Λόγια δηλητήριο

Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα, ένα ψυχολογικό θρίλερ, που δεν σε αφήνει να το αφήσεις.
Η ιστορία εκτυλίσσεται γύρω από την Μπάρμπαρα Μολίνα, ένα δεκαεννιάχρονο πια κορίτσι που περνά τα τελευταία τέσσερα χρόνια της ζωής του, στο υπόγειο που την κρατά φυλακισμένη ο απαγωγέας της.
Αποκομμένη από τον κόσμο, η Μπάρμπαρα έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με τον απαγωγέα και βιαστή της. Τον μισεί, τον φοβάται, τον χρειάζεται. Εκείνος έχει καταφέρει να την υποτάξει με μια σειρά ψυχολογικών εκβιασμών και με την απειλή της πείνας. Έχει καταφέρει να την κάνει να πιστέψει ότι είναι κακιά, έκφυλη, και ότι κανείς πια δεν νοιάζεται για εκείνη.
Η Μπάρμπαρα ξέρει ότι η οικογένεια της έχει χάσει κάθε ελπίδα να τη βρει και ότι τη θεωρούν νεκρή.
Ταυτόχρονα, πέρα από την εξομολόγηση, τον εσωτερικό μονόλογο της Μπάρμπαρα, παρακολουθούμε και τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές της ιστορίας. Την μητέρα της Νούρια που μετά την εξαφάνιση της κόρης της, ζει μια ζωή σαν ζωντανή νεκρή, παραιτημένη από κάθε χαρά και ελπίδα για το μέλλον, τα δίδυμα αδέλφια της που μεγαλώνουν μέσα σε μια εύθραυστη σιωπή, τον πατέρα της Πέπε, που έχει αναλάβει τα ηνία της οικογένειας και χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να κινητοποιήσει τους πάντες με σκοπό να βρεθεί η κόρη του, την καλύτερη της φίλη Εύα, με την οποία απομακρύνθηκαν λίγο πριν την εξαφάνιση της, και τον υπαστυνόμο Λαθάνο, που έχει αναλάβει τις έρευνες όλα αυτά τα χρόνια την εξεύρεσή της και που διανύει την τελευταία του μέρα στη δουλεία πριν βγει στη σύνταξη.

Ένα αναπάντεχο τηλεφώνημα της Μπάρμπαρα στην Εύα, από το τηλέφωνο που ο απαγωγέας ξέχασε στο υπόγειο, είναι η αρχή του τέλους για την αποκάλυψη του δράστη. Η Μπάρμπαρα δεν καταφέρνει παρά να πει μόνο μερικές λέξεις στη φίλης της πριν το σήμα από το κινητό τηλέφωνο χαθεί. Θα είναι όμως αρκετές για να δώσουν μια νέα τροπή στην ιστορία. Μέσα από μια καλά μελετημένη κορύφωση της δράσης, και ενώ παρακολουθούμε το κουβάρι της ιστορίας των χρόνων που προηγήθηκαν της απαγωγής να ξετυλίγεται, μαθαίνουμε λεπτομέρειες για τη ζωή της Μπάρμπαρα και της οικογένειας της, του σχολείου και των φίλων της και συνειδητοποιούμε πως τα λόγια που δεν λέγονται, οι πράξεις που παρερμηνεύονται, τα κλειστά μάτια μπροστά το αυτονόητο, μπορούν να οδηγήσουν ένα νέα άνθρωπο στον αποκλεισμό, στην αίσθηση απομόνωσης και τελικά να τον καταντήσουν υποχείριο ενός βαθιά αρρωστημένου και χειριστικού ανθρώπου.
Κι όταν τελικά τα κομμάτια αυτού του ιδιότυπου παζλ που τελικά συνθέτει την ζωή της Μπάρμπαρα, σιγά σιγά ενώνονται ο αναγνώστης μένει εμβρόντητος με την εξέλιξη της ιστορίας και την αποκάλυψη του δράστη. Και ξαφνικά όλα φωτίζονται. Όλα αποκτούν νόημα.

Δεν είναι μόνο η δράση και η κορύφωση της ιστορίας αυτό που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Είναι ο τρόπος που η συγγραφέας χτίζει το ψυχολογικό προφίλ των πρωταγωνιστών της. Πως καταφέρνει να αποτυπώσει τις σχέσεις, τις μεταπτώσεις, τους φόβους, την αγωνία των προσώπων, και ιδιαίτερα τη σχέση της Μπάρμπαρα με τον απαγωγέα της, που μέχρι και την τελευταία στιγμή καταφέρνει να την χειρίζεται, να την ξεγελά, να την γεμίζει ελπίδες...Με χαρακτηριστικό τρόπο η συγγραφέας στηλιτεύει την κοινωνική αδιαφορία, την εθελοτυφλία μπροστά σε ότι το μυαλό αρνείται να αποδεχτεί, την διαστροφή που μπορεί να φορά το πιο ευυπόληπτο προσωπείο και την αδυναμία των ανθρώπων να δουν πίσω και πέρα από αυτό. Και  τελικά την αδιαμφισβήτητη ανάγκη των νέων ανθρώπων να στηρίζονται και να μπορούν να εμπιστευτούν την οικογένειά τους. Το εξώφυλλο του βιβλίου είναι χαρακτηριστικό της ιστορίας, καθώς όλοι μέσα σε αυτή με κάποιο τρόπο και για διαφορετικό λόγο, κρατούν τα μάτια τους κλειστά απέναντι στην παραδοχή της αλήθειας και των στοιχείων που οδηγούν στο δράστη.
Ένα εξαιρετικό βιβλίο για την απομόνωση,την σεξουαλική και ψυχολογική κακοποίηση.

To βιβλίο τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο Ισπανίας και άλλα σημαντικά βραβεία.

Συγγραφέας: Μάιτε Καράνθα
Εκδόσεις: Κέδρος
Σειρά: Big Bang Books

Σχόλια