Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου

"Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου", είναι πολύ δυνατό ψυχολογικό μυθιστόρημα. Παρά το ιστορικό του υπόβαθρο, τις απαρχές και την εξέλιξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου στην Αγγλία, η συγγραφέας εμβαθύνει στην ψυχολογία των ηρώων της, με τρόπο που επιτρέπει στον αναγνώστη να ακολουθήσει το προσωπικό τους ταξίδι προς την ωριμότητα και την αλλαγή, κυριολεκτικά βήμα-βήμα.
Η 11χρονη Έιντα, ένα κορίτσι που γεννήθηκε με στρεβλοποδία, καταδικάστηκε από την ίδια της τη μητέρα να σέρνεται κλεισμένη σε ένα άθλιο διαμέρισμα στο Λονδίνο. Ο πόλεμος θα της δώσει την ανέλπιστη ευκαιρία να μάθει από την αρχή, όχι μόνο να περπατάει, αλλά και την ίδια τη ζωή.
Δραπετεύοντας με τον εξάχρονο αδελφό της για την αγγλική επαρχία, μαζί με άλλα εκτοπισμένα λόγω του πολέμου παιδιά, θα βρεθεί σε ένα νέο σπιτικό, εκεί όπου μια μοναχική γυναίκα, η Σούζαν υποχρεώνεται να τα πάρει υπό την προστασία της, μέχρι το τέλος του πολέμου.
Στο νέο τους, προσωρινό σπίτι, η Έιντα και ο Τζέιμι, θα γνωρίσουν μια ζωή εντελώς διαφορετική από αυτή την οποία ζούσαν με την μητέρα τους. Θα βρουν κάποιον να φροντίσει τα σώματα και κυρίως να περιθάλψει τις ψυχές τους. Θα γνωρίσουν τι σημαίνει θαλπωρή. Πως είναι  να αισθάνεσαι ασφαλής, ακόμα κι αν έξω μαίνεται ο πόλεμος. Γιατί όταν έχεις γνωρίσει την οικογενειακή βία, την πείνα, την εγκατάλειψη, τον αποκλεισμό σε καιρό ειρήνης, ο πόλεμος δεν μοιάζει τόσο τρομαχτικός.
Παρά τις προσπάθειες της Σούζαν, η Έιντα, αρνείται από ντροπή και φόβο να ανοιχθεί και να ανοίξει την ψυχή της. Βλέπει με καχυποψία όποιον την αντιμετωπίζει με σεβασμό και όχι σαν σακάτισσα, όπως η μητέρα της όλα τα χρόνια της ζωής της, ενώ το χάδι, η ευγένεια, και η καλοσύνη την τρομοκρατούν. Η Έιντα μοιάζει με μικρό σκαντζόχοιρο με τα αγκάθια του έτοιμα να αμυνθεί, ακόμα κι όταν δεν υπάρχει εχθρός. Γιατί ο εχθρός είναι μέσα της. Είναι τα χρόνια της απόρριψης, τα λόγια της προσβολής, το βλέμμα της αποδοκιμασίας της μητέρας της.
Και όταν η μητέρα της επιστρέφει για να πάρει πίσω τα δύο παιδιά, όλα όσα έμαθαν, όλα όσα ένιωσαν κοντά στη Σούζαν, κινδυνεύουν να χαθούν για πάντα. Η Έιντα όμως, όπως και η Σούζαν είναι αποφασισμένες να διεκδικήσουν το μερίδιό τους στην αγάπη. Αυτός ο πόλεμος που μοιάζει να μην τελειώνει, θα σώσει και στις δύο τη ζωή.
Το βιβλίο θέτει μια σειρά από θέματα που θα προβληματίσουν τον αναγνώστη. Τι σημαίνει μητρότητα; Ποιον μπορούμε να αποκαλέσουμε οικογένεια; Κρύβονται πάντα οι σακατεμένες ψυχές μέσα σε σημαδεμένα σώματα; Τι είναι εκείνο που μας κάνει ξεχωριστούς;  Πόσο το περιβάλλον καθορίζει τη ζωή ενός ανθρώπου; Από που μπορεί να αντλήσει κανείς δύναμη να κερδίσει τη ζωή του; Πόση βία μπορούν να ασκήσουν τα στερεότυπα πάνω σε έναν άνθρωπο;
Μια πολύ δυνατή ιστορία που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον το αναγνώστη κάθε ηλικίας μέχρι το τέλος.
Το βιβλίο έχει λάβει πολλές διακρίσεις ενώ ήταν #1 New York Times bestseller και στη λίστα με τα καλύτερα βιβλία του 2015 των Publisher’s Weekly και Wall Street Journal.

Συγγραφέας:  Bradley Brubaker Kimberly
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Σχόλια