Το μπλε καταφύγιο


Μια ιστορία σιωπηλή κραυγή. Σαν αυτή των παιδιών που καθημερινά κακοποιούνται από τις οικογένειές τους. Των παιδιών της διπλανής πόρτας, εκείνων που έχουν μάθει να κρύβουν τα σημάδια στη σιωπή, στο κατεβασμένο βλέμμα, στις μακρυμάνικες μπλούζες μέσα στο καλοκαίρι. Μια ιστορία καταγγελία της ένοχης σιωπής εκείνων που γνωρίζουν, αλλά επιλέγουν να κάνουν πως αγνοούν. Εκείνων που είναι έτοιμοι να βρουν χίλιες δυο δικαιολογίες για να μην παραδεχτούν αυτό που συμβαίνει μπροστά στα μάτια τους. Εκείνων που κλείνουν τα αυτιά στις κραυγές, και τα μάτια στα σωματικά και ψυχικά σημάδια των παιδιών που υποφέρουν.
Πρωταγωνίστιρα της ιστορίας είναι η Μάσα, ένα κορίτσι δεκατριών ετών, που γνωρίζει στην παιδική χαρά του χωριού όπου περνά τις διακοπές της, δυο αδέλφια, την εννιάχρονη Ιουλία και τον μικρότερο αδελφό της Μαξ.
Πολύ γρήγορα καταλαβαίνει, αυτό που η τοπική κοινωνία αρνείται να δει: ότι τα δυο αδέλφια κακοποιούνται άγρια από τον πατέρα τους. Ο πατέρας τους όμως είναι ένα αξιοσέβαστο μέλος της τοπικής κοινωνίας και κανείς δεν φαίνεται να θέλει να αφήσει τις καταγγελίες ενός μικρού κοριτσιού να χαλάσουν την γαλήνη και την τάξη του χωριού τους. Τα στόματα μένουν κλειστά, ακόμα και αυτών που υποψιάζονται κάτι, που έχουν ακούσει κάτι, γιατί απλά όλα αυτά δεν είναι δική τους δουλειά. Δεν θέλουν να μπλέξουν ή ακόμα χειρότερα να κατηγορηθούν σαν μια πρώην γειτόνισσα της οικογένειας, που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το μικρό χωριό όταν τόλμησε να κατηγορήσει τον πατέρα για βίαιη συμπεριφορά.
Η Μάσα, θα κάνει αυτό που για την παιδική της ψυχή και μέσα στην παιδική της αφέλεια φαντάζει το σωστό: θα κρύψει τα παιδιά στο μπλε καταφύγιο προκειμένου να τα σώσει από το βίαιο πατέρα τους. Θα τα κρατήσει εκεί παρά τη θέλησή τους, γιατί ο φόβος τους θύματος στην επικείμενη τιμωρία, στις επικείμενες συνέπειες μια φυγής, φαντάζει απείρως χειρότερος από το χειρότερο χτύπημα που μπορεί να επιφέρει ο θύτης.
Το αν θα καταφέρει η Μάσα να αφυπνίσει την τοπική κοινωνία και να σώσει εν τέλει τα παιδιά, θα αφήσω τον αναγνώστη να το ανακαλύψει.
Ένα πολύ δυνατό μυθιστόρημα χαρακτήρων, που αφήνει τον αναγνώστη να εισχωρήσει στη (παρα-)λογική της τοπικής κοινωνίας, καθώς και στην ψυχολογία  των θυμάτων. Εντύπωση προκαλεί επίσης η μεταμόρφωση της Μάσα, από ένα μοναχικό κορίτσι, που όλοι αντιμετωπίζουν με συμπάθεια λόγω της απώλειας της μητέρας της, σε ένα δυναμικό νέο άνθρωπο, που έστω και με παράδοξο, σχεδόν παράνομο τρόπο, αποφασίζει να προσφέρει μια διέξοδο στα δυο παιδιά, εκεί που οι ενήλικοι γύρω της βλέπουν μόνο εμπόδια. Το ερώτημα που καλείται να απαντήσει να αναγνώστης είναι ποιος τελικά είναι πιο ένοχος σε αυτή την ιστορία: ο πατέρας που κακοποιεί, η μητέρα που υπομένει την κακοποίηση, η κοινωνία που κωφεύει, η Μάσα που απαγάγει τα δύο παιδιά, ή μήπως οι αρχές που επιμένουν στο γράμμα και όχι στην ουσία των νόμων;


Συγγραφέας: Σούζαν Κρέλερ
Εκδόσεις: Ψυχογιός






Σχόλια