Το Ταξίδι του Φερεϋντούν (η παράσταση)

"Το Ταξίδι του Φερεϋντούν", που βασίζεται στο βιβλίο του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο), ζωντανεύει στο Θέατρο Κνωσός, σε μια παράσταση που συνδυάζει την τέχνη του Θεάτρου, με την τέχνη του σύγχρονου Χορού και το Video Art.
Μια παράσταση ποιητική, όπως αρμόζει σε ένα έργο που πραγματεύεται το ταξίδι της ζωής ενός σπουδαίου ποιητή. Πρόσφυγας, σε ένα ταξίδι τον προορισμό του οποίου αγνοεί, ο δωδεκάχρονος Φερεϋντούν, θα χάσει την οικογένεια του και θα πορευτεί μόνος, με οδηγό του τον κόκκινο χαρταετό, εκείνον τον τελευταίο που του χάρισε ο πατέρας του, πριν η ζωή του όπως την ήξερε, αλλάξει για πάντα.
Με οδηγό τις πατρικές συμβουλές, την αγάπη της μάνας του και ένα μικρό βιβλίο, ο Φερεϋντούν θα πορευθεί μέσα σε τόπους έρημους, επικίνδυνους και σκοτεινούς. Θα γνωρίσει ανθρώπους φωτεινούς, ανθρώπους πονηρούς, και άλλους έτοιμους να δώσουν ότι έχουν. Μα ο σπουδαιότερος φίλος που θα αποκτήσει σε αυτό το ταξίδι, είναι οι λέξεις. Oι λέξεις θα του σώσουν τη ζωή κι θα γίνουν ο προορισμός στη ζωή του. Το μικρό βιβλίο που το χάρισε το πατέρας, το γεμάτο με λευκές σελίδες, θα γεμίσει με εικόνες, σκέψεις, φόβους και χαρές από το ταξίδι του. Από το ταξίδι της ζωής. Ο Φερεϋντούν θα καταλάβει ότι η ζωή είναι ποίημα των χειρών του και θα συνεχίσει να γράφει στο μικρό λευκό βιβλιαράκι του, και σε άλλα πολλά ακόμα, θα τα γεμίσει, λέξεις, στίχους και χρώματα της Ανατολής αλλά και της νέας του πατρίδας που έγινε η Ελλάδα.
Το κείμενο είναι γεμάτο από συμβολισμούς, αλλά και αποφθέγματα, που ακόμα κι αν δεν γίνονται απολύτως αντιληπτά από τα μικρά παιδιά, εν τούτοις είναι σημαντικό που ακούγονται. Το έργο του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου φτιάχνει μια γέφυρα για να φέρει την ποίηση κοντά στα παιδιά. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το ταξίδι ενός ποιητή εν τη γενέσει του. Έναν ποιητή που είναι ένα παιδί όπως αυτά, ένα παιδί που δυσκολεύτηκε στη ζωή του, αλλά οι μύθοι, οι λέξεις και η αγάπη των δικών του ανθρώπων τον βοήθησαν όχι μόνο να σωθεί, αλλά και να χαράξει τον δικό του μοναδικό δρόμο στη ζωή.
Η συνύπαρξη στη θεατρική σκηνή του νεαρού Φερεϋντούν, τον οποίο παρακολουθούμε στο ταξίδι του και του ηλικιωμένου πια Φερεϋντούν που εξιστορεί τα γεγονότα, αλλά και η σημαντική συμβολή τόσο ιστορικά, όσο και αισθητικά των video προβολών, εξυπηρετεί άψογα την σκηνοθετική εξέλιξη του έργου.
Το έργο όπως και το βιβλίο λειτουργούν ως εξαιρετικές αφορμές για να ψάξουμε λίγο περισσότερο το έργο αυτού του σπουδαίου ποιητή που αγάπησε την πατρίδα μας με πάθος και μετάφρασε μερικούς από τους σπουδαιότερους ποιητές της χώρας μας.
Διάρκεια : 90 λεπτά  με διάλειμμα
Ημέρες παραστάσεων : Κυριακή  3 μ.μ.


Σχόλια