Φραντζ Κλάφτα -Τα λόγια είναι περιττά

Το 2012 η πρωτοεμφανιζόμενη τότε Κατερίνα Κρις, κατάφερε να μας ξαφνιάσει με τα Χμ της! Μια σειρά βιβλίων που σκοπό είχαν (και έχουν) να κάνουν τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα, να τα προτρέψει να γράψουν τα δικά τους κείμενα, και όλα αυτά με έναν τρόπο απίστευτα διασκεδαστικό και μια εκδοτική σύλληψη (κειμενικά και εικονογραφικά) πρωτοποριακή, όχι μόνο για ελληνικά, εκδοτικά δεδομένα.

Και να που μερικά βιβλία αργότερα και 6 χρόνια μετά, καταφέρνει και πάλι να μας εκπλήξει με τον πιο απρόσμενο τρόπο. Γράφοντας για έναν ιδιοφυή συγγραφέα που έχει εκδώσει...τίποτα!

Στο νέο της βιβλίο, Φραντζ Κλάφτα - Τα λόγια είναι περιττά, η Κατερίνα Κρις μας διηγείται την ιστορία της ζωής του μεγάλου (μικρού) σκοτεινού (άβιβλου) Συγγραφέα Φραντζ Κλάφτα και τις απίστευτες δυσκολίες της γραφής που κατάφερε με τη δύναμη της θέλησής του να μην ξεπεράσει και να μην νικήσει!
Μια ιστορία που διακρίνεται για την πρωτοτυπία της στη σύλληψη του θέματος, αλλά κυρίως για το χιούμορ της, πικρό πολλές φορές, όπως είναι και η αίσθηση που αφήνει στη ζωή μας η αναβλητικότητα. 
Η αναβλητικότητα είναι ο μεγάλος εχθρός του Φραντζ Κλάφτα. Το βιβλίο βρίσκεται μέσα στο κεφάλι του, η επιτυχία περιμένει πίσω από την πόρτα, οι αναγνώστες είναι έτοιμοι να τον αποθεώσουν, αλλά....ο αναβλητικός του εαυτός έχει βαλθεί να βάλει βόμβα στα σχέδιά του. Δεν τον αφήνει σε ησυχία. Ο αναβλητικός του εαυτός είναι εκεί, μέσα στο κεφάλι του να του ξυπνάει εκείνη "τη μικροσκοπική σκέψη που υπάρχει πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του όταν θέλει να γράψει: Τηλεόραση. Υπολογιστής. Ξάπλα. Ή τη λιγότερο μικροσκοπική σκέψη: Ξάπλα στον υπολογιστή με ανοιχτή τηλεόραση".

Ο Κλάφτα περνά από όλο το φάσμα της αναβλητικότητας: αδυναμία συγκέντρωσης, φόβος της αποτυχίας, φόβος της επιτυχίας, έλλειψη ενέργειας, διαχείριση άγχους, κατορθώνοντας πάντα να βρίσκει νέες δικαιολογίες για να μην γράψει! Κάποτε φταίει ο καιρός, η πείνα του, η πένα, το χαρτί, ο υπολογιστής, η γραφομηχανή, η μαμά, ο μπαμπάς του, η μάναντζέρ του, οι αναγνώστες, οι εξωγήινοι, και φυσικά ο άλλος, ο ανίκητος, ο αναβλητικός του εαυτός...
Βρίσκοντας την μια τραγική πρόφαση μετά την άλλη και πολλές κωμικές δικαιολογίες στη σειρά, ο Φραντζ, κάνει ότι μπορεί για να μην γράψει το φοβερό του αριστούργημα.

Το βιβλίο της Κατερίνας Κρις, δεν έχει ηλικιακό κοινό. Μπορεί να ανήκει τυπικά στο είδος του παιδικού βιβλίου, όντας ιδανικό για παιδιά που δεν το έχουν και πολύ με το διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων, όμως το περιεχόμενό του, είναι πολυεπίπεδο και μπορεί να διαβαστεί από παιδιά ηλικίας 10+ αλλά και αναγνώστες κάθε ηλικίας. Ο καθένας θα βρει και θα καταλάβει αυτό που η ηλικία και οι εμπειρίες του τού επιτρέπουν. 
Το σίγουρο είναι ότι η ιστορία του Φραντζ Κλάφτα θα σας κάνει κλάψετε από τα γέλια...και όχι μόνο. Μικροί και μεγάλοι θα ανακαλύψουμε το δικό μας αναβλητικό εαυτό κοιτώντας στον καθρέφτη του βιβλίου της Κατερίνας Κρις, θα κάνουμε την αυτοκριτική μας και γιατί όχι, ίσως τελικά να αποφασίζουμε να φυτέψουμε σήμερα αυτά τα σποράκια των ιδεών που βρίσκονται στο κεφάλι μας! 

Γιατί τα καλύτερα στη ζωή περνάνε λέγοντας "είναι πολύ νωρίς" και μετά "είναι πολύ αργά". Gustave Flaubert



Συγγραφέας - Εικονογράφος: Κατερίνα Κρις
Εκδόσεις: Πατάκη



Σχόλια