Οι Θυελλοφύλακες του Άρανμορ


"Οι Θυελλοφύλακες του Άρανμορ είναι μια ιστορία περιπέτειας και θάρρους, αρχαίας μαγείας και πανίσχυρων δυνάμεων της φύσης. Μια ιστορία για τις καταιγίδες που πρέπει ν΄αντιμετωπίσουμε εντός μας και για την αγάπη που είναι πάντα η άγκυρά μας, παρά τις άστατες παλίρροιες της μνήμης".

Έτσι περιγράφει την ιστορία της η ίδια η συγγραφέας Κάθριν Ντόιλ στον επίλογο του βιβλίου της.
Οι Θυελλοφύλακες του Άρανμορ είναι πράγματι μια ξεχωριστή περιπέτεια, όπου αρχαίοι μύθοι συναντούν δυο παιδιά του σήμερα, μέσα σε ένα τοπίο μαγεμένο, πάνω σε ένα νησί ζωντανό, που αναπνέει τις αναμνήσεις των παράξενων κατοίκων του και συνωμοτεί για τη σωτηρία των ονείρων τους.

Η ιστορία της Κάθριν Ντόιλ είναι φανταστική, όμως το Άρενμορ είναι ένα πραγματικό νησί, τοποθετημένο μερικά μίλια έξω από τος βορειοδυτικές ακτές της Ιρλανδίας, ποτισμένο με τους μύθους της ιρλανδικής παράδοσης. Η συγγραφέας πλέκει την ιστορία της γύρω από μνήμες της παιδικής της ηλικίας και της ζωής της με τον δικό της παράξενο παππού, ενώ πρόσθεσε ως κεντρικό κομμάτι της εξέλιξης της ιστορίας της ένα επίσης αληθινό περιστατικό: τη διάσωση του Στόλγουνκ, του Ολλανδικού φορτηγού πλοίου που ναυάγησε τον Δεκέμβρη του 1940 ανοιχτά των ακτών του νησιού. 

Πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι ο Φιον και η μεγαλύτερη αδελφή του η Τάρα, που επισκέπτονται το νησί για να δουν τον παππού τους που είναι και ο Θυελλοφύλακας του. Το ίδιο το νησί με μαγικό τρόπο επιλέγει κάθε φορά τον Θυελλοφύλακά του, τον άνθρωπο που είναι επιφορτισμένος να προστατεύει το νησί από την αρχαία, πανίσχυρη μάγισσα Μόριγκαν, που μετά από μια μάχη που έγινε πολύ παλιά, βρέθηκε κλεισμένη στα βάθη της θαλασσινής σπηλιάς του νησιού. Προαισθανόμενος το τέλος του ο παππούς και παλεύοντας με την απώλεια της μνήμης, θα μυήσει τον Φιον στα μυστικά του Θυελλοφύλακα, θα φωτίσει με τα μαγικά κεριά του την καρδιά και τον νου του εγγονού του, ενώ το νησί θα τον χρίσει εκλεκτό του, όχι όμως χωρίς ο μικρός Φιον να κινδυνεύσει να χάσει τη ζωή και την ψυχή του.

Μια σφιχτή, καλογραμμένη ιστορία που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη και σαγηνεύει με το την αρμονική σύζευξη ιστορίας και μύθου, παρελθόντος και παρόντος, αναμνήσεων και ζωντανών επιθυμιών. Μα κυρίως γοητεύει με την βαθιά αγάπη που δένει τους ανθρώπους μιας οικογένειας, τους δεσμούς που χτίζονται ανάμεσα τους και ξεπερνούν τα όρια του αίματος, του χρόνου και της μνήμης. 


Συγγραφέας: Κάθριν Ντόιλ
Εκδόσεις: Μεταίχμιο


Σχόλια