Τα δύο νέα βιβλία της Ράνιας Μπουμπουρή

Ο φίλος μου ο ύπνος

Αυτό το νέο βιβλίο της Ράνιας Μπουμπουρή, έρχεται να συμφιλιώσει τα παιδιά γλυκά και με χιούμορ, με την ιδέα του ύπνου και έτσι να βοηθήσει τους νέους κυρίως γονείς να τα βάλουν στο κρεββατάκι τους χωρίς γκρίνιες.
Με έμμετρο ομοιοκατάληκτο λόγο, η ιστορία λέγεται σχεδόν σαν τραγουδάκι στα παιδιά.
Ο ύπνος είναι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας. Αυτός που παίρνει γλυκά στα χέρια του τα παιδιά και είτε μεσημέρι είτε βράδυ,  είτε με τραγούδια, είτε με παραμύθια, τα ταξιδεύει απαλά στη χώρα των ονείρων.
Ο ύπνος παρουσιάζεται σαν φίλος κοινός όλων των παιδιών, σε Ανατολή και Δύση, σε Νότο και Βοριά, αλλά και όλων των πλασμάτων που ζουν σε στεριά ή θάλασσα, στο δάσος, στα σύννεφα ή στο βυθό. Είναι εκείνος που "στην αγκαλιά του μεγαλώνει όλου του κόσμου τα παιδιά...με όνειρα και με τραγούδια με χάδια απαλά και με φιλιά."
Εικονογράφος: Χρύσα Σπυρίδωνος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σειρά: Μπανάνα 2-4 ετών

Ο μπαμπάς είναι άνεργος
Και να που η δασκάλα ζήτησε από τα παιδιά να καλέσουν τους γονείς στην τάξη να μιλήσουν για τη δουλειά που κάνουν. Και τώρα τι θα κάνω σκέφτεται ο Μιχάλης; Πως θα ακούσω τον μπαμπάς μου να λέει μπροστά σε όλη μου την τάξη ότι είναι άνεργος;
Ο μικρός Μιχάλης, πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, δεν ξέρει πως να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι ο μπαμπάς του τον τελευταίο καιρό είναι χωρίς δουλειά. Αυτό του δημιουργεί άγχος, καθώς πιστεύει ότι όλοι θα τον κοροϊδεύουν που ο μπαμπάς του μένει σπίτι και όλη μέρα κοιτά τις εφημερίδες ή τον υπολογιστή του ψάχνοντας για δουλειά.
Η κατάσταση και η ψυχολογία του μικρού Μιχάλη όμως θα αντιστραφεί όταν ο μπαμπάς του θα σταθεί ενώπιον της τάξης και θα μιλήσει για το επάγγελμα που έχει σπουδάσει και πόσο σπουδαία πράγματα του έδωσε την ευκαιρία να μάθει και να δημιουργήσει, μέχρι πρότινος.
Η Ράνια Μπουμπουρή, χειρίζεται εξαιρετικά αυτή την άβολη κατάσταση και βοηθάει τα παιδιά να καταλάβουν ότι η ανεργία είναι κάτι που μπορεί να προκύψει και να δυσκολέψει τη ζωή μιας οικογένειας,  αλλά δεν χαρακτηρίζει τον άνθρωπο, ούτε αναιρεί την πορεία που έχει διαγράψει.
Η ενότητας της οικογένειας, ως σταθερή αξία στη ζωή, παρά τις όποιες δυσκολίες μπορεί να προκύψουν, τονίζεται με τρόπο αντιληπτό στα παιδιά. Ο μπαμπάς του Μιχάλη με την αλήθεια, την ευγένεια και τα υπέροχα σχέδια  που θα ζωγραφίσει στον πίνακα της τάξης θα γίνει αποδεκτός με ενθουσιασμό από τους συμμαθητές και σπουδαίος στα μάτια του γιου του.
Πολύ όμορφη και φωτεινή η εικονογράφηση του βιβλίου, συνοδεύει ιδανικά το κείμενο.
Εικονογράφος: Μάρω Αλεξάνδρου
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σειρά: Φραουλίτσα 5-6 ετών

Σχόλια