Παραμύθια για να σπάτε κέφι (η παράσταση)

Η νέα, εξαιρετική παράσταση της θεατρικής ομάδας Τόπι, “Παραμύθια για να σπάτε κέφι”, παίρνει τον τίτλο της από το ομώνυμο βιβλίο του σπουδαίου Ιταλού λογοτέχνη Τζιάνι Ροντάρι. Αν και οι επτά ιστορίες που η ομάδα διάλεξε να διασκευάσει και να μας παρουσιάσει, προέρχονται από περισσότερα του ενός βιβλία του, ο τίτλος περιγράφει ιδανικά το σύνολό τους.

Πιο επίκαιρα από ποτέ, τα παραμύθια του Ροντάρι, μιλούν για τον εθισμό στην τηλεόραση και τις ηλεκτρονικές συσκευές, για τον ρατσισμό, την ισότητα, την αλληλεγγύη, την ελευθερία των επιλογών, τη χαρά να ζεις και να μοιράζεσαι τον ίδιο κόσμο με τους άλλους ανθρώπους.

Γνωρίζοντας κανείς τη σημασία που έδινε ο Τζιάνι Ροντάρι στη διαλεκτική με τα παιδιά και την ανάπτυξη της φαντασίας, κατανοεί εύκολα μέσα από την παράσταση, ότι η φαντασία και το ανατρεπτικό χιούμορ, αποτελούν μοναδικά εργαλεία της τέχνης, αλλά και της εκπαίδευσης, να πολεμήσουν τα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις, τον εφησυχασμό, και να πυροδοτήσουν μια ειρηνική επανάσταση ελεύθερα σκεπτόμενων ανθρώπων.


Με μόνα εφόδια τα σώματα τους, τις φωνές, τη μουσική και το γέλιο, οι τέσσερις ηθοποιοί, καταφέρνουν να στήσουν μια παράσταση, όπου η σκηνική λιτότητα αναδεικνύει ακριβώς την υπεροχή των ιστοριών, ενώ ταυτόχρονα καλεί μικρούς και μεγάλους να συμμετάσχουν στην εξέλιξή τους, να απελευθερωθούν από τα καλούπια και τις προκαταλήψεις και να κοιτάξουν μακριά.

Μια διαδραστική παράσταση για παιδιά όλων των ηλικιών, όπως ακριβώς είναι και τα βιβλία του σπουδαίου συγγραφέα: μια θάλασσα νοημάτων που ο καθένας βουτά και πιάνει εκείνο που μπορεί και ό,τι του χρειάζεται. 

Παίζεται:
Θέατρο studio Μαυρομιχάλη (Μαυρομιχάλη 134 / Νεάπολη Εξαρχείων)
Κάθε Κυριακή 11.15 

Διασκευή –Σκηνοθεσία: Πλειώνης Δημήτρης

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Εύη Καρρά
Μαρίνα Πανηγυράκη
Στέλιος Ξανθουδάκης
Δημήτρης Πλειώνης




Σχόλια