Βρισκόμαστε εδώ. Σημειώσεις για τη ζωή στον πλανήτη Γη

Πως καταφέρνει να χωρέσει ο ουρανός με τ' άστρα και η Γη ολόκληρη με τα θαυμάσιά της, σε ένα μικρό, παιδικό βιβλίο; Μα, με το ταλέντο και την ιδιαίτερη ματιά του Oliver Jefferes πάνω τους.

Ένα εκπληκτικό βιβλίο, ένα εγχειρίδιο γνωριμίας "νεοαφιθχέντων" ανθρώπων, με τον πλανήτη Γη. Ένα βιβλίο που ο Jeffers έγραψε όταν γεννήθηκε ο γιος του, σαν μια ξενάγηση, μια μικρή βόλτα,  στον κόσμο των ανθρώπων.

Με απίστευτη τρυφερότητα, χιούμορ, και την απλότητα εκείνου που ξέρει ακριβώς τι θέλει να πει, ο Jeffers καταφέρνει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του, να περιγράψει τα φαινόμενα, να ζωγραφίσει τα θαυμαστά, να στρέψει το βλέμμα ψηλά, να απλώσει το χέρι στον διπλανό, να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα, σεβασμού, εμπιστοσύνης, αυτάρκειας, αλλά και ευθύνης γύρω από τον νέο άνθρωπο.

Το “Βρισκόμαστε εδώ” του τίτλου, είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια χωροχρονική τοποθέτηση.

Οι "σημειώσεις" του, είναι κάτι πολύ παραπάνω από χάρτης γνωριμίας με τον πλανήτη Γη.

Είναι η υπαρξιακή τοποθέτηση μας πάνω στο χάρτη της ίδιας της ζωής. Είναι η διαπίστωση της ευθύνης απέναντι σε κάθε τι ζωντανό, απέναντι στο φυσικό πλούτο της Γης μας, αλλά και στην επιστημονική γνώση, σε όλα αυτά που καλούμαστε να παραλάβουμε, να διαφυλάξουμε, να εμπλουτίσουμε και τελικά να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Είναι μια ηθική παρακαταθήκη.

Ο Jeffers δείχνει στον νεοφερμένο άνθρωπο τα σημάδια στον ουρανό, για να ξέρει πως να βρίσκει το δρόμο του κάθε φορά που χάνεται. Μα του δείχνει και τα σημάδια μέσα του, για να μπορεί πάντα, μέσα σε οποιεσδήποτε συνθήκες, να μην χάνει την ανθρωπιά του.

Σε έναν κόσμο που βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση, ο Oliver Jeffers μας καλεί να σταθούμε. Να σταθούμε και να παρατηρήσουμε τον κόσμο που ζούμε, μα κυρίως να βρούμε την θέση μας σε αυτόν. Την θέση μας δίπλα στον άλλο.

Ένα πραγματικά υπέροχο βιβλίο!



Συγγραφέας - Εικονογράφος: :Oliver Jeffers

Εκδόσεις: Ίκαρος

Σχόλια