Όλος ο κόσμος στα χέρια σου


Πως είναι να σε γνωρίζουν όλοι σαν την “ Πιο χοντρή έφηβη της Αμερικής”; Να έχουν δει στην τηλεόραση να γκρεμίζουν έναν τοίχο του σπιτιού σου για να σε μεταφέρουν στο νοσοκομείο; Αυτή είναι η Λίμπυ Στράουτ και μετά από πολλά χρόνια εγκελισμού στο σπίτι της, σε νοσοκομεία και συνεδρίες με ψυχολόγους και διαιτολόγους, βρίσκεται ξανά στην αυλή ενός σχολείου, στην πρώτη μέρα της στο Λύκειο.

Πως είναι να έχεις προσωπαγνωσία; Να μην αναγνωρίζεις ούτε καν τα πιο οικεία σου πρόσωπα; Πως είναι να βρίσκεσαι στον διάδρομο του σχολείου, να σου μιλούν και εσύ να απαντάς σε όλους με τον ίδιο ουδέτερο τρόπο, γιατί αντικρίζεις μόνο το κενό στα πρόσωπα τους; Αυτός είναι ο Τζακ Μάσλιν, που όλοι νομίζουν ότι γνωρίζουν,  κανείς όμως δεν ξέρει την αδυναμία του να αναγνωρίζει πρόσωπα. Την αγωνία και τον πανικό του όταν βρίσκεται μέσα στο πλήθος χωρίς κάποιον που λειτουργεί εν αγνοία του σαν οδηγός του.

Η Λίμπυ και ο Τζακ θα γνωριστούν με έναν παράδοξο και σκληρό τρόπο. Θα αναγκαστούν να παρακολουθήσουν από κοινού συνεδρίες συμβουλευτικής με τον ψυχολόγο του σχολείου. Όσο πιο πολύ γνωρίζονται τόσο πιο πολύ ανακαλύπτουν όλα αυτά που τους ενώνουν. Η Λίμπυ θα είναι η πρώτη που θα μάθει για το πρόβλημα του Τζακ και εκείνη που θα τον στηρίξει να αναζητήσει βοήθεια. Ο Τζακ είναι ο πρώτος που θα δει την Λίμπυ όπως πραγματικά είναι πίσω από τα κιλά της: ένα ευφυές, γενναίο, αξιαγάπητο κορίτσι.
Η Λίμπυ Στράουτ είναι από τις πιο γοητευτικές ηρωίδες νεανικού βιβλίου που έχω διαβάσει. Μετά τον ξαφνικό χαμό της μητέρας της και το αίσθημα πανικού που της δημιούργησε, η Λίμπυ θα καταφύγει στο φαγητό και θα χάσει κάθε έλεγχο. Δεν θα χάσει όμως την πίστη στον εαυτό της, στους στόχους της. Παρά τις τρικλοποδιές της ζωής και των ανθρώπων, με φόβο αλλά και θάρρος, η Λίμπυ θα κυνηγήσει τα όνειρά της. Θα βγει έξω και θα ζητήσει να ζήσει, να χορέψει, να ερωτευτεί, να ανήκει. Χωρίς συμβιβασμούς και με ορμή για τη ζωή που έχει χάσει και τη ζωή που θέλει να κερδίσει, θα γίνει έμπνευση για αγόρια και κορίτσια που δυσκολεύονται στην καθημερινότητα τους.

Η ιστορία της Τζένιφερ Νίβεν, είναι μια συναρπαστική ιστορία αγάπης, πίστης, και αφοσίωσης. Πρώτα στον εαυτό και μετά στους άλλους. Είναι μια προτροπή να αντικρίσουμε τον άλλο πέρα από κοινωνικά στερεότυπα, πέρα από τη γνώμη των άλλων, πέρα από την εικόνα που μάθαμε να έχουμε για εκείνον, πέρα από τα προσδοκώμενα. Να κοιτάξουμε μέσα του για να βρούμε αυτό που πραγματικά τον προσδιορίζει, που τον κάνει τον άνθρωπο που είναι. Είναι μια κραυγή αισιοδοξίας και ελπίδας που φωνάζει σε οποιονδήποτε διστάζει να πάρει τη μοίρα του στα χέρια του” Ο κόσμος σε θέλει. Ο κόσμος σε χρειάζεται. Ο κόσμος σε αγαπά”

Συγγραφέας: Τζέννιφερ Νίβεν
Εκδόσεις: Πατάκης



εφηβεία, στερεότυπα, εκφοβισμός, φιλία, έρωτας, ηλικία 15+, εκδόσεις Πατάκη, 


Σχόλια