Τα αριστουργηματικά βιβλία του Leo Lionni στις εκδόσεις Πατάκη

Ο Φρέντερικ*
Είναι το αγαπημένο μου του Leo Lionni!

Ένα μικρό ποντικάκι που ονειρεύεται, μαζεύει λέξεις και χρώματα για να αντιμετωπίσει το κρύο, όταν τα υπόλοιπα μέλη της φωλιάς μαζεύουν προμήθειες για το χειμώνα που έρχεται.
Η σημασία της αποδοχής της διαφορετικότητας, η αγάπη ανάμεσα στην οικογένεια, η πίστη στα οράματα μας και η ελπίδα που γεννούν, είναι λίγα από αυτά που με πολύ απλό κείμενο και απλές, σχεδόν παιδικές εικόνες μας "διδάσκει" η ιστορία του Φίλιππου.
Και φυσικά αυτό που συνηθίζουμε να ξεχνάμε, κυρίως σε εποχές σαν τη δική μας, ότι δηλαδή "Ουκ επ' άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος".
(* Φίλιππος στην παλιότερη έκδοση)

Το όνειρο του Μαθιού
Ο Μαθιός, ένα μικρό ποντικάκι, ζει σε μια θλιβερή και σκονισμένη γωνιά της σοφίτας. Οι γονείς του έχουν μεγάλα όνειρα για εκείνον. Σκέφτονται πως ίσως γίνει γιατρός και τότε σίγουρα τους περιμένουν καλύτερες μέρες. Ο Μαθιός όμως δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θα γίνει όταν μεγαλώσει. Δεν έχει ανακαλύψει το δικό του όνειρο για τη ζωή. Μια επίσκεψη στο μουσείο, αλλά και η φιλία μιας όμορφης ποντικίνας που μοιράζεται το ίδιο με εκείνον ενθουσιασμό για την τέχνη της ζωγραφικής, τον κάνει να δει όλο τον κόσμο γύρω του με άλλα μάτια. Θα ανακαλύψει ένα νέο όμορφο κόσμο χρωμάτων και σχημάτων και με την πατούσα του για πινέλο θα ζωγραφίσει «τα σχήματα και τα χρώματα της χαράς». Ο Μαθιός θα βρει το δικό του όνειρο, και θα καταφέρει να το κατακτήσει!
Μια όμορφη ιστορία μέσα από τις εικόνες του Λίο Λιόννι που, όπως και ο ήρωάς του, αγάπησε τη ζωγραφική από παιδί και έγινε ένας ταλαντούχος αυτοδίδακτος ζωγράφος που τιμήθηκε με πολλά βραβεία για το έργο του.
Συγγραφέας - Εικονογράφος: Leo Lionni
Eκδόσεις: Πατάκη
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Leo Lionni, γεννήθηκε στο Amsterdam το 1910 και πέθανε στην Τοσκάνη το 1999.
Θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους καλλιτέχνες του 20 αιώνα.
Η ενασχόλησή του με τη συγγραφή και εικονογράφηση παιδικών βιβλίων αρχίζει το 1960. Από τότε έγραψε πάνω από 40 παιδικά βιβλία, τα οποία έχει εικονογραφήσει με την τεχνική του κολάζ.
Το βιβλίο του, Frederic έχει περιληφθεί ανάμεσα στα 100 σημαντικότερα παιδικά βιβλία της National Education Association των ΗΠΑ.
Οι πιο συνήθεις ήρωες των βιβλίων του είναι τα ποντίκια. Ποντικάκια-αντικατοπτρισμοί ανθρώπινων χαρακτήρων, που με τη στάση και το παράδειγμά τους δίνουν μαθήματα για τις μεγάλες αξίες της ζωής. Δυο από τα βιβλία του Leo Lionni, επανακυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Πατάκη, ενώ κάποια ακόμα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος.

Σχόλια