Οι βαλίτσες του 'Aουσβιτς

Πως είναι να αναγκάζεσαι να αφήσεις το σπίτι σου αιφνιδιαστικά, με μια βαλίτσα φτιαγμένη βιαστικά, για έναν προορισμό που δεν γνωρίζεις και με την υποψία πως δεν θα επιστρέψεις ποτέ;
Τέσσερα παιδιά, ο Κάρλο από την Ιταλία, η Χάννα από την Γερμανία, η Έμελιν από την Γαλλία και ο Ναβίντ από την Πολωνία, θα γνωρίσουν αυτό το συναίσθημα. Θα χαθούν οι ίδιοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ή θα χάσουν εκεί τους αγαπημένους τους. Η συγγραφέας Ντανιέλα Παλούμπο στήνει τις ιστορίες της γύρω από τις βαλίτσες, που οι Εβραίοι που ξεκινούσαν για το Άουσβιτς, έπρεπε βιαστικά να φτιάξουν, έπρεπε σε αυτές να χωρέσουν τα απαραίτητα, ό,τι ήταν αυτό για τον καθένα. Όλα τα άλλα τα άφηναν αναγκαστικά πίσω με την ελπίδα ότι θα ξαναγυρίσουν. Η βαλίτσα γίνεται μέσα στις ιστορίες που μας διηγείται η συγγραφέας, το σκεύος της ελπίδας. Η εγγύηση του γυρισμού στη σκέψη αυτών των ανθρώπων. “Επειδή με τη βαλίτσα φεύγεις, αλλά και γυρίζεις. Όχι σ' αυτή την ιστορία όμως, όχι με αυτές τις βαλίτσες.” ΟΙ βαλίτσες λειτουργούν σαν πρόσχημα κανονικότητας, τόσο για τους Ναζί στρατιώτες, όσο και για εκείνους που φεύγουν. Φρούδα ελπίδα ζωής που κάποιος την προσφέρει και κάποιος την αποδέχεται.
Συγκινητικές, σκληρές, ντροπιαστικές για το ανθρώπινο είδος, μα πέρα για πέρα αληθινές οι ιστορίες, όχι με τη δημοσιογραφική έννοια του συμβάντος, αλλά με μια αλήθεια ιστορική, αδιάψευστη που έχει για πάντα στιγματίσει την σύγχρονη ιστορία του κόσμου μας. Γιατί οι βαλίτσες αυτές υπάρχουν και φέρουν ακόμα τα ονόματα εκείνων στους οποίους άνηκαν.  Είναι εκεί, στην αίθουσα 4 του μπλοκ 5 στο Άουσβιτς στoιβαγμένες η μια πάνω στην άλλη, περιμένοντας τους ιδιοκτήτες τους που δεν θα έρθουν ποτέ, θυμίζοντάς μας για πάντα πόσο ο άνθρωπος μπορεί να γίνει θηρίο. 
Θα τελειώσω με τα λόγια της συγγραφέως: “Θα μου άρεσε να σκαρφαλώσω το τζάμι, να ανοίξω τις βαλίτσες και να ψάξω την ελπίδα που έχει παραμείνει κρυμμένη μέσα τους. Θα μου άρεσε να την αφήσω ελεύθερη, είμαι σίγουρη ότι θα γύριζε πίσω στο σπίτι. “

Συγγραφέας: ΠΑΛΟΥΜΠΟ, ΝΤΑΝΙΕΛΑ
Μετάφραση: Τουλούπη, Ελένη
Εικονογράφος: Μπατέλο, Κλάρα
Εκδόσεις: Κέδρος



Σχόλια