Η Κατερίνα Τζαβάρα θυμάται παιδικά καλοκαίρια και προτείνει βιβλία!

Λοιπόν, κλείσε τα μάτια και σκέψου...εσύ παιδί...μια όμορφη καλοκαιρινή μέρα...κράτα την εικόνα...και πες μας..

Αγαπημένη μυρωδιά: Tο αντηλιακό της μαμάς πάνω στα ρούχα και η μυρωδιά της ζέστης του ήλιου πάνω στο μαξιλάρι μου, στο κρεβάτι κάτω από το παράθυρο που βλέπει τον Όλυμπο…
Αγαπημένη γεύση: Παγωτό φράουλα σε μοναδικό ξυλάκι από τοπικό φούρνο, γλυκό του κουταλιού καρπούζι.
Αγαπημένο χρώμα: Λευκό, γαλάζιο.
Αγαπημένος τόπος: Χαλκιδική- Πλαταμώνας ( παιδικά καλοκαίρια) ,Λουγκάνο Ελβετίας ( καλοκαίρια εφηβείας).
Αξέχαστη σκανταλιά: Ήμουν τόσο εγκρατής και φοβητσιάρα, που δεν συμμετείχα ενεργά, με αποτέλεσμα να φαίνομαι και η ένοχη της παρέας στο τέλος!
Αγαπημένο βιβλίο σαν παιδί:  Χωρίς οικογένεια, Εκτόρ Μαλό, Μικρές Κυρίες, Λουΐζα Μέι Άλκοτ
Ο Τρελλαντώνης, Πηνελόπη Δέλτα

Εντάξει, τώρα μπορείς να επιστρέψεις στο σήμερα!
Πρότεινε μας αγαπημένα βιβλία, για να γεμίσουν οι καλοκαιρινές μέρες των παιδιών, χρώματα, λέξεις και όνειρα! "

Ζήκος ο Λύκος :Φώναξέ μου σ’αγαπώ!
Συγγραφέας: Μιχάλης Καζάζης
Εικονογράφος:
Μιχάλης Καζάζης από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο .
Σε συνεργασία με τον Αρκτούρο.
Θα καταφέρει ο Ζήκος να κατακτήσει τη λύκαινα της καρδιάς του;
Με αφορμή την τρυφερή και χιουμοριστική ιστορία του συγγραφέα ,τα παιδιά , αλλά κι εμείς, γνωρίζουμε το λύκο μαζί με άλλα είδη της άγριας ζωής που ζουν στα δάση και στα βουνά μας και χρειάζονται την προστασία μας.

Είναι βιβλίο
Συγγραφέας: Lane Smith, εκδόσεις Καλειδοσκόπιο
Εικονογράφος: Lane Smith
-«Μπλογκάρει»;
-«Όχι, είναι βιβλίο».
-«Πού είναι το ποντίκι»;
-«Χρειάζεται κωδικό»;
-«Πώς σκρολάρεις»;
Ο γάιδαρος, λάτρης της τεχνολογίας, έχει πολλές απορίες για τον άγνωστο κόσμο του βιβλίου. Η βιβλιόφιλη μαϊμού απαντά με υπομονή στις ερωτήσεις του.
Κάποια στιγμή, ο γάιδαρος παίρνει το βιβλίο στα χέρια του. Σε αυτές τις σελίδες του ΕΙΝΑΙ ΒΙΒΛΙΟ, ένα ρολόι πάνω από το κεφάλι του μετράει τις ώρες που περνούν. Στην απλή και ευφυή εικονογράφηση αποτυπώνονται στην έκφρασή του, στα αυτιά και στα μάτια του, πρώτα η απορία, μετά η αφοσίωση και στο τέλος αυτό που κάθε αναγνώστης έχει νοιώσει: το να χάνεται και να ταξιδεύει μέσα στις χάρτινες σελίδες.
Στην εποχή των ψηφιακών βιβλίων, ο Lane Smith έρχεται να πάρει το μέρος του έντυπου λόγου, σ’ ένα σπαρταριστό διάλογο ανάμεσα σε μια βιβλιόφιλη μαϊμού κι έναν γάιδαρο που είναι άσσος των νέων τεχνολογιών.
Γιατί το βιβλίο είναι αναντικατάστατη χαρά όταν βρίσκεται στην αγκαλιά ενός παιδιού…

Κατ-γατ-καραγάτ
Φωτεινή Φραγκούλη
εικονογράφηση: Φωτεινή Στεφανίδη
Εκδόσεις Πατάκη,
Kατ-γατ-καραγάτ! Λέξεις μαγικές.
Μια φιλότεχνη γάτα, η Πουπέτα, κάθε βράδυ παρακολουθεί σαν κινηματογραφική ταινία τα όνειρα της κυρίας και επιστήθιας φίλης της. Η αγάπη και η αφοσίωση στη σχέση τους δίνουν στην ουρά της τη μαγική ιδιότητα να επεμβαίνει στα όνειρα και -κατ-γατ-καραγάτ!- να τα τροποποιεί, κάνοντας έτσι καλύτερο τον κόσμο. Η ίδια, λοιπόν, η Πουπέτα, καταγράφει αυτή την πρωτοφανή εμπειρία της και μας παραδίδει, ως συγγραφέας πια, ένα κείμενο γεμάτο εκπλήξεις και στοχασμούς.
Κατ-γατ-καραγάτ, γιατί το θαύμα της αγάπης κάνει ακόμα και τις γάτες συγγραφείς!


Ευχαριστώ πολύ τη συγγραφέα Κατερίνα Τζαβάρα.
Ας δούμε τώρα δυο βιβλία της που έχω αγαπήσει πολύ!


Μαγικές διαδρομές στην τέχνη: Οδυσσέας Ελύτης, εκδόσεις Διάπλους
 Μια εικονογραφημένη ιστορία από τα γεγονότα της ζωής του ζωγράφου είναι η αρχή του ταξιδιού που πραγματοποιεί με το βιβλίο αυτό το μικρό παιδί μέσα στον κόσμο της Τέχνης...
Παρατηρεί, ανακαλύπτει, παίζει, μαθαίνει και δημιουργεί μέσα από τους πίνακες των μεγάλων μας ζωγράφων και παράλληλα εξοικειώνεται και αποκωδικοποιεί τα μυστικά της Τέχνης τους με οδηγό το παιχνίδι και τη φαντασία.
Σε κάθε ενότητα ο εκπαιδευτικός θα βρει πρακτικές ιδέες και προτάσεις για δημιουργικές δράσεις, πληροφοριακό υλικό και πρωτότυπη μουσική επένδυση των έργων για να εμπλουτίσει τις καθημερινές δραστηριότητες των παιδιών στο σχολείο -και στο σπίτι- και όλοι μαζί να απολαύσουν... μαγικές διαδρομές στην Τέχνη.

Έχω ένα μήνυμα για όλα τα παιδιά της γης, εκδόσεις Διάπλους
Μια παρέα παιδιών σε κάποιο σχολείο στην Ελλάδα γίνεται αφορμή για να αρχίσει να ταξιδεύει μια τεράστια αλυσίδα μηνυμάτων και ευχών για αγάπη, αλληλεγγύη και φιλία σε όλα τα σχολεία του κόσμου! Οι μικροί αγγελιοφόροι της ειρήνης ανακαλύπτουν πόσο σημαντικό αλλά και δύσκολο είναι, για κάθε παιδί, όπου κι αν ζει, να κατακτήσει τα δικαιώματά του, αλλά και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του... Με την παγκόσμια "γλώσσα των Τεχνών" αποφασίζουν και επικοινωνούν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους σε όλα τα παιδιά της γης! Με τη βοήθεια της ίδιας "γλώσσας" ο εκπαιδευτικός θα ανακαλύψει μέσα στο βιβλίο κρυμμένες ευκαιρίες, μέσα από ευχάριστες και πρωτότυπες δραστηριότητες, για να οργανώσει Προγράμματα Κοινωνικής Εκπαίδευσης των μαθητών του στα ανθρώπινα Δικαιώματα του Παιδιού.
Ακολούθησε την αλυσίδα της ιστορίας και γίνε κι εσύ αγγελιοφόρος της ελπίδας στο δικό σου σχολείο!

Σχόλια