Το Σχολείο πάει σχολείο

Τελικά η αγωνία για την πρώτη μέρα στο σχολείο, δεν είναι κάτι που βασανίζει μόνο τους μαθητές.
Στην πολύ όμορφη ιστορία του Adam Rex, το σχολείο, προσωποποιείται και φανερώνει στον αναγνώστη τις δικές του αγωνίες, τους φόβους του για την πρώτη του συνάντηση με τα παιδιά.
Είναι ένα καινούριο σχολείο. Θα μπορούσε να είναι ένας καινούριος μαθητής, ή ένας καινούριος δάσκαλος. Οι αγωνίες τους είναι κοινές: θα με συμπαθήσουν, θα θελήσουν να κάνουν παρέα μαζί μου, θα μου φέρονται με σεβασμό, θα κερδίσω την εμπιστοσύνη τους, θα γίνουμε μια όμορφη ομάδα...
Το σχολείο που περνά τις πρώτες του μέρες, παρέα με την επιστάτη, με τον φροντιστή του, αντικρίζει με ανασφάλεια την άφιξη των μικρών μαθητών, όπως ένα παιδί που αποχωρίζεται για πρώτη φορά τους δικούς του φροντιστές, τους γονείς και νιώθει αμηχανία στην πρώτη του επαφή με τη μεγάλη οικογένεια του σχολείου.
Το σχολείο, σαν άλλο παιδί, θα περάσει όλα τα στάδια της εξοικείωσης: θα βιώσει τον καχυποψία, το φόβο, την εχθρότητα κάποτε, για να περάσει σταδιακά σε πιο θετικές μορφές επικοινωνίας: στην χαλάρωση, την αποδοχή, το χιούμορ, το παιχνίδι και τελικά την ενσωμάτωση στη νέα πραγματικότητα.
Η ιστορία αναδεικνύει με πολύ εύστοχο τρόπο την αμοιβαιότητα, ως πρώτιστη συνθήκη στο χτίσιμο νέων σχέσεων και φυσικά βοηθά πολύ τα παιδιά να αναγνωρίσουν τα δικά τους συναισθήματα και συμπεριφορά, όπως αυτά αντικατοπτρίζονται στα συναισθήματα του σχολείου.
Είναι μεγάλη τύχη να είσαι σχολείο, θα πει ο επιστάτης στο σχολικό κτίριο.

Είναι μεγάλη τύχη (να μπορείς) να είσαι μαθητής, θα μπορούσαμε να ακούσουμε εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο να μας λένε! 
Συγγραφέας: Rex Adam
Εικονογράφος: Robinson Christian
Απόδοση: Αντώνης Παπαθεοδούλου


Σχόλια