Τα πιο πολύτιμα δώρα... τα έχουμε ήδη!

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, πήγαμε  με τα παιδιά σε ένα από τα πολλά Χριστουγεννιάτικα πάρκα  που υπάρχουν αυτή την εποχή.
Η όλη εμπειρία μας δεν ήταν καλή. Δεν θα  μπω όμως  σε λεπτομέρειες. Ο λόγος που μνημονεύω το γεγονός, είναι εξαιτίας  ενός περιστατικού που συνέβη.
Συνωστισμένοι μπροστά σε ένα πάγκο που τα παιδιά μπορούσαν να παίξουν με παιχνίδια γνωστής εταιρείας, ακούμε ξαφνικά την απελπισμένη φωνή ενός πατέρα να αναζητεί το κοριτσάκι του. Όπως ήταν φυσικό και κρατώντας τα παιδιά μας πιο σφιχτά από τα χέρια, αρχίσαμε να κοιτάμε τριγύρω μήπως εντοπίσουμε ένα παιδάκι μόνο. Δυστυχώς η αναζήτηση στο χώρο δεν έφερε αποτέλεσμα και έτσι οι υπεύθυνοι του χώρου προχώρησαν σε ανακοίνωση από τα μεγάφωνα.
Μετά από αρκετά λεπτά αγχώδους για εμάς, αγωνιώδους για τον πατέρα του παιδιού αναμονής, η μικρή βρέθηκε από μέλος του προσωπικού και επεστράφη στον μπαμπά της, που την περίμενε στο χώρο ανακοινώσεων. Ο μπαμπά της ξεσπώντας σε κλάματα, παίρνει το μικρόφωνο και λέει "σήμερα πήρα το πιο ωραίο Χριστουγεννιάτικο δώρο. Βρήκα το παιδί μου!"

Και σκέφτομαι...τα πιο ωραία, το πιο πολύτιμα δώρα είναι ίσως αυτά που ήδη έχουμε ...και το ξεχνάμε... μέχρι που κάτι να συμβεί. Αυτά τα Χριστούγεννα, ας σκεφτούμε διπλά τους ανθρώπους που είναι δίπλα μας. Και ας τους φερθούμε όπως τους αξίζει: ως τα πιο πολύτιμα δώρα της ζωής μας!

Και επειδή των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, ακολουθούν μερικές φιλικές συμβουλές ασφαλείας, ώστε να είναι οι έξοδοι ή τα ταξίδια μας με τα παιδιά, γεμάτες χαρά και όχι αγωνία! Αυτά που κι εγώ κάνω με τα παιδιά μου.

Προτού μπείτε σε οποιοδήποτε χώρο με πολύ κόσμο (πολυκατάστημα, θεματικό πάρκο, αεροδρόμιο κλπ), καλό θα ήταν να φορέσετε στο παιδί σας ένα καρτελάκι με το όνομα του και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας μαζί σας.

Αν βρίσκεστε σε μέρη όπου συνωστίζεται πολύ κόσμος, μην αφήνετε τα παιδιά από τα μάτια σας. Το ιδανικό θα ήταν ένας ενήλικας για κάθε παιδί. Ιδιαίτερα αν τα παιδιά είναι σε ηλικία που δεν μπορούν να δώσουν πληροφορίες για τον εαυτό τους, απαιτείται να είναι υπό συνεχή επιτήρηση.

Φροντίστε να έχετε στη τσάντα σας ή στο κινητό σας μια πρόσφατη φωτογραφία του παιδιού σε περίπτωση που χρειαστεί να τη δείξετε στους υπεύθυνους του χώρου.

Αν έχετε μεγαλύτερα παιδιά, ορίστε ένα σημείο συνάντησης που τα παιδιά μπορούν εύκολα να εντοπίσουν.

Επειδή η οδηγία να παραμείνουν στη θέση τους αν τυχόν χαθούν, μπορεί να μην εφαρμοστεί, δείξτε τους μπαίνοντας στο χώρο σε ποιον μπορούν να αναφερθούν σε περίπτωση που χαθούν (πχ. στους ένστολους υπεύθυνους ασφάλειας, σε ένα ταμία, στο γραφείο υποδοχής κλπ).

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Συζητήστε από πριν και  συμβουλεύεστε το με τον τρόπο που νομίζετε ότι θα καταλάβει και θα χειριστεί καλύτερα μια τέτοια κατάσταση.

Μα πάνω από όλα τα μάτια μας δεκατέσσερα. Και να συμβεί κάτι το πιθανότερο είναι ότι θα έχει αίσια κατάληξη. Την ψυχική οδύνη μέχρι να φτάσουμε εκεί προσπαθούμε να αποφύγουμε!












Σχόλια