O Ξυλαράκης

Ένα πολύ όμορφο βιβλίο από το διάσημο δίδυμο Julia Donaldson & Axel Scheffler. Μια διαφορετική χριστουγεννιάτικη ιστορία για το αληθινό νόημα των γιορτών.
Μια ιστορία που μέχρι το τέλος της σχεδόν, αγνοεί ο αναγνώστης ότι είναι χριστουγεννιάτικη, καθώς τίποτα στο κείμενο ή στην εικονογράφηση δεν τον προϊδεάζει για αυτό.
Μια περιπλάνηση, μια περιπέτεια, ένας πολυπόθητος γυρισμός που θα αργήσει, αλλά ευτυχώς θα συμβεί.
Ο Ξυλαράκης, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας που μένει σε ένα δέντρο στο δάσος μαζί με τη γυναίκα του και τα τρία του παιδιά,  χάνεται, πέφτει σε λάθος χέρια, σε λάθος δόντια, σε λάθος τόπους και λάθος τρόπους. Θα ταλαιπρωρηθεί και θα υποφέρει, μέχρι να καταφέρει να γυρίσει στην ασφάλεια του σπιτιού και της οικογένειάς του.
Είναι πολύ βαθιά η αντίθεση μεταξύ του Ξυλαράκη με και χωρίς την οικογένειά του: ο Ξυλάράκης χωρίς την οικογένεια του, ένα κούτσουρο μονάχο. ¨Ενα κομμάτι ξύλο χωρίς ταυτότητα.
Ο Ξυλαράκης με την οικογένειά του, ένας πατέρας. Ένας πατέρας γεμάτος αγάπη.
 " Ο Ξυλαράκης είμαι, δεν το βλέπεις;" αναφωνεί ο ήρωάς μας αμέσως μόλις σμίγει ξανά με την οικογένεια του.  Χωρίς περιττά λόγια και με μεγάλη απλότητα, συγγραφέας και εικονογράφος καταφέρνουν να δείξουν πως οι ανθρώπινες σχέσεις μας καθορίζουν και μας προσδιορίζουν ως άτομα.

Μια ιστορία που υμνεί το θάρρος, την επιμονή και την ελπίδα που μας γεμίζει η αγάπη των δικών μας ανθρώπων. Η λαχτάρα να είμαστε κοντά τους, να μοιραζόμαστε τη ζωή μας μαζί τους και να βρίσκουμε νόημα στη κάθε μέρα μέσα από τη συνύπαρξη.

Κι έτσι αυτή η απρόσμενα Χριστουγεννιάτικη ιστορία, κλείνει αισιόδοξα μέσα σε ένα δωμάτιο γεμάτο δώρα, με σπουδαιότερο από όλα “το μαζί!” Την αγκαλιά που κλείνει μέσα της τον δικό μας (μικρό)κοσμο: μια στέγη, ένας πατέρας, μια μητέρα, χαρούμενα παιδιά!  

Απόδοση: Φίλιππος Μανδηλαράς

Σχόλια