Οι άνθρωποι που δεν εννοούσαν να πεθάνουν.

Ο Μύθος του Σίσυφου μέσα από τα λόγια της Μαρίας Αγγελίδου και τις εικόνες της Μυρτώς Δεληβοριά. Ο μύθος του Σίσυφου όπως τον ξέρουμε και όπως ποτέ δεν τον έχουμε ακούσει.
Ο κόσμος των θεών και των ανθρώπων, όπως μας τον δίδαξαν και όπως πότε δεν τον προσεγγίσαμε.
Η ζωή και θάνατος. Η επιλογή και η μοίρα. Η υπέρβαση και η τιμωρία. Η πονηριά και η αλαζονεία. Η αγάπη και η δύναμη. 'Ολα αναμετριούνται, όλα ζυγιάζονται, όλα ταιριάζονται, όλα περνούν μέσα από την ιστορία του Σίσυφου, όπως την έγραψε η Μαρία Αγγελίδου.

Και ο κόσμος ο μικρός ο μέγας, αυτός που ο Σίσυφος ατελεύτητα κουβαλά στις πλάτες τους, εξακολουθεί να είναι γεμάτος, πράγματα και θαύματα, ακόμα κι όταν το φορτίο του βαρύ, σου κόβει τα πόδια. Αρκεί να έχεις ένα χαμόγελο να φωτίζει τις μέρες σου και και μια στοργική φιγούρα να να συντροφεύει τη ζωή σου. Και τότε, κάπως γίνεται και οι άνθρωποι αποκτούν τη δική τους αθανασία και οι άτεγκτοι Θεοί μένουν εκστατικοί, να θαυμάζουν και να απορούν μπροστά στο θαύμα που λέγεται ανθρώπινη θέληση, μπορστά στο θαύμα που λέγεται αγάπη.

Το βιβλίο προτείνεται για ηλικά 6+. Προσωπικά θα έλεγα ότι το βάθος των νοημάτων και ο ποιητικός λόγος δεν συνάδουν με αυτή την ηλικία. Είναι κάτι που το καταλαβαίνει κανείς διαβάζοντας τόσο τον τίτλο, όσο και την περιγραφή της ιστορίας στο οπισθόφυλλο.  Είναι ένα υπέροχο βιβλίο για νεαρούς εφήβους και ενήλικες που επιθυμούν να προσεγγίσουν την ελληνική μυθολογία απο ένα διαφορετικό μονοπάτι.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.


Σχόλια