Μαλάλα, ένα γενναίο κορίτσι. Ικμπάλ, ένα γενναίο αγόρι.

Ένα βιβλίο δύο ιστορίες. Δυο γενναία παιδιά που με το παράδειγμα τους, ενέπνευσαν όχι μόνο το
σεβασμό μας, αλλά και επηρέασαν την προσωπική μας στάση απέναντι στην ελευθερία όπου κι αν αυτή καταστέλλεται.

Την ιστορία της Μαλάλα θα την θυμόμαστε οι περισσότεροι. Η δημοσιότητα που δικαιολογημένα πήρε και το Νόμπελ Ειρήνης που ακολούθησε, βοήθησαν ώστε η ιστορία της, η ιστορία των κοριτσιών του Πακιστάν, που παρά τις απειλές, τους εκφοβισμούς και τις διώξεις των Ταλιμπάν επιμένουν να υπερασπίζονται το δικαίωμα τους στην εκπαίδευση, να γίνει διεθνώς γνωστή.
Η συγγραφέας με λιτή γλώσσα και απλές, ξεκάθαρες εικόνες, μας παρουσιάζει την ιστορία αυτού του θαρραλέου κοριτσιού, που ο τραυματισμός που παραλίγο να της στοιχίσει τη ζωή δεν ήταν ικανός να την κάνει να σταματήσει να μιλάει ανοιχτά και να λέει άφοβα όπου βρεθεί κι όπου σταθεί πως "Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο, ένα μολύβι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο".

Την ιστορία του Ικμπάλ δεν την ήξερα. Την έμαθα από το βιβλίο και από σχετική έπειτα έρευνα στο διαδίκτυο. Ένα θαρραλέο αγόρι, που πλήρωσε με την ίδια του τη ζωή, τη γενναιότητα του να μιλήσει ανοιχτά ενάντια στην αιχμαλωσία των παιδιών που εργάζονταν στα εργαστήρια κατασκευής χαλιών στο Πακιστάν.
Όντας ο ίδιος αιχμάλωτος από τα τέσσερα του χρόνια, εξαιτίας ενός δανείου 12 δολαρίων (!) που είχαν πάρει οι γονείς τους, μόλις απελευθερώθηκε στα δέκα του χρόνια, μίλησε στο Πακιστάν αλλά και στην Ευρώπη και την Αμερική ενάντιων των σύγχρονων μορφών δουλείας που θίγουν εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο.
Ο Ικμπάλ πυροβολήθηκε την ώρα που έκανε ποδήλατο στη γειτονιά του και δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρο του να σπουδάσει Νομικά. Η θυσία του όμως, γίνεται καθημερινά παράδειγμα και έμπνευση σε ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο να αγωνιστούν για έναν κόσμο περισσότερο ανθρώπινο και δίκαιο για τα παιδιά.

Συγγραφέας - Εικονογράφος: Jeanette Winter
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Σχόλια