Γκριντς, ο κατεργάρης των Χριστουγέννων


Την υπέροχη και διαχρονική ιστορία του Dr. Seuss, με το διάσημο Γκριντς, το μισάνθρωπο, κακό πλάσμα, που κλέβει τα δώρα και καταστρέφει τις ετοιμασίες των Χριστουγέννων με σκοπό να αποτρέψει τον ερχομό τους και να φέρει τη λύπη στις καρδιές των ανθρώπων, μας φέρνουν οι εκδόσεις Ψυχογιός, σε εξαιρετική απόδοση του Φίλιππου Μανδηλαρά.

Η ιστορία του Γκριντς, είναι λίγο-πολύ γνωστή, λόγω κυρίως της παλιότερης, αλλά και της πρόσφατης μεταφοράς της στον κινηματογράφο.
Μέσα από την φάρσα, το κωμικό στοιχείο ο συγγραφέας, καταφέρνει να περάσει σε κάθε γενιά, το μήνυμα των Χριστουγέννων. Το μήνυμα ότι τα Χριστούγεννα είναι κάτι διαφορετικό από τα δώρα, τα γλυκά, το φαγητό, τη διασκέδαση. Χριστούγεννα είναι το μοίρασμα. Είναι η γέννηση της ελπίδας πάνω στη φάτνη του "μαζί".
Ο Γριντς μισεί τα Χριστούγεννα, γιατί είναι αμέτοχος του "μαζί". Απομονωμένος στη σπηλιά του, μακριά από όλους, μόνο ενόχληση του προκαλεί όλη αυτή η αναστάτωση και η φασαρία των γιορτών. Καθηλωμένος στα εξωτερικά χαρακτηριστικά της γιορτής παρερμηνεύει το νόημά της.
Έφτασε όμως ένα ψιχουλάκι καλοσύνης, ένα ελάχιστο, αφημένο ψιχουλάκι που δεν μπόρεσε ούτε η κακία να το ροκανίσει, για να ανοίξει την καρδιά του στο θαύμα.

Η εικονογράφηση, στο γνώριμο στυλ του Dr. Seuss είναι ασπρόμαυρη, με μόνο το γιορτινό κόκκινο ρούχο που ντύθηκε ο Γκριντς για να ξεγελάσει τους ανθρώπους, να ξεπροβάλλει έντονο μέσα από τις σελίδες, το ίδιο κόκκινο που λίγες σελίδες μετά θα σημάνει τη χαρά της γιορτής, κερδίζει τον αναγνώστη με την απλότητα και την αναπαραστατική της δεινότητα.
Ένα κλασσικό δώρο για τις ημέρες των γιορτών, και όχι μόνο για παιδιά!

Συγγραφέας - Εικονογράφος: Dr. Seuss
Εκδόσεις: Ψυχογιός

Σχόλια