Έξυπνα δώρα για κάθε τύπο...νοηνοσύνης! (δ' μέρος)

Διαπροσωπική νοημοσύνη
"Άνθρωποι με ανεπτυγμένη διαπροσωπική νοημοσύνη έχουν ενσυναίσθηση, την ικανότητα δηλαδή να συναισθάνονται τα κίνητρα, τις σκέψεις και τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω τους και να τα κατανοούν. Όταν βρίσκονται μαζί με άλλους ανθρώπους τους αρέσει να τους "ψυχολογούν", να αναγνωρίζουν ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των ανθρώπων και κυρίως να θεωρούν ότι οι διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετική νοοτροπία και σκέψη. Επίσης καλλιεργούν υγιείς ανθρώπινες σχέσεις με την οικογένεια τους, με τους φίλους τους και με τους συναδέλφους τους."
Ένα παιδάκι που προτιμά να εκφράζεται διαπροσωπικά
Για παιδιά 2-4 ετών: 
Παιχνίδια που βοηθούν στη δραματοποίηση και επικοινωνία, όπως Playmobil 1-2-3, δαχτυλόκουκλες, γαντόκουκλες, αλλά και βιβλία που ευνοούν το θεατρικό παιχνίδι. Οι μύθοι του Αισώπου, που κυκλοφορούν από διάφορες εκδόσεις, είναι μια καλή πρόταση βιβλίου.
Για παιδιά 4-6 ετών: 
Παιχνίδια που βοηθούν στη δραματοποίηση και επικοινωνία, όπως Playmobil, κούκλες, δαχτυλόκουκλες και βιβλία συναισθηματικής αγωγής, όπως πολλά των εκδόσεων Ηλίβατον και Μεταίχμιο.
Για παιδιά 6-9 ετών: 
Παιχνίδια που βοηθούν στη δραματοποίηση και επικοινωνία, όπως Playmobil και κούκλες, αλλά και επιτραπέζια της παρέας, όπως "Dobble" για ταχύτητα ή "Bandu" και "Bamboleo" για ισορροπία.
Για παιδιά 9-12 ετών:
Επιτραπέζια παιχνίδια για την παρέα, όπως το βραβευμένο παιχνίδι "Οι Άποικοι του Κατάν" και άλλα διαπραγματεύσεων, αλλά και ταχύτητας, όπως το "Jungle Speed".

Ενδοπροσωπική νοημοσύνη
"'Ήδη από την ηλικία των δύο ετών ένα παιδί μπορεί να παρατηρήσει τη συμπεριφορά κάποιου και να βγάλει συμπεράσματα σχετικά με το τι μπορεί να την προκάλεσε, πως μπορεί να το επηρεάσει και γενικότερα , να καταλάβει  ποιες μπορεί να είναι οι προθέσεις του άλλου.(...)Στην καθημερινή μας ζωή, η ενδοπροσωπική νοημοσύνη εκφράζεται μέσα από  την ενασχόληση μας τη φιλοσοφία ή η θρησκεία ή απλά όταν περνάμε ώρες ονειροπολώντας (...). Από την άλλη, μπορεί να εκφραστεί και μέσα από τον μελλοντικό προγραμματισμό προσωπικών στόχων και σχεδίων ή μέσα από την αναζήτηση βαθύτερων νοημάτων σε μια συζήτηση, σε ένα κείμενο ή ακόμα και στον ίδιο μας τον εαυτό."
Ένα παιδάκι που προτιμά να εκφράζεται ενδοπροσωπικά
Για παιδιά 2-4 ετών: 
Βιβλία συναισθηματικής αγωγής, όπως πολλά των εκδόσεων Μεταίχμιο.
Για παιδιά 4-6 ετών: 
Βιβλία συναισθηματικής αγωγής, όπως πολλά των εκδόσεων Μεταίχμιο, Ηλίβατον και Κόκκινο.
Για παιδιά 6-9 ετών: 
Βιβλία φαντασίας και μυθολογίας, όπως "Χόμπιτ" των εκδόσεων Κέδρος και "Η Ελληνική Μυθολογία σε παραμύθια για παιδιά" των εκδόσεων Πατάκη.
Για παιδιά 9-12 ετών:
Βιβλία φαντασίας, μυθολογίας και φιλοσοφίας, όπως "Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών" από Κέδρο ή "Ο Κόσμος της Σοφίας" από εκδόσεις Λιβάνη για μεγαλύτερες ηλικίες.

Διαβάστε επίσης:
Δώρα για παιδιά με Γλωσσική ή Λογικομαθηματική νομοσύνη
Δώρα για παιδιά με Κιναισθητική ή Νατουραλιστική νοημοσύνη
Δώρα για παιδιά με Χωροταξιακή ή Μουσική νομοσύνη



Σχόλια