Τα καπέλα της κυρίας Στρουμπίνσκι

Διαβάζοντας το βιβλίο του Χαίντς Γιάνις, θυμήθηκα το βιβλίο της Maya Hanoch "Φτερά", εκεί όπου ένα κορίτσι δοκιμάζει φτερά για να ανακαλύψει τα δικά του. Δυο υπέροχα βιβλία για την αναζήτηση της ταυτότητας, της ιδιαιτερότητας, της ξεχωριστής ομορφιάς του καθενός.
Η ιστορία εκτυλίσσεται στο καπελάδικο της Κυρίας Στρουμπίνσκι, εκεί που ο καθένας, γυναίκα, άντρας ή παιδί, μπαίνει χωρίς καπελο και βγαίνει με αυτό που έχει φτιαχτεί αποκλειστικά για εκείνον. Εκεί που δεν μπορείς να πεις αν είναι οι άνθρωποι που επιλέγουν τα καπέλα ή τα καπέλα τους ανθρώπους. Εκεί που κανένα καπέλο δεν είναι απόλυτα όμοιο με κάποιο άλλο, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ανθρώπους. 
Το σίγουρο είναι ότι στο καπελάδικο της Κυρίας Στρουμπίνσκι, θα βρει κανείς το καπέλο που ψάχνει ή το καπέλο που τον ψάχνει. Εκεί θα αποκτήσει πρόσωπο για καπέλο. Εκεί θα βρει καπέλα για λυπημένους ή για βιαστικούς, για ερωτευμένους ή αμίλητους...Εκεί υπάρχει πάντα ένα καπέλο για κάθε κεφάλι! Ένα καπέλο που ταιριάζει... γάντι! Ένα καπέλο που αναδεικνύει ή υποδεικνύει, συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του καθενός. Ένα καπέλο που σηματοδοτεί τις σκέψεις ή φανερώνει τα όνειρα του κατόχου του. Ένα καπέλο που δεν είναι απλό εξάρτημα της αμφίεσης εκείνου που το φορά, αλλά αναπόσπαστο μέρος της προσωπικότητάς του. Η εικονογράφηση είναι ονειρική και έχει καταφέρει να αναδείξει με τρόπο ποιητικό το κείμενο. Μοιάζει σαν να παρακολουθείς τα γινόμενα, πίσω από ένα θαμπό, χειμωνιάτικο τζάμι...
Κι όσο για κείνες τις μέρες που κανένα καπέλο δεν "μιλά" και κανένα δεν ταιριάζει, τότε χρειάζεται μόνο μια βόλτα στον καθαρό αέρα, να πάρουν αέρα τα μαλλιά (και τα μυαλά), να δροσιστούν οι σκέψεις και να βρει, ή να επιστρέψει, ή και να αλλάξει κανείς καπέλο στη ζωή (του)!
Συγγραφέας: Χάιντς Γιάνις
Εικονογράφος: Χέλγκα Μπανς
μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου 
Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Σχόλια