης Καζάζης
Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο
Σε συνεργασία με τον Αρκτούρο
Αν εξαιρέσω τον ομοιοκατάληκτο τίτλο που παραπέμπει στον Τριβιζά και τα λεκτικά του παιχνίδι που καλό είναι να μην τα μιμούνται οι άλλοι συγγραφείς, αυτό το παραμύθι είναι ξεχωριστό. Ο Λύκος τρώει χόρτα, -όχι επειδή είναι χορτοφάγος, (αρκετά με την διαστρέβλωση της φύσης των ζώων)-, αλλά επειδή είναι… ερωτευμένος! Αγαπάει, λοιπόν, μια λύκαινα, αλλά δεν ξέρει πώς να της το πει. Οι φίλοι του τον βοηθούν και στο τέλος τα καταφέρνει!
Ένα παραμύθι που μιλά στα μικρά παιδιά με απόλυτη αμεσότητα. Ένα παραμύθι που ξεδιπλώνει την προσπάθεια που οφείλει να κάνει κάποιος προκειμένου να πλησιάσει τον έρωτά του, πράγμα που τον οδηγεί και σε κάποιες αλλαγές του αυτονόητου εαυτού του. Ένα παραμύθι για την φιλία, τον έρωτα και την αλληλεγγύη. Κυρίως όμως, ένα εξαιρετικά καλογραμμένο παραμύθι, με θαυμάσιο ρυθμό, λεπτό χιούμορ, ευφυία, πυκνότητα γραφής, και φαντασία
υποταγμένη απολύτως στο νόημα. Το ζήλεψα!

Η κούκλα που ταξίδευε στον κόσμο
Αλεξάνδρα Μητσιάλη
Κατερίνα Χαδουλού
Εκδ. Παπαδόπουλος
Ένα πολύ ιδιαίτερο στο περιεχόμενό του παραμύθι και πολύ καλογραμμένο, με νόημα βαθύ και ουσιαστικό.
Τρεις ιστορίες που συνδέονται με κεντρική ηρωίδα μία κούκλα που ένα παιδί κατασκευάζει σε μια Ασιατική χώρα, -αν συμπέρανα σωστά-, ταξιδεύει σε μία άλλη χώρα ως εμπόρευμα που θα το πουλήσει στον πάγκο του ένα άλλο παιδί, και καταλήσει σ’ ένα τρίτο παιδί ως δώρο.
Το ταξίδι των παιχνιδιών είναι το πρώτο επίπεδο του κειμένου, όπως και ο τρόπος κατασκευής τους. Η φτώχεια των ανθρώπων που κατασκευάζουν τα παιχνίδια μας, το δεύτερο. Το τρίτο και κυριότερο, εστιάζεται στην έννοια της ιδιοκτησίας. Τι σημαίνει “κατέχω” και τι “είναι δικό μου”.
Δικό μας είναι αυτό που αγαπήσαμε, που μας ένιωσε και το νιώσαμε, μας μίλησε και του μιλήσαμε, ανεξάρτητα αν το κατέχουμε, ή είμαστε υποχρεωμένοι να το αποχωριστούμε. Θα έλεγα πως εδώ μιλούμε για ένα σοφό παραμύθι!
Η εικονογράφησή του έχει έναν χαρακτήρα κάπως παλιοκαιρίσιο, που ωστόσο ταιριάζει πολύ στο κείμενο, μιας και σ’ αυτό πρωταγωνιστεί μια χειροποίητη κούκλα. Επιτέλους, ένα παραμύθι που προκαλεί ερωτήματα, σκέψεις, αμφισβητήσεις και μας εκμηστηρεύεται μια αλήθεια. Ένα από τα ελάχιστα πολύ καλά ελληνικά παραμύθια του 2012, που σέβονται τους μικρούς αναγνώστες. Τα σέβη μου στην συγγραφέα!

H συγγραφέας:
Η Βασιλική Νευροκοπλή γεννήθηκε το 1968. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και υποκριτική & σκηνογραφία στο Τμήμα Θεάτρου της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη θεωρία Ανατολικής και Βυζαντινής Μουσικής στη Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής “Εν Χορδαίς”.
Βιβλία:
"Εγώ ο Άλλος", 1999, θεατρικό μονόπρακτο, εκδ. Νησίδες
"Αν τ' Αγαπάς Ξανάρχονται", 2007, παραμύθι, εκδ. "Λιβάνη". (Βραβείο 2008 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ως βιβλίο προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας, και Βραβείο 2008 Παιδικού Εικονογραφημένου Βιβλίου από το περιοδικό "Διαβάζω").
“Το Παραμύθι της Μουσικής”, 2008, εκδ. Λιβάνη
“Σε τέμπο κόκκινο”, 2008, πεζογράφημα, εδκ. Λιβάνη
“Και τι θα πει σ’ αγαπάω;”, 2009, παραμύθι εκδ. Λιβάνη
“Το μοναδικό φιλί”, 2010, παραμύθι, εκδ. Λιβάνη
“Το κόκκινο κορδόνι”, 2011, παραμύθι, εκδ. Λιβάνη
“Χάρτινα Όνειρα”, 2011, παραμύθι, εκδ. Διάπλαση
“Ο Καλλίστρατος και το χωράφι της καρδιάς”, εκδ. Ελληνική Βιβλική Εταιρεία, 2012 cd
Στίχοι δύο τραγουδιών, "Ζεϊμπέκικο της Ξενιτιάς" και "Χελιδόνισμα", περιλαμβάνονται στο cd "Εξορία" του Κυριάκου Καλαϊτζίδη των εκδόσεων "Εν Χορδαίς", 2005
“Το παραμύθι της μουσικής” σε μουσική Κυριάκου Καλαϊτζίδη, αφήγηση Βασιλική Νευροκοπλή, εκδ. “Εν Χορδαίς”, 2008
Το 2011 μοιράζεται το Β βραβείο διηγήματος για την
ελληνική γλώσσα στον Διεθνή διαγωνισμό διηγήματος με θέμα: "Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα - Η ιστορία της κλοπής ή Η κλοπή της Ιστορίας", που οργάνωσε η Asociaciοn Cultural Helenica "Nostos" στην Αργεντινή.
Συμμετοχή σε παραστάσεις:
Εκτός από “Το Παραμύθι της Μουσικής” που έχει παρουσιαστεί σε μεγάλους συναυλιακούς χώρους της Ελλάδας όπως το Μέγαρο Μουσικής Θεσ/νίκης και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το ανέκδοτο κείμενό της: “Τα μουσικά ταξίδια του Μάρκο Πόλο” παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ του Hong Kong στα πλαίσια της συναυλίας του μουσικού σχήματος “Εν Χορδαίς”. Η παράσταση αυτή επαναλήφτηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαολονίκης

Σχόλια