Η συγγραφέας Γιώτα Αλεξάνδρου, μας εύχεται με ένα βιβλίο!

«… αλλά αυτό που θέλω πραγματικά να πάρετε μαζί σας σαν εμπειρία από το Γυμνάσιο, αγαπητοί μου μαθητές, είναι η βεβαιότητα πως στο μέλλον που θα φτιάξετε για τον εαυτό σας όλα είναι δυνατά. Αν ο καθένας από σας μέσα σ’ αυτή την αίθουσα έβαζε στον εαυτό του σαν κανόνα ότι όπου και να βρίσκεται και όποτε μπορεί θα προσπαθεί να φέρεται με λίγο μεγαλύτερη καλοσύνη απ’ όσο είναι απαραίτητο – θα ζούσαμε σ’ έναν καλύτερο κόσμο. Κι αν το κάνετε πραγματικά αυτό, αν φέρεστε με λίγο περισσότερη καλοσύνη απ’ ό,τι είναι αναγκαίο, τότε κάποιος άλλος, κάποια μέρα, μπορεί να αναγνωρίσει σ’ εσάς, στον καθένα από σας, το πρόσωπο του Θεού. …Ή οποιαδήποτε άλλη πολιτικά ορθή πνευματική αναπαράσταση παγκόσμιας καλοσύνης στην οποία μπορεί να πιστεύετε»
«Θαύμα» του R.J. Palacio, σε μετάφραση Μαρίζας Ντεκάστρο, εκδόσεις Παπαδόπουλος. Ένα από τα πιο όμορφα, δυνατά, συγκινητικά ανθρώπινα βιβλία που έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια.

Αυτό το απόσπασμα από την ομιλία του γυμνασιάρχη της Σχολής Μπίτσερ συμπυκνώνει όλα όσα θα ήθελα να εμπνεύσω και στους δικούς μου μαθητές, γιατί αυτή θεωρώ ότι θα έπρεπε να είναι η ουσία της εκπαίδευσης, πέρα από τις όποιες γνώσεις και δεξιότητες. Με αυτή λοιπόν την ευχή-ερώτηση του Τζέιμς Μπάρι, σας καλώ να υποδεχτούμε το νέο έτος: «Μήπως πρέπει να βάλουμε έναν καινούριο κανόνα στη ζωή μας… να προσπαθούμε πάντα να είμαστε λίγο πιο καλοί απ’ όσο είναι απολύτως αναγκαίο;» Μήπως;

ΓΙΩΤΑ Κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, με καταγωγή από το Λιβίσι της Μ. Ασίας. Από παιδί τής άρεσαν οι ιστορίες. Γι’ αυτό σκαρφιζόταν παραμύθια που ζωντάνευαν με αυτοσχέδιες κούκλες για τους φίλους της στη γειτονιά. Αποφοίτησε πρώτη, με άριστα, από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ως μεταπτυχιακός υπότροφος του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη, σπούδασε δράμα και θέατρο στο Πανεπιστήμιο του Exeter της Αγγλίας. Στη συνέχεια εργάστηκε ως ηθοποιός και ως υπεύθυνη θεατρικής αγωγής σε δημοτικά σχολεία, καθώς και ως εμψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Σήμερα υπηρετεί ως νηπιαγωγός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. 
Κυκλοφορούν τα βιβλία της:
◙ Τα κλαδιά της σοφίας, εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη, εκδόσεις ΠΑΡΡΗΣΙΑ.
◙ Θέλω να γίνω μάγος, εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή, εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.
◙ Ο Αλέκος στη Χώρα των Παθημάτων, εικονογράφηση: Χρήστος Δήμος, εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ (Α΄ Έπαινος Παραμυθιού από την Εταιρεία Τεχνών, Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου, 2013).
◙ Χάρης και Φάρις, εικονογράφηση: Κατερίνα Χαδουλού, εκδόσεις ΒΙΒΛΙΟΦΩΝΟ (υποψήφιο για τα λογοτεχνικά βραβεία 2013 του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και του περιοδικού Ο Αναγνώστης).
◙ Οι Νταήδες του Βυθού και ο Ρομπέν των Θαλασσών, εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου, εκδόσεις SUSAETA (Έπαινος από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, 2008).
◙ Η χειροβομβίδα που ήθελε να είναι σαν… τη βίδα!, εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη, εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ.
◙ Μια μάσκα γελάει και κλαίει, εικονογράφηση: παιδιά του 11ου Νηπιαγωγείου Ν. Σμύρνης, εκδόσεις ΝΙΚΑΣ.
◙ Παραμυθορουφήχτρα, θεατρικό έργο για παιδιά, μουσική: Xαράλαμπος Γωγιός, εκδόσεις ΩΡΙΩΝ.
◙ Ο Αστέρης παθαίνει… βλάβη!, χριστουγεννιάτικα θεατρικά έργα για παιδιά, μουσική: Ηλίας Λιούγκος, εκδόσεις ΩΡΙΩΝ.

Για την ιστορία Φένια, η αγαπημένη των ήχων τιμήθηκε με Έπαινο από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά το 2012 (υπό έκδοση).

Σχόλια