Κάθε νεράιδα και δουλειά.

Ή παραμύθια που γλυκαίνουν την ψυχή! Ένα από τα πολύ αγαπημένα μου βιβλία της Κας Πέτροβιτς. Η συγγραφέας, μιλά για τις νεράιδες και με τις νεράιδες, αλλά είναι σαν συνομιλεί με τα ίδια τα παιδιά, τους αναγνώστες της.
Σαν γνωστική γιαγιά, ίδια με τη Γνωστική, τη σοφή νεράιδα του βιβλίου, ενθαρρύνει, παρηγορεί, συμβουλεύει, φωτίζει με τα λόγια της τις καρδιές και τις ζωές των παιδιών που ακούν ή διαβάζουν τις ιστορίες της.
Συνομιλεί και με μας τους μεγάλους, μας δίνει τα λόγια, τα χρώματα, τα μέσα να μιλήσουμε οι ίδιοι στα παιδιά μας, να τα αγκαλιάσουμε, να τα κανακέψουμε, να σταθούμε δίπλα τους, όποτε μας χρειάζονται, να τα βοηθήσουμε να νιώσουν και να γνωρίσουν τον εαυτό τους, τους άλλους, τον κόσμο.
Ένα πραγματικά υπέροχο βιβλίο με ονειρική εικονογράφηση, για πέντε μικρές νεράιδες, την Ονειρένια,  την Συννεφένια, την Αχτιδένια, την Αστερένια  και τη μικρή Μελένια, κάθε μια με τη "δουλεία" της και τα "προβλήματα" της. Πέντε νεράιδες που με οδηγό τις σοφές συμβουλές της νεράιδας Γνωστικής και αλληλοβοήθεια, καταφέρνουν και ξεπερνούν προβλήματα και αναποδιές.
"Προβλήματα" που όμως δεν υπάρχουν μόνο στον νεραϊδόκοσμο, αλλά και στον κόσμο των παιδιών. Ο φόβος, το παράπονο, η απώλεια, η μοναξιά, γεμίζουν συχνά τις παιδικές ψυχές με αγωνία, θλίψη και θυμό.
Η συγγραφέας ακουμπά με ευαισθησία  αυτά τα συναισθήματα και με τις ιστορίες της, μοιάζει να λέει στα παιδιά, ότι με συνεργασία, εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και τους ανθρώπους που τα αγαπούν, μπορούν να καταφέρουν τα πάντα και να ξεπεράσουν ό,τι τα απασχολεί. Λέει και σε μας τους μεγάλους, ότι σε ένα κόσμο όπου κυριαρχεί η αγάπη, η κατανόηση και η ειλικρίνεια, τα παιδιά θα βρουν τον τρόπο να λάμψουν, να χαμογελάσουν, να συνεχίσουν δίχως φόβο να ονειρεύεονται.  Αυτή άλλωστε είναι η δική τους δουλειά!

Συγγραφέας: Λότη Πέτροβιτς - Ανδρουτσοπούλου
Εικονογράφος: Ψυχογυιού Δήμητρα
Εκδόσεις: Πατάκη

Προτεινόμενη δραστηριότητα:
Ζωγραφίστε ή κατασκευάστε τις δικές σας νεράιδες και δώστε τους τα δικά σας ονόματα, εμπνευσμένα από τα συναισθήματα, τις τέχνες, τις ημέρες της εβδομάδας ή ότι άλλο θέλετε και φτιάξτε τη δική σας ιστορία.
Η δική μας νεράιδα και το νεραιδόσπιτο της φτιάχτηκε από ρολλά χαρτί και η σκεπή από ένα κουτί γάλα. Την νεράιδα μας την ονομάσαμε Χαρένια, γιατί δουλεία της είναι να φέρνει χαρά στα παιδιά. Μια μέρα όμως τρύπωσε στο σπιτάκι της ο Χαμογελοκλέφτης, να κλέψει τα χαμόγελα των παιδιών που φύλαγε σε μικρά βαζάκια, για να τους τα μοιράζει όταν είναι λυπημένα και ξεχνούν να χαμογελούν. Ευτυχώς η μικρή Μελένια έριξε μέλι, κόλλησαν οι πατούσες του και δεν μπορούσε να το σκάσει. Ειδοποίησε τις υπόλοιπες Νεράιδες και όταν έφτασαν, τον γαργάλησαν όλες μαζί τόσο πολύ, που έγινε καλός και από τότε μόνο γελάει. Μάλιστα παντρεύτηκε και τη Χαρένια και τώρα μοιράζουν μαζί χαμόγελα στα παιδιά!
Καλή διασκέδαση :-)










Σχόλια