Υπόθεση Laurus

Η Λώρη  Κέζα γράφει ένα μυθιστόρημα περιπέτειας, για τα κατορθώματα της Ρόζας Δελλατόλα, ενός πανέξυπνου και θαρραλέου κοριτσιού που γίνεται η μοναδική μαθήτρια σε ένα σχολείο Ουρσουλίνων και το σώζει από το οριστικό του σφράγισμα.
Η ιστορία εξελίσσεται στο Νησί της Τήνου.Εκεί, η Ρόζα με τη βοήθεια του αδελφού, των φίλων της αλλά και της υψηλής τεχνολογίας που της προσφέρει το θαυμαστό σχολείο της, (το οποίο μοιάζει να έρχεται από ένα μέλλον πολύ κοντινό κι ας απέχει έτη φωτός από αυτό που οι μαθητές βιώνουν στα ελληνικά σχολεία) καταφέρει να φέρει στο φως τα δόλια σχέδια της εταιρείας Laurus. Η εταιρεία με πρόσχημα την ανάπτυξη του νησιού και δέλεαρ το κέρδος, προσπαθεί να πείσει τους κατοίκους να θυσιάσουν την ίδια την ταυτότητα του τόπου τους. Με τη γνωστή τακτική "διαίρειν και βασίλευε", το σκοτεινό σχέδιο της εταιρείας είναι πολύ κοντά στην επιτυχία.
Η Ρόζα και οι φίλοι της, θα καταφέρουν να ξεσκεπάσουν την πλεκτάνη, μα κυρίως να φέρουν πίσω στους ανθρώπους του τόπου τους, αυτό που  πάντα τους χαρακτήριζε και (ξ)έχασαν με τον καιρό: το σεβασμό στο συνάνθρωπο, το σεβασμό στη διαφορετικότητα, το δικαίωμα να ζούμε και να δημιουργούμε κάτω από τον ίδιο ουρανό.
Η ιστορία καταφέρνει, χωρίς ίχνος διδακτισμού, να θίξει σημαντικά και πολύ σύγχρονα προβλήματα όπως ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, η απληστία του σύγχρονου ανθρώπου που δεν διστάζει να θυσιάσει, ιστορία και αξίες αιώνων στο βωμό του προσωπικού οφέλους.
Μέσα από τις περιπέτειες των μικρών ηρώων του βιβλίου μαθαίνουμε επίσης εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ιστορία του νησιού, τους ανθρώπους του, τα ήθη και τα έθιμα τους.
Ένα βιβλίο για νεαρούς εφήβους που θα διασκεδάσει, θα προβληματίσει, θα εμπνεύσει!

Συυγραφέας: Λώρη Κέζα
Σχέδια Κων/νος Παπαμιχαλόπουλος
Εκδόσεις: Διόπτρα


Σχόλια