Τ' αδύνατα δυνατά (παράσταση)

Πέρσι είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε το Μαγικό ταξίδι της Ευγενίας. Μια παράσταση που μας είχε ενθουσιάσει με την πρωτοτυπία, όχι μόνο του θέματος αλλά και των σκηνοθετικών μέσων έκφρασης του θιάσου. Φέτος είχα πάλι τη χαρά να παρακολουθήσω την νέα παράσταση παραγωγής της Πολιτιστικής Εταιρείας ΦΡΕΟΝ, “Τ' αδύνατα δυνατά”. Ένα διαφορετικό ταξίδι αυτή τη φορά, από το φόβο στο θάρρος, από την εσωστρέφεια στο προσκήνιο, από την εχθρότητα στη φιλία.
Ένα διαφορετικό ταξίδι με πρωταγωνιστή το μικρό Νεόφυτο. "Καινούργιος στο καινούργιο του σχολείο, θέλει να μιλήσει και κανείς δεν του απαντάει, πάει να τραγουδήσει και δεν μπορεί να αρθρώσει νότα, λατρεύει τον χορό και δεν τολμάει να κάνει ούτε ένα τόσο βηματάκι! Μέχρι που εμφανίζεται στη ζωή του ο μικρός κύριος Τρύφωνας Ραβιόλι." Ο νέος φανταστικός του φίλος, η φωνή θάρρους μέσα στο μυαλό του, σπρώχνει τον Νεόφυτο να κάνει ένα ταξίδι αυτογνωσίας, να δώσει μάχη με τους φόβους, τις προκαταλήψεις, τις αδυναμίες και να συναντήσει τελικά τον Άρχοντα του Θάρρους, εκείνον που θα τον εμπνεύσει να βρει το κουράγιο να μιλήσει, να ορθώσει το ανάστημα του, να βρει το βηματισμό του και το δικό του ρυθμό όχι μόνο στο χορό, που τόσο αγαπά, αλλά στην ίδια του τη ζωή.
Με ένα άψογο συνδυασμό, χορού, ακροβατικών, διαδραστικών παιχνιδιών και διαλόγου με το κοινό τους και κυρίως χρησιμοποιώντας τις σκιές του σώματος τους, οι τέσσερις εξαιρετικοί ηθοποιοί της παράστασης, καταφέρνουν με τη ζωντάνια το κέφι και το ταλέντο τους να διηγηθούν μια ιστορία αυτογνωσίας, μια ιστορία, που στο μεγαλύτερο μέρος της διαδραματίζεται μέσα στο κεφάλι του Νεόφυτου. Εναλλάσσοντας ρόλους, χρησιμοποιώντας απροσδόκητα μέσα και υλικά, που παρά την απλότητα τους παράγουν ένα εξαιρετικά άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα, καταφέρνουν να μεταφέρουν τους θεατές μεγάλους και μικρότερους, στο πεδίο μάχης και αναζήτησης που ζει και πορεύεται ο Νεόφυτος. Και μαζί του να ανακαλύψουν και οι ίδιοι τον Άρχοντα του Θάρρους, η εικόνα του οποίου είναι ίσως η μεγαλύτερη ανατροπή της παράστασης.

Μια παράσταση που τη συστήνω ανεπιφύλακτα και που καταφέρνει πολύ ουσιαστικά να μιλήσει και να δώσει διέξοδο στο μεγάλο πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού. Ιδανική για παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του δημοτικού.

Ευμολπιδών 41, Γκάζι, 11854 Αθήνα
Κάθε Κυριακή στις 12.00 μμ
Διάρκεια: 65′
Κείμενο | Σκηνοθεσία: Ντίνα Σταματοπούλου
Σκηνικά | Κοστούμια: Μάριος Ράμμος, Δήμητρα Παπαδημητρίου
Πρωτότυπη Μουσική: Πλάτωνας Τσαμαδός
Σχεδιασμός Φωτισμών: Ντίνα Σταματοπούλου, Χρήστος Τσαμπάς 
Φωτογραφίες: Πηνελόπη Θωμαΐδη
Promo Video: Ζήσης Κοκκινίδης / Ίων Παπασπύρου
Artwork: Παναγιώτης Σπούλος
Παραγωγή: Πολιτιστική Εταιρεία ΦΡΕΟΝ
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Αλεβυζάκης / Ρωμανός Καλοκύρης / Ιωάννα Μάντζαρη / Ράνια Φουρλάνου

Σχόλια