Ο Όγκι & εγώ

“ Μήπως πρέπει να βάλουμε ένα καινούριο κανόνα στη ζωή μας...να προσπαθούμε πάντα να είμαστε λίγο πιο καλοί απ'όσο είναι απολύτως αναγκαίο; (….) Moυ αρέσει πολύ αυτή η φράση, αυτή η αντίληψη, επειδή μου υπενθυμίζει πως σαν ανθρώπινα όντα δε διαθέτουμε μόνο τη δυνατότητα να είμαστε καλοί, αλλά και την ελευθερία να επιλέξουμε πόσο καλοί θέλουμε να είμαστε”.

Ξεκινώ την παρουσίαση του νέου βιβλίου της R. J. Palacio," ο Όγκι & εγώ" με ένα απόσπασμα από το πρώτο της βιβλίο "το Θαύμα", καθώς για μένα είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα τους, πέρα φυσικά από τον Όγκι Πούλμαν, τον πρωταγωνιστή του Θαύματος.
Στο "ο Ογκι & εγώ", παρακολουθούμε τρεις ΘΑΥΜΑσιες ιστορίες, που συμβαίνουν παράλληλα με τα γεγονότα του πρώτου βιβλίου, χωρίς όμως να επηρεάζουν την εξέλιξη των γεγονότων. Οι τρεις αυτές ιστορίες όμως, καταφέρνουν να φωτίσουν την προσωπικότητα των τριών νεαρών πρωταγωνιστών τους και να φέρουν στην επιφάνεια τα κίνητρα, τους φόβους, τις αλλαγές που επέφερε στα παιδιά η γνωριμία και η επαφή τους με τον 'Ογκι.
Καταφέρνουν όμως κυρίως να μιλήσουν για την καλοσύνη. Την καλοσύνη σαν συνειδητή επιλογή.
Την καλοσύνη σαν πράξη και στάση ζωής. Να μιλήσουν για το πόσο καλοί επιλέγουμε να είμαστε.

Ο αντιπαθητικός Τζούλιαν, ο Κρίστοφερ, ο πιο παλιός φίλος του Όγκι, η συμπαθητική Σάρλοτ, όλοι έχουν λόγους να δυσκολεύονται από την παρουσία του Όγκι και όλοι έχουν μια αφορμή να επανεξετάσουν τη στάση τους απέναντί του, απέναντι στο ίδιο τους τον εαυτό, απέναντι στη ζωή και τις αλλαγές που φέρνει. Και οι τρεις νεαροί πρωταγωνιστές, καλούνται να κάνουν επιλογές. Επιλογές κάτω από ασυνήθιστες συνθήκες. Καλούνται να ξεπεράσουν το φόβο. Το φόβο να εκτεθούν, το φόβο να αποκλειστούν, το φόβο να φερθούν με περισσότερη καλοσύνη από όσο είναι απολύτως αναγκαίο. "O φόβος, όμως, δεν μπορεί να σου κάνει μεγαλύτερο κακό απ΄ότι ένα όνειρο. " Υπό αυτό το πρίσμα, καλούνται να ανοίξουν τις καρδιές τους και να αντικρίσουν τις προκλήσεις της νεότητας με θάρρος και αλήθεια. Και αυτό είναι μια σπουδαία νίκη. Από την άποψη αυτή οι τρεις νέες ιστορίες της R.J Palacio είναι τρεις αισιόδοξες, ιστορίες που καταφέρνουν να εξετάσουν με πολύ ουσιαστικό τρόπο " την πολυπλοκότητα της φιλίας, της πίστης, και της συμπόνοιας και - ακόμα περισσότερο- να ανιχνεύσουν τα μακροχρόνια αποτελέσματα της καλοσύνης."

Συγγραφέας: R.J Palacio
Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Σχόλια