Αλάστρα. Το βιβλίο των δύο κόσμων

Μια ιστορία που εξελίσσεται σε δυο κόσμους. Δυο κόσμους πολύ διαφορετικούς, που τους ενώνουν οι ίδιες αγωνίες. Τέσσερα παιδιά, μια προγιαγιά, ένα βιβλίο που περιμένει κάποιον να γράψει το τέλος του, ένα μαγικό πηγάδι, μια συνωμοσία, κι ένα κινητό τηλέφωνο, είναι οι πόλοι αναφοράς και οι αιχμές εξέλιξης της ιστορίας του Γιώργου Παναγιωτάκη.
Ο Χρήστος και η Βικτώρια, δυο αδέλφια που πλήττουν θανάσιμα μέσα στην άνεση του ευκατάστατου σπιτικού τους σε κάποιο προάστιο της πόλης, οι "εξαφανισμένοι" από τις πολλές υποχρεώσεις της καριέρας τους γονείς τους και η προγιαγιά που τους καλεί να περάσουν μια εβδομάδα μαζί της στο Βροχερό Βουνό, γίνονται οι αφορμή να βυθιστούν τα παιδιά στην ιστορία της Αλάστρας.
Ο Ίστρος και η Νίκη, οι αγνοούμενοι γονείς τους, ο Μακρυγένης Βασιλιάς, ο πιστός του σύμβουλος ο Μεταστάσιος και η χλωμή Βασίλισσα του Κάτω Κόσμου, είναι η αφορμή να γυρίσει το αδράχτι του μύθου και στον μαγικό κόσμο της Αλάστρας. Ένας παράλληλος κόσμος που θα συναντηθεί με τον κόσμο του Χρήστου και της Βικτωρίας μέσα σε ένα βιβλίο. Ή μήπως όχι...

Τα τέσσερα παιδιά θα βρεθούν, θα αλλάξουν ρόλους, θα παλέψουν να φέρουν την χαμένη ευτυχία το ένα στον κόσμο του άλλου.  Θα τα βάλουν με τρολς, με δαίμονες και ξωτικά, θα περπατήσουν στο σκοτάδι του Άδη, θα δοκιμάσουν τις αντοχές τους, θα σωθούν χάρη στην ευρηματικότητα, τη φαντασία και την ποιότητα του χαρακτήρα τους.
Διαβάζοντας το βιβλίο, καταλαβαίνεις ότι οι δύο του κόσμοι δεν είναι παρά αντικατοπτρισμοί. Οι μάχες των παιδιών στον φανταστικό κόσμο της Αλάστρας, μπορούν να εκληφθούν σαν συμβολισμοί των μαχών που πρέπει να δώσουν τα δυο αδέλφια στον αληθινό κόσμο, προκειμένου να επιστρέψει η ισορροπία στο σπίτι τους, να κερδίσουν ξανά τους γονείς τους, να βρουν ξανά τον προορισμό τους ως οικογένεια.
Ο πόλεμος που πρέπει να κερδίσουν, είναι ο πόλεμος για μια ζωή με νόημα, με μοίρασμα, με αποδοχή και συντροφικότητα. Τα δυο αδέλφια θα επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους μέσα σε αυτή την περιπέτεια, θα αποκαταστήσουν τον κώδικα επικοινωνίας τους, θα θυμηθούν ξανά όλα όσα τους ενώνουν, και με τον τρόπο αυτό θα καταφέρουν να φέρουν πίσω από την "εξορία της καθημερινότητας" τους γονείς τους. Η μάχη τους, τόσο στον κόσμο της Αλάστρας, όσο και στον αληθινό κόσμο, είναι η μάχη για μια ζωή που δεν εξορίζει τη φαντασία, που πιστεύει στο όνειρο και δεν θυσιάζει την ομορφιά στο βωμό μιας επίπλαστης αναγκαιότητας.

Ο Χρήστος και η Βικτώρια κλήθηκαν να αποφασίσουν που θα θελήσουν να συνεχίσουν να δίνουν τις μάχες τους, που θα βρουν όλα εκείνα που δίνουν νόημα στη ζωή τους. Και αποφάσισαν. Και πορεύτηκαν στο παρόν με ίδια μάτια, άλλα με άλλη ματιά. 

Συγγραφέας: Γιώργος Παναγιωτάκης
Εκδόσεις: Πατάκη

Σχόλια