Τι μπορείς να κάνεις με μία ιδέα;

Τα πιο σπουδαία πράγματα λέγονται με τα πιο απλά λόγια.
Ο συγγραφέας Kobi Yamada και η εικονογράφος Μae Besom, σε ένα πολύ δυνατό βιβλίο που μιλάει για την ιδέα. Πως γεννιέται μια ιδέα,τι στα αλήθεια μπορείς να κάνεις με αυτή,  με τι μοιάζει, πως μεγαλώνει; Σε μια εξαιρετικά αρμονική σύμπραξη λόγου και εικόνας, οι δύο δημιουργοί έρχονται να απαντήσουν, να προβληματίσουν, να εμπνεύσουν μικρούς με και μεγαλύτερους αναγνώστες.
Η ιδέα παρουσιάζεται σαν κάτι που γεννιέται ξαφνικά στο μυαλό. Μοιάζει με αυγό. Ένα μικρό, χρυσό αυγό μέσα σε έναν άχρωμο κόσμο. Ένα παράξενο, ζωντανό αυγό, που μπορεί να περπατά, μα δεν έχει αισθήσεις. Δεν έχει χέρια, ούτε μάτια, ούτε μύτη, ούτε στόμα. Ίσως γιατί οι ιδέες πρέπει να μένουν ανεπηρέαστες στα εξωτερικά ερεθίσματα. Είναι εκεί, με όλη τη λάμψη τους να βασιλεύουν στο μυαλό μας.Μπορεί για αυτό το μικρό αυγό να φοράει στέμμα...
Στην πορεία  της ιστορίας, παρακολουθούμε όλα τα στάδια εξέλιξης της ιδέας. Από το αρχικό ξάφνιασμα, περνάμε στην άρνηση της ιδέας. Στο φόβο και στην αμηχανία που προκαλεί σε εμάς τους ίδιους το ενδεχόμενο να εκφραστεί προς τα έξω. Πως θα αντιδράσουν οι άλλοι όταν ακούσουν την ιδέας μας;
Ευτυχώς όμως η ιδέα έχει τη δική της ζωή, έχει το πείσμα και τα δικά της "πόδια" και μας ακολουθεί. Δεν μας αφήνει σε ησυχία.
Έτσι σταδιακά έρχεται η αποδοχή. Έρχεται η χαρά που πηγάζει από την ιδέα και την ενασχόληση μαζί της. Kαι όπως όλα τα σπουδαία πράγματα, έτσι κι εκείνη, θέλει το χώρο και κυρίως το χρόνο της για να μεγαλώσει. Το ρολόι, ως σχήμα και σύμβολο είναι φανερά ή τεχνιέντως κρυμμένο στην εικονογράφηση.

 Και όταν έρχεται η στιγμή να αποκαλυφθεί, να μοιραστεί, να την κοινωνήσουν και άλλοι άνθρωποι, ο φόβος, η απογοήτευση, ακόμα και το αίσθημα παραίτησης είναι εκεί, αλλά δεν νικούν. Νικά η αγάπη, η επιμονή, η υπομονή και το πείσμα. Νικά ο ενθουσιασμός. Και αρχίζει η εσωτερική μεταμόρφωση του ανθρώπου. Η καλλιέργεια της ιδέας, καταφέρνει ένα καίριο άνοιγμα στον άνθρωπο. Ένα άνοιγμα όμως που δεν τον αφήνει εκτεθειμένο, αλλά του φανερώνει νέους ορίζοντες, του δίνει μια άλλη οπτική των πραγμάτων, του χαρίζει όραμα.
Με την ενσωμάτωση της ιδέας, ή στην ιδέα αν προτιμάτε,  έρχεται η άνθιση, η γέννηση. Όχι μόνο της ιδέας σε πράξη, αλλά του εαυτού. Το μικρό χρυσό αυγό μεγάλωσε, και ήρθε η ώρα να φέρει στον κόσμο, το φτερωτό πλάσμα που η φροντίδα μας επώασε. Η ιδέα ελευθερώνεται, πετά και αλλάζει. Εμάς και τον κόσμο γύρω μας. Γιατί αυτό μπορεί να κάνει μια ιδέα: να αλλάξει τον κόσμο!

Ενα εξαιρετικό βιβλίο, αφορμή για πολλές, όμορφες συζητήσεις και παιχνίδια, στην τάξη ή το παιδικό δωμάτιο. Διαβάστε την εξαιρετική ανάλυση και τις δραστηριότητες που προτείνει ο Απόστολος Πάππος στο Εlniplex

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.
ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ 2014
ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ
ΤΩΝ INDEPENDENT PUBLISHER BOOK AWARDS


Σχόλια