Είσαι ένα Θαύμα

"Ξέρω πως δεν μπορώ να αλλάξω το πρόσωπό μου.
Αλλά ίσως, ίσως... οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουν."

H R.J. Palacio διασκευάζει το  παιδικό μυθιστόρημα της Θαύμα, σε μια εκδοχή για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Με σύντομο, δυνατό κείμενο και όμορφες εικόνες της ίδιας, η συγγραφέας κατορθώνει να μεταφέρει την ουσία του βιβλίου της μέσα σε λίγες σελίδες.

Ο Όγκι που είναι ένα συνηθισμένο παιδί με ασυνήθιστο πρόσωπο, περιγράφει το πως βλέπει ο ίδιος τον εαυτό του, πως τον βλέπουν οι δικοί του άνθρωποι και τι βλέπουν σε εκείνον οι άνθρωποι γύρω του. Ο Ογκι ξέρει ότι λένε άσχημα πράγματα πίσω από την πλάτη του. Και όταν ο Όγκι  στεναχωριέται βάζει το κράνος του και δραπετεύει σε κόσμους που βρίσκει αποδοχή για αυτό που είναι και όχι για το πως φαίνεται. Και αλήθεια, κοιτώντας την καθημερινότητα από μακριά,  διαπιστώνουμε ότι οι διαφορές μας είναι μικρές, όσο κι αν μοιάζουν μεγάλες. Είναι η απόσταση που τις κοιτάς και κυρίως ο τρόπος που τις βλέπεις. Τι επιλέγεις να δεις. Στον Ογκι και στον καθένα, μπορείς να δεις το πρόβλημα, το λάθος, το παράταιρο, αλλά μπορείς να δεις και το θαύμα της ύπαρξης, το θαύμα της μοναδικότητας.

Η συγγραφέας καταφέρνει να φέρει τα μικρά παιδιά σε επαφή με τις έννοιες της διαφορετικότητας, της ανεκτικότητας και της καλοσύνης που δεν είναι λύπηση, ούτε εξαντλείται στα πλαίσια της φιλανθρωπίας, αλλά είναι στάση ζωής συνειδητή και καθημερινή.

Η ιστορία του Ογκι γίνεται για ακόμα μια φορά έμπνευση για όλους!

Συγγραφέας - Εικονογράφος: R.J. Palacio
Μετάφραση: Μαρίζα Ντεκάστρο
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Σχόλια