Πετώντας για την Ειρήνη (Θεατρική παράσταση)


Λώτινος Ήλιος με σεβασμό στην παιδική ψυχή, δημιούργησε μια παράσταση σύγχρονη, αλλά παράλληλα παραμυθένια, που προσφέρει στα παιδιά μια πολυδιάστατη θεατρική εμπειρία.
Ψηφιακά σκηνικά, projecting και animation, υπέροχα κοστούμια και η εξαιρετική ζωντάνια με την οποία οι τέσσερις ηθοποιοί ενσαρκώνουν τους ρόλους τους, κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών και των μεγάλων. "

Η παράσταση καταφέρνει να συνδυάσει σε ένα μοντέρνο παραμύθι, στοιχεία από τους μύθους του Αισώπου,την Ειρήνη του Αριστοφάνη, τη λαϊκή μας παράδοση αλλά και τη σύγχρονη τεχνολογία και  να μιλήσει για ένα επίκαιρο φαινόμενο όπως αυτό της ενδοσχολικής βίας. Οι παραδοσιακοί ρόλοι του παραμυθιού, όπως ο παππούς αφηγητής, η κακιά μάγισσα, ο δράκος, η βασιλοπούλα, ο σοφός, διατηρούνται αλλά παρουσιάζονται με τρόπο σύγχρονο, γεγονός που δημιουργεί μια ατμόσφαιρα εξοικείωσης στα παιδιά. Οι συμβολισμοί που χρησιμοποιούνται επίσης καθ' όλη τη διάρκεια της αναζήτησης των ηρώων, αφήνουν χώρο και χρόνο στα παιδιά να τους ερμηνεύσουν κατά την εμπειρία και τον τρόπο που το καθένα διαθέτει, χωρίς  να κάνουν δύσκολη ή απαιτητική την παρακολούθηση της ιστορίας από τα μικρότερα. Άλλωστε αυτή είναι και η μαγική λειτουργία του παραμυθιού: καθένας μπαίνει στο δάσος των νοημάτων του, και απολαμβάνει αβίαστα όση αλήθεια αντέχει.
Mε την "μάγισσα Διχόνοια" και σκηνοθέτιδα
 της παράστασης, Άννα Παπαμάρκου.
Το τραγούδι, η μουσική και η αφήγηση έχουν επίσης σπουδαίο ρόλο στην παράσταση: ξεσηκώνουν, εμπνέουν και συγκινούν. Το απόσπασμα από το ποίημα του Ρίτσου "Ειρήνη" σε συνδυασμό με το βίντεο που έχει επενδυθεί η απαγγελία του, έφερε δάκρυα συγκίνησης στα μάτια μας.
Μια πολύ άρτια καλλιτεχνικά, αισθητικά και νοηματικά παράσταση, ιδανική για παιδιά του δημοτικού που δεν θα αφήσει κανένα ασυγκίνητο.
Πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές!

"Πετώντας για την Ειρήνη"
Θέατρο Άλφα
Πατησίων 37, Πολυτεχνείο,Εξάρχεια
Τηλ : 2105238742
Παραστάσεις: Πρωί.: Κυρ. 12 μ.
Καθημερινές για σχολεία
Πληροφρορίες: 2114111110.


Συντελεστές
Παραγωγή: Λώτινος Ήλιος
Κείμενα:                                     Άννα Παπαμάρκου-Λεωνίδας Ψέλτουρας
Σκηνοθεσία:                               Άννα Παπαμάρκου
Μουσική σύνθεση:                    Χρήστος Σταματίου
Μουσική επιμέλεια:                  Ευδαίμων Άμροτος
Κοστούμια:                               Ντομινίκ Ντελκός
Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Απολλωνία Θεοχάρις
Μάσκες:                                   Άννα Παπαμάρκου
Animation:                              Λεωνίδας Ψέλτουρας
Φωτογραφία:                          Studio Κορέσης
Σχεδιασμός αφίσας:               Αντώνης Λέκκος
Παίζουν:                                Μαρία Λογοθέτη,  Άννα Παπαμάρκου,
                                              Βάσια Χρονοπούλου, Διονύσης Μπουρδέκας

Λίγα λόγια για την υπόθεση:
"Τα τρία παιδιά πρωταγωνιστές του έργου ο Σπίθας, η Δροσιά και η Χρύσα μπαίνουν σε μια απίστευτη περιπέτεια. Όλα ξεκινούν όταν η Μάγισσα Διχόνοια φυλακίζει την Πριγκίπισσα Ειρήνη και αποφασίζει να δημιουργήσει  τη «Μεγάλη Αυτοκρατορία της Βίας», ξεκινώντας από τα σχολεία. Τα τρία παιδιά θα βρεθούν στο στόχαστρό της.
Ο Σπίθας, που προσπαθεί να ενταχθεί στο καινούριο του σχολείο. Η Δροσιά, που δεν τον συμπαθεί. Η Χρύσα, που φοβάται να υπερασπιστεί τον Σπίθα και να μιλήσει. Η μάγισσα τους εμπλέκει σε έναν κύκλο βίας και τους φυλακίζει.
Ένα ρομποτάκι, ο Ξερόλας, τα βοηθάει να απελευθερωθούν και τους δείχνει τον τρόπο να χαλάσουν τα σχέδια της Διχόνοιας, αφού πρώτα συνειδητοποιήσουν την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει και συμφιλιωθούν από καρδιάς. Χρειάζεται όμως, να αναζητήσουν τα τρία μαγικά κλειδιά, που η μάγισσα έχει δώσει να τα φυλάνε, ο πιο Δυνατός, Εκείνος που είδε το Φως και ο πιο Σημαντικός.
Τα παιδιά αποφασισμένα, τα αναζητούν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Στην περιπέτειά τους μπαίνουν σε φανταστικούς κόσμους και πετούν πάνω σε δράκους, μαγικά χαλιά και αγέρηδες με έναν και μόνο στόχο: να απελευθερώσουν την Ειρήνη και να την φέρουν πάλι πίσω στη γη.



Σχόλια