Έξυπνα δώρα για κάθε τύπο...νοημοσύνης!

Πριν λίγες εβδομάδες είχα τη χαρά να παρευρεθώ στο βιωματικό σεμινάριο - παρουσίαση του
βιβλίου της Ελένης Γαρυφαλάκη "Πολλαπλή νοημοσύνη" στον Ιανό.
Η συγγραφέας, εξαιρετικά επικοινωνιακή, μας κέρδισε όλους με την αμεσότητα του λόγου της και τη σαφήνεια των παραδειγμάτων της.
Διαβάζοντας  τις επόμενες μέρες το βιβλίο, είδα ότι εκτός από χρήσιμο και παιδαγωγικό, είναι και εξαιρετικά ευχάριστο, απλό και εύχρηστο,  γεμάτο ζωντανά παραδείγματα  και πρακτικές από την μακρόχρονη ενασχόληση της συγγραφέως με τα παιδιά, που μπορεί να εφαρμόσει εύκολα ο δάσκαλος ή ο γονιός στο σχολείο ή το σπίτι. Όπως μας είπε και η ίδια η συγγραφέας, το βιβλίο είναι γραμμένο με τρόπο που κάνει την επιστημονική γνώση κατανοητή από όλους.

Ψάχνοντας αυτές τις μέρες δώρα για τα παιδιά, μου γεννήθηκε η ιδέα να προτείνω στη συγγραφέα, να μας ετοιμάσει μια σειρά άρθρων, σχετικά με τα δώρα μπορούμε να κάνουμε τώρα στις γιορτές στα παιδιά ή τους δικούς μας ανθρώπους. Δώρα που τους ταιριάζουν και τα βοηθούν να μαθαίνουν με τον τρόπο που είναι κατάλληλος για αυτά. Δώρα που τα βοηθούν να καλλιεργήσουν την πολλαπλή νοημοσύνη τους, αλλά και να αναπτύξουν περαιτέρω κάποιον από τους τύπους αυτής.
Η σειρά άρθρων που ξεκινά σήμερα θα παρουσιάζει προτάσεις δώρων για δυο διαφορετικούς τύπους νοημοσύνης κάθε μέρα και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013.
Σήμερα θα δούμε δώρα που μπορούμε να χαρίσουμε σε παιδιά  με Γλωσσική  ή Λογικομαθηματική νοημοσύνη.

Η Ελένη Γαρυφαλάκη, συγγραφέας του βιβλίου "Πολλαπλή Νοημοσύνη" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, προτείνει:

Για παιδιά με Γλωσσική Νοημοσύνη
"Άτομα με καλή γλωσσική νοημοσύνη, σκέφτονται με λέξεις και συνηθίζουν να χρησιμοποιούν τον προφορικό ή τον γραπτό λόγο για να εκφράσουν περίπλοκες ιδέες. Επίσης έχουν αυξημένη ευαισθησία στους ήχους και το ρυθμό των λέξεων, καθώς και στη σημασία τους."
Ένα παιδάκι λοιπόν που προτιμά να εκφράζεται γλωσσικά, θα απολαύσει δώρα που έχουν σχέση με λέξεις, με γράψιμο, με αφήγηση ή με ανάγνωση.
Ναι, τα βιβλία είναι ένα δώρο που αγαπούν, αλλά δεν είναι και το μόνο. Μερικές ιδέες είναι:
*Για παιδιά 2-4 ετών:
Βιβλία με σκληρό εξώφυλλο, με τρισδιάστατες εικόνες, με παραθυράκια για να ανακαλύψεις κι άλλες ιστορίες, βιβλία διαδραστικά. Μια καλή πρόταση είναι τα βιβλία της σειράς "Βιβλία με παραθυράκια" των εκδόσεων Σαββάλας.
*Για παιδιά 4-6 ετών:
Βιβλία με ιστορίες και παραμύθια, αλλά και επιτραπέζια που μπορούν να παίξουν σε παρέα, όπως το "Στόρυ Πάρτυ" και το "Dobble" από Κάισσα. Μια καλή πρόταση βιβλίου είναι "Η αρπαγή της κότας" από εκδόσεις Ηλίβατον, όπου το παιδί αφηγείται μια ιστορία μόνο με εικόνες, όπως και πολλά των εκδόσεων Κόκκινο, τα οποία έχουν υπέροχη εικονογράφηση.
*Για παιδιά 6-9 ετών:
Βιβλία κλασικής παιδικής λογοτεχνίας, βιβλία ελληνικής και παγκόσμιας μυθολογίας, αλλά και επιτραπέζια παιχνίδια, όπως το βραβευμένο "Dixit" από Κάισσα. Οι κούκλες ή τα Playmobil βοηθούν, επίσης, την έκφραση του προφορικού λόγου, καθώς το παιδί φτιάχνει σενάρια και μπορεί να τα χρησιμοποιήσει και στη δραματοποίηση ιστοριών. Μια καλή πρόταση βιβλίου είναι τα βιβλία ελληνικής μυθολογίας της Μαρίας Αγγελίδου από εκδόσεις Παπαδόπουλος και βιβλία κλασικής παιδικής λογοτεχνίας από εκδόσεις Πατάκη.
*Για παιδιά 9-12 ετών:
Βιβλία παγκόσμιας λογοτεχνίας και όχι μόνο παιδικής, αλλά και επιτραπέζια, όπως το "Dixit" και το "Μια φορά κι έναν καιρό" από Κάισσα. Εκτός από τις εκδόσεις Πατάκη, οι εκδόσεις Μίνωας, επίσης, έχουν μια καλή σειρά σταχωμένων βιβλίων κλασικής λογοτεχνίας.

Για παιδιά με Λογικομαθηματική Νοημοσύνη
" Τα άτομα που σκέφτονται και εκφράζονται λογικομαθηματικά κατανοούν τον κόσμο μέσα από τη σχέση αιτίας  - αποτελέσματος και αντιλαμβάνονται εύκολα τα σχήματα καθώς και τις σχέσεις ανάμεσα στα αντικείμενα και τις καταστάσεις. Επιπλέον είναι ικανά να σκέφτονται κριτικά και να λύνουν προβλήματα με τρόπο δημιουργικό "
Ένα παιδάκι λοιπόν που προτιμά να εκφράζεται λογικομαθηματικά, θα απολαύσει δώρα που έχουν σχέση με πειραματισμό, με μυστήριο, με μαθηματική λογική και γρίφους.
Μερικές ιδέες είναι:
*Για παιδιά 2-4 ετών:
Τουβλάκια, παιχνίδια με σχήματα, παζλ λίγων και μεγάλων κομματιών και βιβλία πληροφοριών διαδραστικά. Μια καλή πρόταση βιβλίου, για παράδειγμα, είναι τα βιβλία με την Τελίτσα και την Παυλίτσα από τις εκδόσεις Πατάκη, τα οποία μπορεί να είναι αφής, με παζλ, με αναδιπλούμενα μέρη κ.ά.
*Για παιδιά 4-6 ετών:
Lego Duplo, παζλ με περισσότερα κομμάτια και βιβλία πληροφοριών ανακαλυπτικά. Οι εκδόσεις Σαββάλας έχουν αρκετά διαδραστικά βιβλία πληροφοριών για το διάστημα, για τον κόσμο γύρω μας, αλλά, επίσης, και οι εκδόσεις Μίνωας έχουν τα βιβλία του Τριβιζά που αναπτύσσουν τη λογικομαθηματική νοημοσύνη των παιδιών, όπως "Ο Άρης ο Τσαγκάρης" ή τη "Φουφήχτρα".
*Για παιδιά 6-9 ετών:
Παζλ αρκετών κομματιών φυσικά, Lego για κατασκευές, μοντελισμός και επιτραπέζια όπως το "Χάλι Γκάλι" από Κάισσα. Σχετικά με βιβλία, τα βιβλία πληροφοριών που κυκλοφορούν από εκδόσεις Ερευνητές είναι ιδανικά για εύκολα πειράματα και παιχνίδια.
*Για παιδιά 9-12 ετών:
Τα βιβλία μυστηρίου είναι ιδανικά για παιδιά με λογικομαθηματική νοημοσύνη και οι εκδόσεις Αρμονία έχουν την καλύτερη, κατά τη γνώμη μου, σειρά. Άλλα δώρα που θα αρέσουν στα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι τα επιτραπέζια με γρίφους, το σκάκι και τα Lego. 

Σχόλια