Η Μαρία Ρουσάκη θυμάται παιδικά καλοκαίρια και προτείνει βιβλία!

Λοιπόν, κλείσε τα μάτια και σκέψου...εσύ παιδί...μια όμορφη καλοκαιρινή μέρα...κράτα την εικόνα...και πες μας...

Αγαπημένη μυρωδιά: το αντηλιακό στο δέρμα!
Αγαπημένη γεύση: βασιλικός, ντομάτες, γεμιστά
Αγαπημένο χρώμα: το τουρκουάζ της ελληνικής θάλασσας
Αγαπημένος τόπος: Μεσσηνία, Τήνος, Σέριφος
Αξέχαστη σκανταλιά: η εξερεύνηση σε γειτονικές αυλές (όσο ζούσα στη Νέα Υόρκη)
Αγαπημένο βιβλίο σαν παιδί: 20,000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα και Το Νησί του Δρ. Μορό

Εντάξει, τώρα μπορείς να επιστρέψεις στο σήμερα!
Πρότεινε μας αγαπημένα βιβλία, για να γεμίσουν οι καλοκαιρινές μέρες των παιδιών, χρώματα, λέξεις και όνειρα!

Ο Αστέρης το νεαρό αστέρι, του Κώστα Ζαφειρίου (εκδόσεις Καλέντης)
Κάποτε, σε ένα μακρινό γαλαξία ζούσε ο Αστέρης, ένα μικρό γαλαζωπό αστεράκι που ήθελε να δει, να ακούσει, να μάθει και να κάνει λάθη. Ο γαλαξίας δε χωρούσε την περιέργειά του, έτσι ο Αστέρης ξεκίνησε για ένα μεγάλο αστρικό ταξίδι, όπου θα συναντήσει κόκκινους γίγαντες, λευκούς νάνους, μαύρες τρύπες και άλλα πολλά του σύμπαντος τα θαυμαστά!
Ένα βιβλίο που συνδυάζει την περιπέτεια με τη γνώση.

Ο Τρυφεράκανθος, της Ελένης Πριοβόλου (εκδόσεις Καλέντης)
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας τρυφεράκανθος που ζούσε στο λιβάδι με τα στάχυα, τις κόκκινες ανεμώνες και τα τριφύλλια. Είχε φίλο του τον ήλιο που τον ξυπνούσε το πρωί. Το φεγγάρι που τον νανούριζε με τον αυλό του τις νύχτες. Τον αγέρα που του τραγουδούσε γλυκά και μια γέφυρα-ουράνιο τόξο για να σεργιανάει στον ουρανό. Δεν είχε όμως φίλους τ’ άλλα ζωντανά του λιβαδιού, που τον περιγελούσαν επειδή ήταν διαφορετικός και διασκέδαζαν μαζί του. Έτσι ο τρυφεράκανθος μια μέρα ζήτησε από το ξωτικό του δάσους να γίνει ακανθόχοιρος για να πληγώνει όποιον τον πειράζει. Τότε όμως άρχισαν οι περιπέτειές του, γιατί ο ακανθόχοιρος που ήταν τρυφεράκανθος κι εξακολουθούσε να έχει τρυφερή ψυχή έχασε τους φίλους του και ήρθε αντιμέτωπος με μεγαλύτερη μοναξιά...

Ένας απρόσμενος φίλος, Βασίλης Κουτσιαρής - Γιάννης Διακομανώλης (εκδόσεις Κόκκινη κλωστή
δεμένη)
Μια ιδιαίτερη σχέση θα αναπτυχθεί σε μια βιβλιοθήκη ανάμεσα σε ένα βιβλίο και ένα μικρό παιδί, τον Φώτη.  Ο ένας θα γίνει το στήριγμα του άλλου και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη στιγμή, από αυτές που θέλει δύναμη για να συνεχίσεις...

Η δέκατη τρίτη θεά και τα κλεμμένα γλυπτά, του Γιώργου Κατσέλη (εκδόσεις Ψυχογιός)
Η μικρή Μελίνα ζει σε μια διαφορετική πόλη στην άκρη του κόσμου, την Ακρόπολη. Συντροφιά της έχει μια σειρά από γλυπτά που είχε φιλοτεχνήσει με περισσή τέχνη και μαστοριά ο παππούς της, ο μεγάλος γλύπτης Φειδίας.
Αρχαίοι Θεοί και Θεές, Γίγαντες, Κένταυροι, Τιτάνες και Αμαζόνες είναι οι δικοί της αχώριστοι φίλοι. Γιατί μόνο εκείνη μπορεί να δίνει πνοή στα αγάλματα και να μαθαίνει την ανεπανάληπτη ιστορία τους. Σκοπός ζωής για τη μικρή Μελίνα είναι να φυλάει τα γλυπτά παντοτινά από κάθε πονηρό χέρι. Το κακό όμως που παραφυλάει κάπου πολύ κοντά της, γρήγορα θα τη βάλει σε μεγάλες περιπέτειες.
Θα καταφέρει άραγε να σώσει τα γλυπτά και να πραγματοποιήσει το κρυφό της όνειρο να γίνει "η δέκατη τρίτη Θεά";


Ευχαριστώ πολύ την συγγραφέα Μαρία Ρουσάκη.
Ας δούμε τώρα δύο από τα βιβλία της που έχω αγαπήσει πολύ!

Ο θησαυρός του Ταΰγετου (εκδόσεις Μίνωας)
Ο Μιχάλης και ο Βασίλης, τα δίδυμα, έχουν μια πολύ αγαπημένη ασχολία, πέρα από το μπάσκετ και τη σκανταλιά: την εξερεύνηση. Χάρη στον παππού τους, το τρίτο μέλος της Ομάδας Φυσικής Εξερεύνησης που έχουν δημιουργήσει μαζί, τα αδέλφια λατρεύουν την περιπέτεια, τα αινίγματα και φυσικά να ανακαλύπτουν τις εκπλήξεις που τους ετοιμάζει ο παππούς τους. 
Κάνουν όμως την πιο συναρπαστική εξερεύνηση αυτό το καλοκαίρι στο χωριό του παππού, την Αλαγονία. Ο χάρτης που πέφτει στα χέρια τους και η πίστη τους στην ύπαρξη θησαυρού στο Σιδεροβάγενο τους οδηγούν σε μια συναρπαστική περιπέτεια στους πρόποδες του Ταϋγέτου, για να ανακαλύψουν... τίποτε άλλο πέρα από την αλήθεια.
Άραγε υπάρχει στ' αλήθεια ο θρυλικός θησαυρός του Σιδεροβάγενου;


Μια φλόγα στο σκοτάδι  - Η συγκλονιστική ιστορία της Έλεν Κέλερ (εκδόσεις Κέδρος)
Σε ηλικία μόλις δεκαεννέα μηνών η Έλεν Κέλερ έχασε την ακοή και την όρασή της από μια σοβαρή ασθένεια.
Ως τα επτά της χρόνια ζούσε μπερδεμένη, χωρίς να μιλάει, να βλέπει και να ακούει. Μέχρι που η Ανν Σάλιβαν, μια νεαρή δασκάλα, ανέλαβε την εκπαίδευσή της και της αποκάλυψε τη μαγεία των λέξεων.
Με επιμονή και υπομονή της έμαθε να επικοινωνεί με τον κόσμο γύρω της, να γράφει, να διαβάζει, να μιλάει με τη νοηματική και σιγά σιγά με τη φωνή της.
Έτσι η Έλεν, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, βγήκε από το σκοτάδι μέσα στο οποίο ζούσε, μορφώθηκε, ταξίδεψε κι έγινε σύμβολο ελπίδας και δύναμης για γενιές ολόκληρες. 
Το φως της εκπέμπει μέχρι και σήμερα, μέσα από την ιστορία της συγκλονιστικής ζωής της.


Σχόλια