Μικρές φωτιές παντού


Το “Μικρές φωτιές παντού”  είναι ένα κοινωνικό, ρεαλιστικό, σύγχρονο, αμερικανικό μυθιστόρημα, για τη μητρότητα και τις οικογενειακές σχέσεις, την εφηβεία, τον ρόλο της φυλής και της κοινωνικής τάξης, που διαδραματίζεται σε ένα πλούσιο προάστιο του Κλίβελαντ των ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του '90.


Οι πρωταγωνιστές, ζουν τις ήσυχες, τακτοποιημένες ζωές τους, μέσα σε μια κοινότητα πρότυπο του Αμερικανικού ονείρου, όπου όλα λειτουργούν βάσει κανόνων και προδιαγεγραμμένων συμπεριφορών, που σκοπό έχουν να συντηρήσουν την τάξη, και να ελαχιστοποιήσουν το απρόοπτο.

Η οικογένεια της Έλενας Ρίτσαρντσον, αποτελεί πρότυπο αυτού του μοντέλου. Τα τέσσερα παιδιά της φοιτούν στα σχολεία του Σέικερ Χάιτς και έχουν προδιαγεγραμμένες πορείες: σπουδές σε κάποιο φημισμένο πανεπιστήμιο, λαμπρή καριέρα, οικογένεια. Όλα με τάξη και στη σειρά τους.
Εξαίρεση φαίνεται να αποτελεί η Ιζι, το μικρότερο παιδί της οικογένειας, το μαύρο πρόβατο, που μοιάζει να τη στενεύει και να αντιδρά σε αυτόν τον κομφορμισμό, ακριβώς επειδή κατανοεί το ψεύδος του.
Τη ζωή της οικογένειας θα ταράξει η έλευση της Μία, μιας ασιάτισσας καλλιτέχνιδας φωτογράφου και της έφηβης κόρης της, της Περλ. Η Μία που κινείται στον αντίποδα όλων όσων πρεσβεύει το Σέικερ Χάιτς, ζει σαν περιπλανώμενη, κερδίζει τα προς το ζην κάνοντας δουλειές του ποδαριού και χωρώντας όλα της τα υπάρχοντα σε ένα μικρό αυτοκίνητο, θα προκαλέσει ρωγμές στην οικογένεια των Ρίτσαρντσον, από όπου θα ξεπηδήσουν μικρές, κρυμμένες φλόγες.

Η συγγραφέας, φέρνει στο προσκήνιο κομμάτια του παρελθόντος των πρωταγωνιστών, με σκοπό να εξηγήσει τις επιλογές τους στο τώρα και τις συνέπειες που αυτές θα φέρουν.
Η μητρότητα ως έννοια και ως πράξη αποτελεί κεντρικό άξονα του βιβλίου. Η μητέρα που είναι, η μητέρα που δεν έγινε, η μητέρα που αρνήθηκε το ρόλο της, η μητέρα που αναγκάστηκε να αρνηθεί το ρόλο της, η παρένθετη μητέρα, όλοι οι μητρικοί ρόλοι περνούν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, βασανίζουν, στοιχειώνουν, εξαπατούν, θρέφουν, νοηματοδοτούν, δυναμώνουν, τις πρωταγωνίστριες.

Ενα πρωτότυπο, καλλογραμμένο βιβλίο, που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη και θα μεταφερθεί σύντομα στις μικρές οθόνες.

Συγγραφέας: Celeste Ng
Εκδόσεις: Μεταίχμιο


Σχόλια