Η μπαλάντα της Ζηνοβίας


Η Ελένη Σβορώνου, γράφει ένα ευφάνταστο ιστορικό μυθιστόρημα, γύρω από το βίο και την προσωπικότητα της βασίλισσας της Παλμύρας, Ζηνοβίας.

Αντλώντας στοιχεία από το ιστορικό υπόβαθρο της εποχής, που θέλει τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία να βάλλεται τόσο από βαρβαρικά φύλα στο βορρά, όσο και από τους Πέρσες στα ανατολικά της σύνορα, η συγγραφέας καταφέρνει να μας δείξει την άνοδο και την πτώση ενός ασήμαντου μέχρι πρότινος βασιλείου, όπως αυτή συνδέεται με τις φιλοδοξίες, τα όνειρα και τα πάθη των βασιλέων του, του Οδαίνανθου και της συζύγου του Ζηνοβίας.

Η Ζηνοβία, μέσα στα 15 χρόνια που διήρκεσε η εποποιία της Παλμύρας, αναδεικνύεται σε μια γυναίκα με ισχυρή προσωπικότητα, με έντονη αγάπη για τις τέχνες, τα γράμματα και τον πολιτισμό. Απολαμβάνει και χαρίζει την ελευθερία στους υπηκόους του βασιλείου της, επιτρέποντας τους να μιλούν όποια γλώσσα θέλουν και να λατρεύουν ελεύθερα τους θεούς ή τον Θεό τους. Με θαυμαστό τρόπο η Παλμύρα της εποχής εκείνης, γίνεται ένα σταυροδρόμι πολιτισμού, όπου η Ανατολή συναντά της Δύση σε ένα δημιουργικό σμίξιμο. 
Μετά τη δολοφονία του άντρα της και του γιου που είχε από προηγούμενο γάμο, η Ζηνοβία αναλαμβάνει μόνη της ηγεσία της χώρας της αποφασισμένη  να αποδείξει στο Ρωμαίο αυτοκράτορα ότι η νίκη του στο Βορρά για την οποία καυχιέται, ανήκει στο σύζυγο και τα τα στρατεύματα της πόλης της.
Με αποφασιστικότητα, γενναιότητα και περηφάνια θα κινήσει τα στρατεύματά της απειλώντας να φτάσει ως τη Ρώμη. Στην πορεία της προς εκεί θα κατακτήσει την Συρία, την Παλαιστίνη και αργότερα την Αίγυπτο, δεν θα καταφέρει όμως να φτάσει στη Ρώμη, καθώς ο Αυτοκράτορας θα στείλει να στρατεύματά του που θα κυνηγήσουν την Ζηνοβία μέχρι πίσω στην Παλμύρα, όπου και θα πέσει στα χέρια τους. Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα ποιο ήταν το τέλος της Ζηνοβίας και του μικρού της γιου. Λίγη σημασία όμως έχει αυτό.
Η Ελένη Σβορώνου, κατάφερε να γράψει μια ιστορία που εμπνέει στον αναγνώστη, μια ιστορία όπου πρωταγωνιστούν το θάρρος, η φιλοπατρία, η ελευθερία του πνεύματος και η αγάπη για δικαιοσύνη.
Με λόγο λιτό και γλώσσα γλαφυρή, καταφέρνει να μεταφέρει τον αναγνώστη στις ημέρες μεγαλείου της Παλμύρας, να τον σεργιανίσει στην αγορά και τα παλάτια της, να τον κάνει να αφουγκραστεί τη βουή της μάχης και να σχηματίσει μια σαφή ιδέα για το γεωπολιτικό σκηνικό της εποχής. Οι ασπρόμαυρες εικόνες της Μαιριλιάς Φωτιάδου συμβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή, ενώ στο τέλος του βιβλίου η συγγραφέας θέτει στη διάθεση του αναγνώστη ένα πολύ χρήσιμο χρονολόγιο, ένα γλωσσάρι και τις πηγές που χρησιμοποίησε για να συνθέσει την ιστορία της.
Ένα έξοχο ιστορικό αφήγημα που κράτα αμείωτο το ενδιαφέρον των νεαρών και όχι μόνο, αναγνωστών. 


Συγγραφεάς: Ελένη Σβορώνου
Εικονογράφος: Μαιριλία Φωτιάδου


Σχόλια