Αφορμή για όλα ένα μυρμήγκι

Αφορμή για όλα...ένα μυρμήγκι...μια παρανόηση...ένα ψέμα...οτιδήποτε είναι ικανό να ξυπνήσει μέσα στα παιδιά το φόβο. Και ο φόβος είναι κακός σύμβουλος. Σε βάζει να βλέπεις πράγματα που δεν υπάρχουν, να κάνεις σκέψεις που δεν θα έκανες και πράξεις που δεν θα τολμούσες. Και κυρίως σε στοιχειώνει χειρότερα και από το πιο φοβερό φάντασμα.

Ο λόγος για το μυθιστόρημα της Εύας Κασιάρου, “Αφορμή για όλα ένα μυρμήγκι”, μια ιστορία που με διασκεδαστικό τρόπο, θίγει μια πολύ σοβαρή ιστορία, αυτή του εκφοβισμού, σε μια διάσταση πέρα από αυτή της ενδοσχολικής βίας. Μιλά για τον εκφοβισμό που μπορεί να ασκήσει ένας ενήλικος σε ένα παιδί, εκμεταλλευόμενος την αφέλεια, την αθωότητα ή ακόμα και την περιέργειά του.

Μια όμορφη ιστορία μυστηρίου, που σκιαγραφεί πολύ εύστοχα την συμπεριφορά του παιδιού όταν βρίσκεται υπό ψυχολογική πίεση, και μας κάνει ως γονείς ή εκπαιδευτικούς, να συνειδητοποιούμε την σημασία του να είμαστε δίπλα στο παιδί, να το ακούμε, να μάθουμε να το “διαβάζουμε”, ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τυχόν περίεργα σημάδια στην συμπεριφορά του. Και έτσι με ευαισθησία, διάκριση και καλοσύνη να μπορεσούμε να σταθούμε δίπλα του υποστηρικτικά και όχι επικριτικά.

Μια ιστορία που σε βάζει να σκεφτείς, πως τα αυτονόητα για τους μεγάλους, ίσως είναι αξεπέραστα αδιέξοδα για τα παιδιά. Πως μια μικρή, ασήμαντη, μπορεί και αστεία αφορμή, να σταθεί αιτία ενός μεγάλου μπλεξίματος. Σε κάνει πολύ ουσιαστικά να συνειδητοποιείς την ανάγκη να υπάρχει πάντα ανοιχτή δίοδος επικοινωνίας με το παιδί, ώστε να μπορεί να προστρέχει στην οικογένεια, με την πεποίθηση ότι θα βρει όλη την υποστήριξη που χρειάζεται.

Ένα βιβλίο να διαβαστεί τόσο από μικρούς, για να τους υποψιάσει και να τους δώσει το μήνυμα ότι η οικογένεια, ένας καλός φίλος, ή το σχολείο είναι εκεί για να σταθούν δίπλα σου όταν τους χρειάζεσαι, όσο και από μεγάλους, για να τους δώσει ένα παράδειγμα θετικής αντιμετώπισης στα παραστρατήματα του παιδιού, ακόμα κι όταν έχουν για αφορμή...ένα μυρμήγκι!

Συγγραφέας: Εύα Κασιάρου
Εικονογράφος: Γιώργος Σγουρός
Εκδόσεις: Παρρησία




Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου