Απόδραση από τη βιβλιοθήκη του κυρίου Λιμοντσέλο

Eνα βιβλίο ύμνος στον κόσμο των βιβλιοθηκών και της λογοτεχνίας. Μια ιστορία που συνδυάζει με εξαιρετικό τρόπο την περιπέτεια με τη γνώση, την βιβλιοφιλία με το μυστήριο, και την ευρηματικότητα με το χιούμορ. Ένα βιβλίο αφιερωμένο από τον συγγραφέα “σε όλους τους βιβλιοθηκάριους που μας βοηθούν να βρούμε ό,τι ψάχνουμε”.
Μια ομάδα δώδεκα δωδεκάχρονων παιδιών θα έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί πρώτη την νέα βιβλιοθήκη της πόλης τους. Η βιβλιοθήκη έχει μείνει κλειστή για ανακαίνιση τα τελευταία 12 χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι τα δωδεκάχρονα παιδιά δεν έχουν ιδέα πόσα μπορεί να μάθεις, να δεις, να εξερευνήσεις και να γνωρίζεις μέσα σε μια βιβλιοθήκη. Αυτό ίσως να μην ακούγεται ιδιαίτερα συναρπαστικό, όταν όμως κατασκευαστής αυτής της βιβλιοθήκης είναι ο κύριος Λιμοντσέλο, ο διασημότερος και πιο εκκεντρικός κατασκευαστής επιτραπέζιων παιχνιδιών στον κόσμο, τότε τα πράγματα αλλάζουν και η πραγματικότητα δίνει την θέση της στην πιο τρελή φαντασία. Η βιβλιοθήκη μετατρέπεται σε ένα τεράστιο ταμπλό, όπου οι παίχτες σαν ζωντανά πιόνια, θα κινηθούν μέσα στην ιστορία της λογοτεχνίας, θα ανακαλύψουν μοναδικούς συσχετισμούς ανάμεσα σε κλασσικά έργα, θα συνομιλήσουν με θρύλους των γραμμάτων, θα συνδυάσουν τα διαβάσματα και τις εμπειρίες τους για να ανακαλύψουν εν τέλει πόσο συναρπαστική μπορεί να είναι η γνώση.

Τα δώδεκα παιδιά βέβαια δεν είχαν ιδέα τι τα περιμένει περνώντας τις πύλες της βιβλιοθήκης. Αναλαμβάνοντας όμως το παιχνίδι  να ανακαλύψουν την μυστική έξοδο της βιβλιοθήκης, θα βρεθούν αντιμέτωπα με ένα σωρό προκλήσεις. Θα ανακαλύψουν ένα κόσμο γνώσης και περιπέτειας κρυμμένο στα βιβλία. Θα ανακαλύψουν πτυχές του εαυτού τους που δεν ήξεραν. Κάποιοι θα βρουν τον τρόπο να συνεργαστούν, κάποιοι όχι. Για κάποιους το ταξίδι θα είναι σύντομο για άλλους θα φτάσει στο τέλος. 
Μα όλοι θα καταλάβουν πως “ γνώση που δεν μοιράζεται μένει άγωνστη”. Αυτό ίσως είναι και το κεντρικό μήνυμα του βιβλίου. Να καταλάβουν οι μικροί αναγνώστες ότι η γνώση δεν είναι κάτι στατικό, άχαρο και ανιαρό. Η γνώση είναι μια περιπέτεια, ένα όμορφο ταξίδι και περνάει καλύτερα εκείνος που τη μοιράζεται με άλλους. Μέσα στο παιχνίδι, καθένας από τους παίχτες, έχει τα δικά του δυνατά σημεία. Κανείς όμως μόνος δεν θα ήταν ικανός να φέρει σε πέρας την αποστολή. Ο συνδυασμός των γνώσεων, των ιδιαίτερων ικανοτήτων και δεξιοτήτων των παικτών, θα φέρει τελικά τη λύση του μυστηρίου.

Και πάνω από όλα, οι παίχτες θα μάθουν ότι η συνεργασία και η ομαδικότητα απαιτούν ευγένεια και αλτρουισμό.  "Να είστε ευγενικοί μεταξύ σας και με τα βιβλία". Αυτός ήταν και ο πρώτος κανόνας που έθεσε στο παιχνίδι ο Κος Λιμοντσέλο.  Κάτι που μας κάνει να σκεφτούμε ότι η σχέση μας με τα βιβλία, είναι μια σχέση ζωντανή που καθρεφτίζει τον τρόπο που σχετιζόμαστε γενικότερα.
Ένα υπέροχο βιβλίο για βιβλιόφιλους κάθε ηλικίας! 

Συγγραφέας: Κρις Γκραμπενστάιν
Μετάφραση: Δέσποινα Δρακάκη   
Εκδόσεις: Μεταίχμιο



Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου