Aγαπημένα Χριστουγεννιάτικα βιβλία

Μια συλλογή από τα 15 πιο αγαπημένα μου Χριστουγεννιάτικα βιβλία.



Χριστουγεννιάτικη ιστορία
Το κλασικό αριστούργημα του Καρόλου Ντίκενς, με πρωταγωνιστή τον Εμπενέιζερ Σκρουτζ, σε μία μοντέρνα διασκευή από την Ελένη Κατσαμά και με εξαιρετική εικονογράφηση απο τον Βασίλη Γρίβα. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.


Το Πολικό εξπρές
Συγγραφέας: Van Allsburg Chris
Μεταφραστής: Μεγαπάνος Νίκος
Εικονογράφος: Van Allsburg Chris
Εκδότης: Άμμος
"Παλιά οι περισσότεροι φίλοι μου μπορούσαν ν' ακούνε το κουδουνάκι, αλλά καθώς περνούσαν τα χρόνια, δεν άκουγαν τίποτα. Μια Πρωτοχρονιά, ακόμα και η Σάρα διαπίστωσε πως δεν μπορούσε ν' ακούσει πια το γλυκό του κουδούνισμα.Όμως εγώ, παρόλο που έχω τώρα μεγαλώσει, ακούω πάντα το κουδουνάκι, όπως τ' ακούνε όλοι όσοι πιστεύουνε αληθινά." H κλασσική Χριστουγεννιάτικη ιστορία, που μεταφέρθηκε και στην μεγάλη οθόνη.

Που πήγαν τα Χριστούγεννα
Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Εκδότης: Πατάκης
Εικονογράφηση: Φέντελε, Κιάρα
Πού πήγαν τα Χριστούγεννα; Δεν ξέρω και... ψάχνω. Η κυρία στο σχολείο μας λέει: "Έρχονται τα Χριστούγεννα", κι εγώ ρωτώ: "Από πού Και τώρα που δεν έχουν έρθει ακόμη, πού είναι Κι όταν φύγουν, πού θα πάνε Κι όταν έρθουν, πού ακριβώς τα βρίσκει κανείς Στα καταστήματα με τα παιχνίδια Στις στολισμένες πλατείες Στις γιορτές των μεγάλων ξενοδοχείων Ή μήπως κάπου που δεν πάει το μυαλό μας, ενώ είναι τόσο απλό...


Ναι, Βιρτζίνια υπάρχει Άγιος Βασίλης
Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδωρου
Εικονογράφος: Λίλα Καλογερή
Εκδόσεις: Καστανιώτη
 "Ναι, Βιρτζίνια, υπάρχει Άγιος Βασίλης! Υπάρχει, όπως σίγουρα υπάρχουν η αγάπη, η γενναιοδωρία, η στοργή κι η τρυφερότητα, που ξέρεις ότι σε περιστοιχίζουν και δίνουν στη ζωή σου ομορφιά και χαρά ".
Το βιβλίο αυτό είναι βασισμένο στην αληθινή ιστορία της Βιρτζίνια Ο'Χάνλον και στο πιο πολυδιαβασμένο άρθρο εφημερίδας παγκοσμίως, που ενέπνευσε πλήθος βιβλίων, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, θεατρικών έργων. Πρόκειται για μια τρυφερή χριστουγεννιάτικη ιστορία που εκτυλίσσεται από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’70. Όλα αρχίζουν το 1897, όταν το οκτάχρονο κοριτσάκι στέλνει ένα γράμμα στη νεοϋορκέζικη εφημερίδα Σαν, την πιο αξιόπιστη της εποχής, ρωτώντας για την ύπαρξη του Αϊ-Βασίλη. Οι συντάκτες της εφημερίδας, έπειτα από πολλή σκέψη, αποφασίζουν να απαντήσουν στο ερώτημα που βασανίζει όλα τα παιδιά. Το γράμμα της Βιρτζίνια, αλλά και η απάντηση της εφημερίδας, μέσω του αρχισυντάκτη της Φράνσις Τσερτς, γίνονται ύμνος στην ξεγνοιασιά και την παιδικότητα που αποπνέουν τα Χριστούγεννα.

Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι

Συγγραφέας:  Ευγένιος Τριβιζάς
Εικονογράφος:  Steven West
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Ήταν κάποτε ένας ποντικούλης που τον έλεγαν Τρωκτικούλη.
Ο Τρωκτικούλης ο ποντικούλης κάθε φορά που έβλεπε τα αστεράκια στον ουρανό ήθελε να τ' αγγίξει.
- Παππού, έλεγε στον παππού του, σήκωσέ με, σε παρακαλώ, στα χέρια σου για να αγγίξω ένα αστεράκι.
- Δε γίνεται αυτό που ζητάς, εγγονάκι μου απαντούσε ο παππούς του. Τα αστεράκια είναι πάρα πολύ ψηλά. Δεν είναι καθόλου εύκολο να τ' αγγίξει κανείς...


Χρυσάνθεμα στο χιόνι
Συγγραφέας: Βασίλης Κουτσιαρής
Εικονογράφος: Χρήστος Δήμος
Εκδόσεις: Άγκυρα
Ο Εμμανουήλ ζει με τους γονείς του σε ένα σπίτι ψηλά στο βουνό. Κάθε χρόνο περιμένει με ανυπομονησία το δώρο του Αη-Βασίλη. Ώσπου μια μέρα ανακαλύπτει ότι τα δώρα του τα αγοράζουν οι γονείς του. Όλα όσα πίστευε ήταν ένα ψέμα;
Η συνάντηση με έναν ασπρομάλλη γέρο στη χιονισμένη αυλή του σπιτιού του θα τον κάνει χαρούμενο ξανά. Θα προσπαθήσει να κερδίσει κάτι πολύτιμο γι' αυτόν... τα χρυσάνθεμα.
Στο τέλος αυτής της διαδρομής δε θα αναρωτηθεί ξανά αν υπάρχει ή όχι ο Αη-Βασίλη... γιατί απλά θα ξέρει!

Ένα δώρο για τον καθένα
Συγγραφέας: Birdie Black
Εικονογράφος: Rosalind Beardshaw
Εκδόσεις: Ίκαρος
Με αφορμή τα Χριστούγεννα και την αξία της προσφοράς, ο συγγραφέας ξετυλίγει "το κατακόκκινο τόπι" μιας τρυφερής ιστορίας και μας υπενθυμίζει, πόσο εύκολο είναι να πάρουμε και να δώσουμε χαρά από πράγματα απλά που γίνονται με αγάπη και δεν έχουν απαραίτητα υλικό κόστος.

Χριστούγεννα είναι
Συγγραφέας: ΒΑΚΟΥ ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΣΑΛΩΝΙΔΟΥ
Εκδόσεις: Άθως παιδικά
Μια έκρηξη χρωμάτων προσεγγίζει το χαρμόσυνο γεγονός της θείας Γέννησης και συμπληρώνεται από ένα λιτό κείμενο που αγγίζει με άμεσο τρόπο την παιδική ψυχή. Οι υπέροχες εικόνες κολλάζ που το συνοδεύουν "μιλούν" και άλλοτε αντλούν την έμπνευση από την παιδική ζωγραφική, άλλοτε δε από τη βυζαντινή τέχνη, παραμένοντας παράλληλα σε ενότητα με το ιδιαίτερο τρυφερό ύφος της εικονογράφου. Το βιβλίο θα συγκινήσει τα παιδιά, αλλά και θα θυμίσει στους μεγάλους το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων.


Το βιβλίο των δικών σου Χριστουγέννων

Συγγραφέας: Κυριάκος Χαρίτος
Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη
Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Μα πού πήγαν όλοι; Ο Άγιος Βασίλης, οι τάρανδοι, ο χιονάνθρωπος, το έλατο και γενικά οτιδήποτε μας θυμίζει Χριστούγεννα; Τι κάνει ο μικρός κοκκινολαίμης, μαζί με μια παλιά κούκλα, ένα κεράκι, μια οικογένεια μυρμηγκιών, ένα ταξιδευτή πιγκουίνο κι άλλους παράξενους ήρωες;

Ένα μαγικό βιβλίο με λίγα λόγια αλλά πολλά συναισθήματα. Συγκίνηση και νοσταλγία. Εικόνες και λέξεις που σε κάνουν να νιώθεις τι πραγματικά είναι τα Χριστούγεννα!


Χριστουγεννιάτικο Αλφαβητάρι
Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά
Εκδόσεις Παπαδόπουλος,
Ένα απίθανο αλφαβητάρι που μυρίζει Χριστούγεννα, Φαντασία, Γέλιο και Αγάπη.
Για να περάσουμε όμορφα και χαρούμενα τις γιορτινές ημέρες, μαθαίνοντας στους μικρούς μας φίλους την Αλφαβήτα:
Επειδή γράμματα δεν ξέρουν οι καλικαντζάροι,
από γραφή κι ανάγνωση δεν παίρνουνε χαμπάρι
ζητήσαν φέτος απ' τον καλικάντζαρο τον Άρη
τον μόνο που δεν είν' στα γράμματα «ντουβάρι»
να ξεσκονίσει τα βιβλία που έχει στο πατάρι
τις λέξεις που μυρίζουνε Χριστούγεννα να πάρει
να φτιάξει ένα χριστουγεννιάτικο αλφαβητάρι
A
Άλφα από το άστρο της Ανατολής
που πάει τους Μάγους στη Φάτνη
Άλφα σαν του κουραμπιέ
τη ζάχαρη την άχνη.


Κόκκινο καραβάκι, κόκκινο ποδήλατο
Συγγραφέας: Μάνος Κοντολέων
Εικονογράφος: Μυρτώ Δεληβοριά
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Ένα καραβάκι που θα ταξιδέψει έναν παππού και τον εγγονό του, πίσω στο χρόνο και θα κάνιε όλους μας να καταλάβουμε πως η αγάπη που δίνουμε και η καλοσύνη που μοιραζόμαστε, είναι εκείνες που γράφουν τις πιο όμορφες σελίδες στη ζωή μας.

Ποιος απήγαγε τον Άι Βασίλη;
Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου
Εικονογράφος: Χρήστος Δήμος
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Μια ιστορία που μας (ξανά)θυμίζει ότι εκεί που η λογική καταθέτει τα όπλα και σταυρώνει την ελπίδα, η πίστη έρχεται να δείξει ένα νέο δρόμο, μια νέα προοπτική και να κάνει το θαύμα της, στις ζωές και τις καρδιές μας. Μια ιστορία που μας θυμίζει, ότι τα θαύματα δεν γίνονται για να πιστέψουμε. Τα θαύματα γίνονται επειδή και μόνο και όταν πιστεύουμε σε αυτά!
"...για να βρούμε τα δώρα στο σακί, πρέπει να πιστέψουμε ότι υπάρχουν, ότι υπάρχει ο Άγιος Βασίλης. (...) Το μυστικό είναι η πίστη και η αθωότητα. Χωρίς αυτά η μαγεία χάνεται. Μόνο η πίστη και η αθωότητα έχουν αυτές τις υπερφυσικές ιδιότητες.(...)"


Τι θα έκανα αν ήμουν Άι Βασίλης

Συγγραφέας: Τατιάνα Ζωγράφου
Εικονογράφος: Μαρία Μπάχα
Εκδόσεις: Καλέντης
Εσύ τι θα έκανες αν ήσουν Αϊ-Βασίλης; Πάντως ο Άγης και η Λεωνή έψαξαν πολύ ανάμεσα στους ανθρώπους, στα ζωντανά και στη φύση για να καταλάβουν τι συμβαίνει. Και κατάλαβαν. Μόνο τα δικά τους δώρα μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο.
Η Τατιάνα Ζωγράφου, στο πρώτο της βιβλίο για παιδιά, αφηγείται μια ιστορία γραμμένη με χιούμορ και ευαισθησία, έναν ύμνο στην παιδική ματιά και στη μουσική που κρύβει μέσα της, ζωγραφισμένη ποιητικά από τη Μάρια Μπαχά.

Ένα «μανιφέστο» για παιδιά με αίτημα έναν πιο δίκαιο, πιο όμορφο κόσμο για μικρούς και μεγάλους. Μια θαυμάσια αφορμή για συζήτηση, σκέψη και δράση.


Η νύχτα που γεννήθηκε η αγάπη
Συγγραφέας:  Σοφία Μαντουβάλου
Εικονογράφος:  Θέντα Μιμηλάκη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Ο διάσημος αλέκτορας Μίζα Ντελ Γκάλο, ισπανικής καταγωγής, γνωστός και ως πετεινός ή κόκορας, είναι φημισμένος για το ένα και μοναδικό παραμύθι που λέει τη μία και μοναδική νύχτα από τις τριακόσιες εξήντα πέντε νύχτες του χρόνου: το παραμύθι της νύχτας που γεννήθηκε η αγάπη...




Ο Ξυλαράκης

Συγγραφέας: Julia Donaldson
Εικονογράφος: Axel Scheffler
Εκδόσεις: Ίκαρος

Ο Ξυλαράκης είναι μια αξέχαστη ιστορία, για μια μεγάλη περιπέτεια που αντικατοπτρίζει με τον πιο τρυφερό τρόπο τη σημασία της οικογένειας αλλά και την ανάγκη όλων μας να περνάμε μαζί με τα αγαπημένα πρόσωπα τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Σχόλια