To ωραιότερο Χριστουγεννιάτικο στολίδι

Ένα, ή μάλλον δύο στολίδια, γίνονται αφορμή να ξετυλιχτεί μια αλλιώτικη Χριστουγεννιάτικη ιστορία, που δεν διαδραματίζεται μέσα σε ένα τοπίο θαλπωρής, και ζεστής οικογενειακής ατμόσφαιρας,  αλλά στα χαρακώματα του Α' παγκοσμίου πολέμου.
Η Αγγελική Δαρλάση παίρνει αφορμή, όπως και σε άλλα έργα της, από μια ιστορική συγκυρία και με τη συγγραφική της δεινότητα, καταφέρνει να μεταφέρει στον αναγνώστη το βουητό της αληθινής ζωής, εκείνης που κοχλάζει κάτω από την ψυχρή επιφάνεια των ιστορικών γεγονότων και να δώσει άλλες διαστάσεις, σε ό,τι διαφορετικά θα πέρναγε αθώρητο.

Βρισκόμαστε Παραμονή Χριστουγέννων του 1914, στο μουντό τοπίο ενός από τα πολλά χαρακώματα, που οι Γερμανοί από τη μια πλευρά και οι Άγγλοι από την άλλη, επιδίδονται σε σφοδρές εχθροπραξίες.

Εκείνο το βράδυ όμως, και παρά τις ρητές εντολές των ανωτέρων, να μην υπάρξει εκεχειρία με αφορμή τα Χριστούγεννα,  οι Γερμανοί στρατιώτες , θα αρχίσουν δειλά δειλά να τραγουδούν την Άγια Νύχτα. Από την απέναντι πλευρά θα αντηχήσει το ίδιο τραγούδι στα Αγγλικά. Σε λίγο στρατιώτες και από τις δυο πλευρές ξεκινούν να βγαίνουν από τα χαρακώματα, κρατώντας αναμμένα κεριά. Νεαροί άνδρες, που μιλούν διαφορετικές γλώσσες, θα βρεθούν εκείνο το βράδυ κάτω από τον ίδιο ουρανό, τραγουδώντας, δίνοντας ευχές ο καθένας στη γλώσσα του, παίζοντας ποδόσφαιρο και ανταλλάσσοντας ως δώρο τα πενιχρά τους υπάρχοντα.

Έτσι και οι δυο στρατιώτες της ιστορίας μας θα ανταλλάξουν μια καραμέλα και ένα κουμπί. Αυτά τα ταπεινά δώρα, θα κρυφτούν σε μικρά σακουλάκια και θα κρατηθούν σαν φυλακτό στη χλαίνη τους μέχρι και το οριστικό τέλος του πολέμου. Αυτά τα ταπεινά δώρα θα συναντήσει ο αναγνώστης να κρέμονται στο χριστουγεννιάτικο  δέντρο καθενός από τους στρατιώτες, πολλά χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου, αυτά είναι τα ωραιότερα στολίδια στον κόσμο. Όχι γιατί είναι φανταχτερά ή πολύτιμα με έναν τρόπο υλικό, αλλά γιατί μένουν στο χρόνο να θυμίζουν ότι η ελπίδα στέκει πιο ψηλά από τον παραλογισμό του πολέμου και ότι οι άνθρωποι θα μπορούν πάντα να βρουν αυτά που τους ενώνουν κόντρα στις επιταγές των ηγετών κάθε εποχής.
Μια υπέροχη ιστορία, που αποπνέει γνήσιο το Πνεύμα των Χριστουγέννων, το μεγαλείο της αγάπης, την ομορφιά της συνύπαρξης.

Η εικονογράφηση της Αλεξίας Οθωναίου, κινούμενη στην αισθητική και τα χρώματα που βρίσκουμε σε posters, αφίσες, ή γελοιογραφίες της εποχής, καταφέρνει θαυμάσια να μεταφέρει τον αναγνώστη στην ατμόσφαιρα της ιστορίας
Εν είδη παραθέματος στο τέλος του βιβλίου θα βρούμε μαρτυρίες σχετικά με τα αληθινά γεγονότα που μυθιστορηματικά περιγράφονται στο βιβλίο και το αντίκτυπο που είχαν στις ηγεσίες των δύο πλευρών.
Μια ιστορία που αξίζει να πούμε στα παιδιά!

To παρακάτω υπέροχο διαφημιστικό spot, παίρνει αφορμή από τα ίδια ακριβώς γεγονότα.
https://www.youtube.com/watch?v=NWF2JBb1bvM


Συγγραφέας: Αγγελική Δαρλάση
Εικονογράφος: Αλεξία Οθωναίου
Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Σχόλια